Ερωτήσεις γύρω από την χρήση της τεχνολογίας

Ερωτήσεις γύρω από την χρήση της τεχνολογίας

Πόσο εξοικειωμένο είναι με την κινητή τεχνολογία και ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης της;

Απορείτε που το μικρό σας έχει τόσο μεγάλη εξοικείωση με το κινητό σας τηλέφωνο ή το tablet; Καμαρώνετε που αντιλαμβάνεται σχεδόν αμέσως πως λειτουργεί ένα παιχνίδι ή μια απλή εφαρμογή, την ώρα που εσείς αναζητάτε τις οδηγίες χρήσης; Μην εκπλήσσεστε! Διανύουμε μια περίοδο ψηφιακής επανάστασης και τα μικρά μας δεν μπορεί παρά να είναι γνήσια τέκνα της εποχής τους. Σκεφτείτε, άλλωστε, πως η επαφή του παιδιού σας με την τεχνολογία είναι καθημερινή, συνεχής και αναπόφευκτη, μιας και αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας. Αντί να δαιμονοποιήσετε καθετί ψηφιακό βρείτε τρόπο να το κάνετε κομμάτι σας χρησιμοποιώντας το με τον σωστό τρόπο.

Πως; Απλώς κάντε στο εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

Πόσων ετών είναι;Η έκθεση σε οθόνη πριν τα 2 χρόνια έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων, στην ικανότητα ανάγνωσης και στη μνήμη, επομένως συνίσταται να αποφεύγεται σε αυτή την ηλικία. Διαβάστε περισσότερα στο «Αποφύγετε την τηλεόραση μέχρι τα 2» 

Τι ακριβώς κάνει; Οφείλεται να ελέγχετε τις δραστηριότητές του στον ψηφιακό κόσμο. Στόχος σας είναι τα παιχνίδια και οι εφαρμογές που μεταχειρίζεται να αντιστοιχούν στην ηλικία του, να ασκούν τις κατακτηθείσες δεξιότητές του και να προάγουν την γνωστική και σωματική του ανάπτυξη.

Για ποιον λόγοι ασχολείται αυτήν την στιγμή με το κινητό ή τον υπολογιστή;Υπάρχει ποιοτική διαφορά ανάμεσα σε ένα νήπιο 3 ετών που απασχολείται ώρες ολόκληρες με το κινητό της μαμάς του, ώστε να προλάβει αυτή να τελειώσει τις δουλειές του σπιτιού, και σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιεί μια εκπαιδευτική εφαρμογή στον υπολογιστή.

Όσο χρησιμοποιεί την τεχνολογία είναι απομονωμένο; Υπάρχει ποιοτική διαφορά ανάμεσα σε ένα νήπιο που παίζει ολομόναχο και σε ένα άλλο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αλληλεπιδρώντας με την μαμά, τον μπαμπά ή το αδελφάκι του π.χ. ένα παιχνίδι που μαζί με κάποιον άλλο ή ένα ψηφιακό βιβλίο που διαβάζετε παρέα.

Τι θα έκανε τώρα εάν δεν έπαιζε;Η ενασχόληση με κάποια εφαρμογή στο ipad, ειδικά αν παίζει μαζί με το αδερφάκι του, είναι πολύ καλύτερη από την παθητική τηλεθέαση μιας παιδικής εκπομπής. Το πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει αν η χρήση της τεχνολογίας δεν του αφήνει χρόνο για άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, όπως είναι το δημιουργικό παιχνίδι ή η ζωγραφική, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ικανότητας να συγκεντρώνεται και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου γενικότερα τουλάχιστον τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του.

Πόση ώρα απασχολείται στον ψηφιακό κόσμο; Θυμηθείτε ότι η έκθεση σε οθόνη δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2 ώρες την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα για τους κανόνες που πρέπει να θέτετε στα τεχνολογικά ανεπτυγμένα νήπια στο άρθρο μας «Νήπια και Τεχνολογία»