Φοβάται να κάνει κακά

Φοβάται να κάνει κακά

Γιατί το μικρό σας φοβάται την αφόδευση στο γιογιό ή την λεκάνη; Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τον φόβο του;

 

Η μετάβαση από το γιογιό στην τουαλέτα μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνο από ότι περιμένατε. Μπορεί το μικρό σας να κάνει τσίσα του χωρίς πρόβλημα αλλά ξαφνικά έχει μια άρνηση να κάτσει στη λεκάνη για να κάνει κακά του, κάνει κατακράτηση κοπράνων με αποτέλεσμα να έχει δυσκοιλιότητα.

Δεν είναι κάτι σπάνιο για ένα νήπιο που μόλις μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Ωστόσο το πρόβλημα πολύ γρήγορα γίνεται μεγαλύτερο καθώς το μικρό σας μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο. Η δυσκοιλιότητα το δυσκολεύει ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να αρνείται να μπει στη διαδικασία να προσπαθήσει, γεγονός που επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα αλλά και το φόβο του. Είναι ώρα να το βοηθήσετε.

Γιατί αρνείται να κάνει κακά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί «κρατιέται» και πρέπει να τους ανακαλύψετε προκειμένου να λύσετε το πρόβλημα. Ελέγξτε μήπως συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

1. Δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμο να αποχωριστεί τις πάνες ή το γιογιό

Πιθανόν το μικρό σας να μην είναι ακόμα έτοιμο ψυχολογικά ή σωματικά για τη μετάβαση από τις πάνες στο γιογιό ή από το γιογιό στην τουαλέτα. Οι ηλικίες ποικίλουν ούτως ή άλλως στο διάστημα μεταξύ 18 μηνών και 4 χρονών, ασχέτως που ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας πιέζει να κλείσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται αυτήν την …εκκρεμότητα.

Διαβάστε ακόμα: «Είναι έτοιμο να αποχωριστεί τις πάνες;»

2. Δεν είναι ανατομικά έτοιμο για την λεκάνη

Πολλές φορές ένα νήπιο που χρησιμοποιεί με επιτυχία το γιογιό αρνείται να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα γιατί είναι πολύ μικροκαμωμένο ώστε να καθίσει άνετα στη λεκάνη. Πιθανόν να δυσκολεύεται αν τα πόδια του είναι στον αέρα και ταυτόχρονα προσπαθεί να στηρίξει το σώμα του. Βοηθήστε το με ένα σκαμνάκι και ένα ειδικό κάθισμα στη λεκάνη. Εάν αυτό δεν βοηθήσει αναβάλατε την μετάβαση.

3. Είχε μια επίπονη κένωση λόγω δυσκοιλιότητας

Εάν το μικρό σας είναι δυσκοίλιο, τότε προφανως και θα θέλει να αναβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόνο της κένωσης. Συνεπώς, πρώτη σας προτεραιότητα είναι να λύσετε το πρόβλημα:

Βελτιώστε την διατροφή του. Μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Φροντίστε ώστε το μικρό σας να τρώει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως και βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετά υγρά.

Ζητήστε την βοήθεια του γιατρού σας. Αν η δυσκοιλιότητα αποτελεί πρόβλημα που συνεχίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αυτός θα σας χορηγήσει ένα ήπιο καθαρτικό για παιδιά ή, εάν το πρόβλημα είναι έντονο, κάποιο παιδικό υπόθετο.

4. Το έχετε κάνει να αισθανθεί ότι η αφόδευση είναι κάτι κακό ή δυσάρεστο

Όλοι μας γύρω από το θέμα της αφόδευσης αισθανόμαστε μπλοκαρισμένοι: αρνούμαστε να μιλήσουμε ή όταν μιλάμε το κάνουμε με ντροπή και μεταχειριζόμαστε λέξεις όπως «βρωμερό», «αηδιαστικό» κτλ. Πιθανότατα το μικρό σας έχει διαβάσει αυτά τα σημάδια και πιστεύει ότι εάν κρατηθεί μπορεί να αποφύγει το …κακό.

Τι να κάνω;

  1. Το πρώτο βήμα είναι να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα εμπλουτίζοντας, όπως είπαμε, την διατροφή του με ίνες και υγρά και ζητώντας από τον γιατρό να σας συνταγογραφήσει ένα ήπιο καθαρτικό.
  2. Έπειτα, φροντίστε να τοποθετείτε το μικρό σας στο γιογιό δύο φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα. Βάλτε το να καθίσει με τα γόνατα ψηλότερα από τους γοφούς και με τα πόδια να υποστηρίζονται. Στο διάστημα αυτό μην το πιέστε να κάνει «κακά», μην μιλήσετε καν για το θέμα, απλώς καθίστε 10-15 λεπτά μιλώντας ή διαβάζοντας. Στο τέλος φροντίστε να το επαινέστε («Έκατσες στο γιογιό για 10 λεπτά. Αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα για ένα τρίχρονο αγόρι!»).
  3. Φροντίστε να κάνετε την αφόδευση δική του αρμοδιότητα. Πείτε του πως «όλοι κάνουμε κακά και είναι ευθύνη μας να τα αποβάλλουμε μία φορά την ημέρα». Αυτό σημαίνει πως από κάποιο σημείο και έπειτα θα πρέπει να πηγαίνει από μόνο του στην τουαλέτα δύο φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα, να κάνει μόνο του το πρώτο σκούπισμα, να κάνει το πρώτο ξέβγαλμα σε περίπτωση ατυχήματος και να αδειάζει το περιεχόμενο του γιογιό στην λεκάνη (αυτά βέβαια ανάλογα με την ηλικία στην οποία εκπαιδεύεται). Κάθε φορά που κάνει κάτι από τα παραπάνω, επαινέστε τη πράξη του («Έκατσες στο γιογιό μετά από το γεύμα χωρίς να στο υπενθυμίσω. Θυμήθηκες μια πολύ σημαντική δουλειά!», «Άδειασες το γιογιό στην λεκάνη. Είμαι πολύ περήφανη για εσένα!»).
  4. Μην είστε αρνητική στο θέμα της αφόδευσης. Μην χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις ή εκφράσεις, μην κάνετε κινήσεις, όπως να κλείνετε την μύτη σας για αστείο, και γενικά μην αντιμετωπίζετε το θέμα ως κάτι μη φυσιολογικό. Όταν θέλετε να πάτε στο μπάνιο, πείτε στο παιδί σας «πρέπει να πάω στην τουαλέτα να κάνω κακά» και, εάν θέλει, αφήστε το να είναι μαζί σας στο μπάνιο την ώρα εκείνη.
  5. Μην το πιέζετε. Δεν χρειάζεται να γίνεται μανιακή με το θέμα! Φροντίστε την υγεία του, αντιμετωπίστε δηλαδή την δυσκοιλιότητα, και απλά ρωτάτε το μια στο τόσο «έκανες κακά σήμερα;» ή «μήπως θες κακάκια;». Μην δείχνετε στρεσαρισμένη και αντιμετωπίστε το θέμα σαν να είναι μικρής σημασίας.
  6. Τέλος, δώστε του να αναλάβει παράλληλα κι άλλα καθήκοντα. Ζητώντας του να μαζέψει τα παιχνίδια του από το πάτωμα, να ξεσκονίσει το τραπεζάκι του σαλονιού, να πάει τις χαρτοπετσέτες και το ψωμί στο τραπέζι, το βοηθάτε να επιτύχει σε άλλους τομείς της καθημερινότητας και να αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να ολοκληρώσει και τις άλλες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει.