6 βήματα για ολονύχτιο ύπνο

6 βήματα για ολονύχτιο ύπνο

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό και το νήπιο να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ή τουλάχιστον για αρκετές ώρες συνεχόμενα;

Το μικρό σας δεν φαίνεται να έχει καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στον ύπνο; Ενώ θα έπρεπε να κοιμάται κάποιες ώρες συνεχόμενες το βράδυ, ξυπνάει και δεν λέει να αποκοιμηθεί ξανά; Για να το βοηθήσετε να κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας σας παρουσιάζουμε ορισμένες τεχνικές που λειτουργούν για μωρά από 4 μηνών και πάνω αλλά και για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

  1. Σταδιακά σταματήστε κάποιες συνήθειες που βοηθούσαν το μικρό σας να κοιμηθεί.Για παράδειγμα, αν έχει μάθει να αποκοιμιέται στην αγκαλιά σας με λίκνισμα, μέσα στα χρόνια η διαδικασία πριν τον ύπνο θα σας δυσκολέψει. Αν επίσης το θηλάζετε, αποφύγετε να το βάλετε στην κούνια του όταν έχει κοιμηθεί τελείως, διότι αν εξαρτάται από τον θηλασμό ή την αγκαλιά σας για να αποκοιμηθεί, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε τις ίδιες τακτικές αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Το μυστικό είναι να του παρέχετε την φροντίδα, την αγάπη και τις αγκαλιές που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην του είναι τόσο απαραίτητα τη νύχτα. Φυσικά κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάνετε τα παραπάνω και πριν κοιμηθεί, αλλά υπό τη μορφή εξαιρέσεων.
  2. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ή αν το έχετε αλλάξει επιστρέψτε σε αυτό. Συχνά ένας λόγος που ένα παιδί αναπτύσσει προβλήματα στον ύπνο είναι η απουσία προγράμματος. Καθιερώστε λοιπόν ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στην οικογένειά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά πριν τον ύπνο, ώστε να του παρέχετε ασφάλεια.  
  3. Διατηρήστε τα φώτα κλειστά. Αν το μικρό σας ξυπνήσει μέσα στη νύχτα μην ανοίξετε το φως. Διατηρήστε τον φωτισμό χαμηλό (ένα φωτάκι νυχτός είναι βοηθητικό) και μιλήστε του ήρεμα και σιγά, ώστε να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα συναρπαστικό να κάνει. Καμιά φορά αυτός ο λόγος αρκεί για να ξανακοιμηθεί.
  4. Μην το επιβραβεύετε όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Αρκεί μια αγκαλιά ή ένα καθησυχαστικό χάδι για να το ηρεμήσετε. Αν του επιτρέπετε να έρθει στο κρεβάτι σας και να κοιμηθεί μαζί σας για την υπόλοιπη νύχτα, κάτι που θα δει σαν επιβράβευση, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε μια συνήθεια που μετά είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει.
  5. Μειώστε τον χρόνο έκθεσης σε οθόνες. Αυτό αφορά τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αν βλέπει τηλεόραση ή παίζει στον υπολογιστή λίγο πριν πέσει στο κρεβάτι είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αποκοιμηθεί αλλά και ο ύπνος του να διακόπτεται, λόγω της ακτινοβολίας των οθονών που μειώνουν την έκκριση της ορμόνης του ύπνου ή λόγω της υπερέντασης σε περίπτωση παιχνιδιού. Φροντίστε λοιπόν να τα απομακρύνετε από κάθε είδους οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν την ώρα που πρέπει να κοιμηθεί.
  6. Δημιουργήστε μια ήρεμη ρουτίνα για πριν τον ύπνο. Όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, δημιουργήστε μια ήρεμη ατμόσφαιρα και ακολουθήστε δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να ησυχάσει, όπως ένα ζεστό μπάνιο, η ανάγνωση ενός παραμυθιού. Φυσικά το λίκνισμα περιλαμβάνεται στη ρουτίνα αλλά αποφύγετε να το λικνίζετε μέχρι να κοιμηθεί εντελώς στην αγκαλιά σας.

Extra tip

Αν το μικρό σας ξυπνάει ξαφνικά κλαίγοντας έντονα, θα πρέπει να ελέγξετε αν είναι λερωμένο, αν έχει μπλεχτεί στα δάχτυλά του κάποια τρίχα ή αν το χεράκι του έχει εγκλωβιστεί κάπου και για νήπια αν έχει δει κάποιον εφιάλτη. Μην αγνοείτε το κλάμα που υποδηλώνει πόνο ή ενόχληση γιατί σημαίνει πως η αιτία που ξυπνάει είναι διαφορετική.