5 Μυστικά για να επικοινωνείτε με το παιδί σας πιο αποτελεσματικά

5 Μυστικά για να επικοινωνείτε με το παιδί σας πιο αποτελεσματικά

Επικοινωνήστε αποτελεσματικά με το παιδί σας στην καθημερινότητα

Πόσο περίπλοκη σας φαίνεται η επικοινωνία με το παιδί σας; Νιώθετε πως χρειάζεται να τη βελτιώσετε ή να την εξελίξετε; Για να κάνετε μια καλή αρχή, αφήστε εκείνο να μιλήσει. Απλά σταματήστε και ακούστε το, επιτρέψτε του να μιλήσει και παρατηρήστε τον τρόπο που εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. 

Εκφράσεις ακριβείας. Αν κατανοήσετε τον τρόπο που εκφράζεται το μικρό σας, η επικοινωνία μεταξύ σας θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Άλλωστε από τη στιγμή που θα είστε σίγουροι για αυτό που θέλει να πει, μπορείτε να διδάξετε νέες λέξεις ώστε να εκφράζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.  

Μικρές και μεγάλες τιμωρίες. Ό,τι έχετε καταφέρει με την επικοινωνία, όπως π.χ. να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας, η τιμωρία θα το καταστρέψει. Αντιθέτως αν θέλετε να μάθετε στο παιδί σας σωστούς τρόπους ή να του υπενθυμίσετε τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινείται, χρησιμοποιήστε τις επιπτώσεις. Μάλιστα οι συζητήσεις που θα αφορούν σε προκαθορισμένες επιπτώσεις θα βελτιώσουν τη μεταξύ σας επικοινωνία.  

Κατάλληλη αλλά καθαρή γλώσσα. Το παιδί σας μαθαίνει πολύ γρήγορα και επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο που εσείς του μιλάτε. Επομένως φροντίστε να χρησιμοποιείτε γλώσσα και εκφράσεις κατάλληλες για την ηλικία του. Από την άλλη αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τυπικές «παιδικές» ή «μωρουδιακές» λέξεις γιατί έτσι δεν θα έχει τη δυνατότητα να μάθει να εκφράζει με ξεκάθαρο τρόπο τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. 

Ερωτήσεις. Είναι η αγαπημένη του ασχολία, ειδικά την περίοδο που εξερευνά με πάθος τον κόσμο γύρω του και έχει αναπτύξει τις γλωσσικές δεξιότητες σε τέτοιο βαθμό ώστε να εκφράζει με λέξεις τις απορίες του. Οι απαντήσεις σας θα του μάθουν τον κόσμο και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις του, επομένως μην παραλείπετε να του τις δίνετε με υπομονή ακόμα και αν οι ερωτήσεις του σας φαίνονται ανόητες. 

Αφήστε το να μιλάει. Δώστε του τη δυνατότητα και την ευκαιρία να μιλάει ελεύθερα και να ρωτάει χωρίς να το διακόπτετε για να μιλήσετε εσείς για λογαριασμό του. Έτσι θα αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες και θα του είναι πιο εύκολο να μοιραστεί τις σκέψεις του καταρχήν με εσάς και στη συνέχεια με άλλους ανθρώπους.