Από την κούνια στο κρεβάτι για "μεγάλα" παιδιά!

Από την κούνια στο κρεβάτι

Βήματα για να διευκολύνετε την μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι

Η χρονική στιγμή της μετάβασης από την κούνια στο κρεβάτι ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κατά μέσο όρο η πιο συνηθισμένη ηλικία μετάβασης είναι τα 3 με 4 έτη, αφού μέχρι και την ηλικία των 2,5 το παιδί δεν έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις νοητές διαστάσεις του χώρου ώστε να παραμένει μέσα στα όρια του κρεβατιού.

Πως θα κάνετε την μετάβαση στο «μεγάλο κρεβάτι»

  • Πριν κάνετε οτιδήποτε φροντίστε το δωμάτιό του να είναι ασφαλές. Από τη στιγμή που θα κοιμάται στο κρεβάτι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σηκωθεί και να κάνει οτιδήποτε στο δωμάτιό του. Επομένως φροντίστε να μην έχει πρόσβαση σε μικρά αντικείμενα και σε πρίζες και ασφαλίστε τα έπιπλα. Σκεφτείτε, επίσης, το ενδεχόμενο να βάλετε μια παιδική πορτούλα ασφαλείας στην πόρτα του υπνοδωματίου του.
  • Συζητήστε μαζί του για το τι πρόκειται να συμβεί. Τονώστε του την αυτοπεποίθηση λέγοντας ότι μεγάλωσε και δεν χρειάζεται πλέον να κοιμάται σε κρεβάτι για μωρά αλλά σε μεγάλο κρεβάτι για μεγάλα παιδιά. Στα παιδιά αρέσει τόσο η ρουτίνα και το προβλέψιμο (και γι’ αυτό είναι καλύτερο να το έχετε προετοιμάσει για την αλλαγή κάποιες ημέρες πριν) όσο και η αίσθηση ότι οι γονείς είναι περήφανη για την πρόοδό τους. 
  • Αφήστε το να αναμειχθεί στην διαδικασία. Ο πιο σίγουρος τρόπος να ανυπομονεί να κοιμηθεί στο καινούργιο του κρεβάτι είναι να το αφήσετε να το επιλέξει. Εάν αυτό δεν γίνεται, μπορείτε μαζί να διαλέξετε ένα σετ σεντόνια ή αυτοκόλλητα τα οποία μπορεί να κολλήσει στο προσκέφαλο.
  • «Γιορτάστε» την μεγάλη ημέρα. Τοποθετήστε το κρεβάτι εκεί που νωρίτερα ήταν η κούνια και ζητήστε του να καλέσει τις αγαπημένες του κούκλες ή κάποιο άλλο παρηγορητικό αντικείμενο (π.χ. την βρεφική κουβέρτα) για να γιορτάσετε όλοι μαζί!
  • Σκεφτείτε να αφήσετε την κούνια για λίγο καιρό στο δωμάτιο. Εξαρτάται όμως από την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας για το αν η θέα της κούνιας του θα το βοηθήσει ή όχι στη μετάβαση. Μπορεί για κάποιο παιδί να είναι πιο δύσκολο να τη βλέπει, ενώ για ένα άλλο η μετάβαση να γίνει πιο ομαλά, ειδικά αν του αφήσετε για μερικές ημέρες το περιθώριο να διαλέξει να κοιμάται είτε στην κούνια είτε στο κρεβάτι.
  • Προετοιμαστείτε για κυνηγητό. Είναι λογικό ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κάγκελα να το περιορίζουν, το παιδί σας θα επιχειρεί διαρκώς να «δραπετεύει». Μην αντιδράσετε υπερβολικά, απλώς πιάστε το από το χέρι και πείτε «πρέπει να γυρίσεις στο κρεβάτι σου».
  • Μην περιμένετε η μετάβαση να γίνει ομαλά μέσα σε ένα βράδυ. Ίσως χρειαστεί να περάσουν 2 και 3 εβδομάδες μέχρι το μικρό σας να νιώθει άνετα στο νέο του κρεβάτι για αυτό φροντίστε να έχετε υπομονή και να παραμένετε σταθεροί στα όρια που θέτετε.  

prostateutiko-krevatiou