Αντιμέτωποι με ένα "δύσκολο" νήπιο!

Δύσκολο παιδί

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε ένα «δύσκολο» παιδί;

 

Όλοι οι γονείς θα επιθυμούσαν ένα ήσυχο, καλόβολο, πειθαρχημένο και χαρούμενο παιδί που να ακολουθεί τις παραινέσεις τους. Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ έτσι. Η συμπεριφορά του μικρού σας εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κι έτσι συμβαίνει κάποια παιδάκια να είναι πιο «δύσκολα» από άλλα. Αν χαρακτηρίζετε και το δικό σας μικρό ως «δύσκολο» παιδί, πιθανόν θα χρειαστείτε λίγο περισσότερη υπομονή και επιμονή. Ακολουθήστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε ένα παιδί με δύσκολη συμπεριφορά.

 

  • Αναγνωρίστε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας αντανακλά την ιδιοσυγκρασία του.
  • Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε την κατάσταση ουδέτερα και αντικειμενικά. Μην αντιδράτε και εσείς συναισθηματικά ή ενστικτωδώς, γιατί δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που προσδοκάτε.
  • Μην παίρνετε προσωπικά τη συμπεριφορά ή τις αντιδράσεις του παιδιού σας. Το παιδί σας έχει τη δική του προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία και προφανώς δεν είναι στις προθέσεις του να είναι δύσκολο ή οξύθυμο. Μην κατηγορείτε ούτε εκείνο ούτε τους εαυτούς σας.
  • Θυμωμένο νήπιοΠροσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στα θέματα και στα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το παιδί σας. Αξιολογήστε τα ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους, καθώς κάποια ζητήματα μπορεί να χρειαστεί να τα δουλέψετε περισσότερο ή να απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από μέρους σας.
  • Εστιάστε στο παρόν και μην κάνετε εκτιμήσεις για το μέλλον.
  • Επανεξετάστε τις προσδοκίες που έχετε για το παιδί σας. Είναι ρεαλιστικές και ταιριάζουν στο χαρακτήρα και τις δυνατότητές του; Όταν το μικρό σας κάνει κάτι σωστά, επιβραβεύστε το και ενθαρρύνετε ανάλογες συμπεριφορές.
  • Λάβετε υπόψη σας τη δική σας ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά και με ποιους τρόπους μπορεί οι ίδιοι να είστε «δύσκολοι» σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε για να διευκολύνετε την επαφή με το παιδί σας.
  • Μάθετε να προβλέπετε επικείμενες καταστάσεις υψηλού ρίσκου και προσπαθήστε είτε να τις αποφύγετε είτε να μειώσετε τον κίνδυνο και τη δυσκολία τους. Αποδεχτείτε ότι υπάρχει η πιθανότητα μια κατάσταση να είναι δύσκολη και προετοιμαστείτε να βοηθήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας, κανονίζοντας κάποιες ώρες να μην είστε μαζί.
  • Αν η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις του μικρού σας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητα σας και στην υγιή ανάπτυξή του, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή κάποιον ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς.