Δείχνει προτίμηση στον έναν γονιό;

Δείχνει προτίμηση στον έναν γονιό;

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στο να δείχνει προτίμηση στον έναν ή τον άλλον γονιό

Εκεί που το μικρό σας δεν ξεκολλούσε από πάνω σας, αρχίζει να προτιμά τον/την σύντροφό σας; Δεν χρειάζεται να σας τρομάζει, ούτε να σας ξενίζει αυτή η συμπεριφορά. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο στάδιο που περνούν πολλά παιδιά, δείχνοντας προτίμηση στον έναν ή τον άλλο γονιό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο κόσμος.

Εσείς αντί να ... μετράτε πόση αγάπη σας δείχνει, χαρίστε του απλόχερα τη δική σας αγάπη και βοηθήστε το να καταλάβει ότι οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια δεν αφορούν στον ανταγωνισμό. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιθυμία του παιδιού να σχετίζεται ανά περιόδους περισσότερο με τον έναν ή τον άλλο γονιό;

Ηλικία. Μέχρι τα 3 έτη τα παιδιά τείνουν να αισθάνονται πιο κοντά με τον άνθρωπο που κατά κύριο λόγο τα φροντίζει. Μεταξύ 3 και 5 αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τα φύλα και είναι πιθανό να δείχνουν μια προτίμηση προς τον γονιό του ίδιου φύλου.

Διαφορετικοί ρόλοι. Αν ο μπαμπάς το διασκεδάζει κάνοντάς του αστεία και παίζοντας ενώ η μαμά είναι αυτή που το κυνηγά για να φάει το φαγητό του, να κοιμηθεί και να πλύνει τα χέρια του, δεν είναι καθόλου περίεργο σε ποιον από τους δύο θα δείχνει προτίμηση.

Χρόνος αλληλεπίδρασης.Ένας γονιός που λείπει πολλές ώρες από το σπίτι φαίνεται πολύ πιο συναρπαστικός από τον γονιό που είναι όλη την ημέρα μαζί του. Φυσικά και εδώ μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα της αλληλεπίδρασης και όχι η ποσότητα του χρόνου που θα είστε μαζί.

Ψυχολογική κατάσταση.Όταν ένα παιδί είναι κουρασμένο, άρρωστο ή έχει ανάγκη από καθησυχασμό, συνήθως αποζητά τη συντροφιά του γονιού που κατά κύριο λόγο το φροντίζει.

Ενδιαφέροντα. Τα κοινά ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες ενισχύουν τον δεσμό του παιδιού με τον γονιό. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει με τα χρόνια καθώς τα ενδιαφέροντά του αλλάζουν.

Εντάσεις στην οικογένεια.Αν τα παιδιά γίνονται μάρτυρες μιας διαμάχης ανάμεσα στους γονείς, είναι πιθανό να αισθάνονται ότι πρέπει να πάρουν το μέρος κάποιου από τους δύο.

Αναζητώντας την προσοχή.Η προτίμηση στον έναν ή τον άλλο γονιό είναι πιθανό να προέρχεται από την ανάγκη του να προσελκύσει την προσοχή, ειδικά αν βλέπει πως υπάρχει αντίδραση.

Προσωπικότητα. Με κάποιους ανθρώπους τα πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι με άλλους, και αυτό ισχύει και στη σχέση γονιών – παιδιού. Πιθανόν να νιώθει ότι με τον έναν γονιό επικοινωνεί καλύτερα από ότι με τον άλλον σε ορισμένα θέματα ή να τον θέλει πιο κοντά του σε συγκεκριμένες καταστάσεις.