Γιατί είναι ντροπαλό;

Γιατί είναι ντροπαλό;

Λόγοι για τους οποίους το μικρό σας είναι ντροπαλό

Χαμηλώνει τα μάτια όταν του μιλάει κάποιος άγνωστος, πλησιάζει όλο και πιο κοντά σας για να νιώσει ασφάλεια και δεν απαντάει όταν το ρωτάνε κάτι. Γιατί το μικρό σας είναι ντροπαλό; Υπεύθυνοι για το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι μια ποικιλία παραγόντων, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Γονίδια.Κάποια παιδιά γεννιούνται με την τάση να είναι ντροπαλά. Αυτά τα παιδιά είναι συνήθως πιο ευαίσθητα ως μωρά και δυσκολεύονται στις νέες καταστάσεις.

Ντροπαλοί γονείς.Επειδή οι γονείς αποτελούν μοντέλα συμπεριφοράς για τα παιδιά τους, αν είναι ντροπαλοί είναι πιθανό και εκείνα να αντιγράφουν τους δικούς τους τρόπους.

Ζητήματα δεσμού. Αν το μικρό σας είναι προσκολλημένο στους γονείς του, ίσως να μην έχει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να νιώθει άνετα σε νέες καταστάσεις. Σε περίπτωση επίσης που ένας γονιός είναι υπερπροστατευτικός, πιθανόν να προκαλεί άγχος στο παιδί του όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάτι καινούργιο. 

Απομόνωση.Τα παιδιά που έχουν λίγες ευκαιρίες να παίξουν με άλλα συνομήλικα παιδιά, χάνουν την ευκαιρία να αναπτύξουν από νωρίς κοινωνικές δεξιότητες, που είναι χρήσιμες για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στις διαπροσωπικές σχέσεις με αγνώστους και να κάνουν νέους φίλους.

Κριτική.Τα παιδιά που έχουν την τάση να είναι ντροπαλά και πιέζονται από τους γονείς τους  να συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη άνεση μπροστά σε άλλους, καταλήγουν να έχουν περισσότερο άγχος στις κοινωνικές τους συναναστροφές. 

Ταμπέλες και χαρακτηρισμοί. Όταν οι γονείς χαρακτηρίζουν το παιδί τους «ντροπαλό» μπροστά σε άλλους, η κατάσταση επιδεινώνεται.Το παιδί ακούγοντας το γονιό του να του βάζει αυτή την ταμπέλα, πιστεύει ότι ο γονιός του θεωρεί ότι κάνει κάτι λάθος και, εισπράττοντας το ως μια μορφή απόρριψης, αισθάνεται ακόμα περισσότερο άγχος και πίεση για το γεγονός ότι ντρέπεται.

Μάθετε κι αυτό!

Μήπως το παιδάκι σας δεν είναι ντροπαλό; Μήπως απλώς περνάει από ένα απολύτως φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης που έρχεται στην νηπιακή ηλικία (από 6 μηνών έως 3 ετών) και χαρακτηρίζεται ως άγχος αποχωρισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κάτι παροδικό και φυσιολογικό χωρίς να είναι σημαίνει πως το παιδί είναι πράγματι ντροπαλό, ακόμα και αν φαίνεται έτσι. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι νορμάλ να φοβούνται τους αγνώστους και να μένουν κοντά στους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά. Πρόκειται για ένα στάδιο ανάπτυξης που αλλάζει στα 3 με 4 έτη, οπότε το παιδί θέλει να παίζει με άλλα παιδάκια και να κοινωνικοποιείται με ανθρώπους συνομήλικους και μη που δεν γνωρίζει καλά.