Χειροποίητα παιχνίδια- βοηθοί ανάπτυξης

Χειροποίητα παιχνίδια κίνησης

Χειροποίητα παιχνίδια στο σπίτι που θα εξασκήσουν τις κινητικές του δεξιότητες

Στις κινητικές δεξιότητες του μωρού σας συμπεριλαμβάνονται διάφορες ικανότητες συντονισμού των δακτύλων και των χεριών μεταξύ τους αλλά και με τα μάτια. Για να το βοηθήσετε να συνηθίσει τις λεπτές κινήσεις που πρέπει να κάνει με τα δάχτυλα του χεριού, όπως το να πιάνει ένα αντικείμενο με τον αντίχειρα και τον δείκτη, κατασκευάστε χειροποίητα παιχνίδια με υλικά που θα βρείτε στο σπίτι και εξασκηθείτε στην κίνηση. Δείτε ποια υλικά και εργαλεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλλά και ποιες «ασκήσεις» είναι ιδανικές για να εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες.

Υλικά και εργαλεία

  • Αρχικά συγκεντρώστε τα υλικά σας, όπως κάποια δοχεία από την κουζίνα σας. Επιλέξτε τουλάχιστον ένα μικρό τετράγωνο μπολ και  ένα κυλινδρικό δοχείο με καπάκι, ένα μπουκάλι ή ένα δοχείο με καπάκι το οποίο θα μπορείτε να κόψετε.
  • Συγκεντρώστε στη συνέχεια υλικά που θα μπορεί το μικρό σας να τοποθετήσει μέσα στα δοχεία σφουγγάρι κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, μικρές μπάλες από βαμβάκι, σύρμα πίπας, ξυλάκια που χρησιμοποιούνται για το παγωτό και κομμάτια σε διάφορα σχέδια από χαρτί χειροτεχνίας.

finger-food

  • Θα χρειαστείτε ακόμα ξυράφι, ψαλίδι, κόφτες μοτίβων (κύκλο, τρίγωνο, τετράγωνο) και χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αυτά, φυσικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αφήνετε δίπλα στο μωρό σας, ακόμα κι αν είστε εκεί και το επιβλέπετε.

Παιχνίδια

1.Επιλέξτε ένα δοχείο, όπως το μεταλλικό που περιέχει το κουάκερ ή την φροτόκρεμα σε σκόνη. Στην συνέχεις χρησιμοποιήστε το κοπτάκι ή το ψαλίδι για να κόψετε στο καπάκι διάφορα σχήματα, τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλους κτλ. Κλείστε το δοχείο και ζητήστε από το μικρό σας να το γεμίσει με τα αντικείμενα που έχετε συγκεντρώσει. Φροντίστε να έχετε κάνει μια μικρή τρύπα από όπου θα μπορούν να περάσουν μόνο το σύρμα πίπας ή τα ξυλάκια αλλά και πιο μεγάλες τρύπες για να χωράει το σφουγγάρι ή το χαρτόνι. Προσφέροντας επιλογές, θα βοηθήσετε το μικρό σας να επιλύσει το πρόβλημα που έχει μπροστά του μέχρι να βρει ποιο αντικείμενο είναι εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στην εκάστοτε τρύπα. Φροντίστε να ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του αλλά και να επαινείτε τα κατορθώματά του, ώστε να χτίσει την αυτοπεποίθησή του.  

2.Όταν συνηθίσει την παραπάνω διαδικασία δώστε του μικρότερα αντικείμενα (π.χ. ένα κομμάτι από σύρμα πίπας) για να εξασκηθεί στον τρόπο που θα τα κρατάει αλλά και πώς θα τα βάζει μέσα στο δοχείο. Αν δυσκολεύεται και δεν τα καταφέρνει, επιστρέψτε σε κάτι πιο εύκολο και δοκιμάστε τα δύσκολα αργότερα.dsc 0804

3.Προμηθεύστε το με αντικείμενα όπως πούλια από τάβλι και βοηθήστε το να τα αναποδογυρίσει έτσι ώστε άλλοτε να τοποθετούνται κάθετα και άλλοτε οριζόντια στο τραπέζι. Έτσι θα εξασκήσει την κίνηση του καρπού του, μαθαίνοντας παράλληλα να τοποθετηθεί ένα αντικείμενο από μια διαφορετική πλευρά και να το βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία.

4.Βοηθήστε το να κρατάει από το ένα χέρι ένα άδειο δοχείο (π.χ. ένα μπουκάλι) και με το άλλο χέρι να τοποθετεί στο μπουκάλι διάφορα αντικείμενα. Έτσι θα συντονίσει τα δύο του χέρια και θα μάθει σιγά – σιγά να είναι ευέλικτο. Το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να τοποθετήσει το μπουκάλι σε μια επιφάνεια για να τοποθετήσει τα αντικείμενα μέσα. Ωστόσο θυμηθείτε ποιος είναι ο στόχος σας και χωρίς να το πιέσετε προσπαθήστε να το κάνετε να χρησιμοποιεί και τα δυο του χέρια.  Εάν το κρατάτε αγκαλιά και δεν έχει που να ακουμπήσει το μπουκάλι, πιθανότατα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάθε χέρι για διαφορετικό σκοπό.

5.Κόψτε μια σχισμή σε μια μπάλα του τένις και δείξτε στο μικρό σας πώς να χρησιμοποιεί το ένα χέρι για να ανοίγει τη σχισμή και πώς να τοποθετηθεί μέσα αντικείμενα, κέρματα, βόλους, φασόλια κ.λπ. Ζωγραφίστε στη συνέχεια ένα πρόσωπο ώστε η σχισμή να είναι το στόμα του.

Για μεγαλύτερα παιδιά

1.Γεμίστε με νερό και χρώμα ζαχαροπλαστικής ένα άδειο πλαστικό δοχείο που περιείχε φυσιολογικό ορό ή κάποια λοσιόν. Τοποθετήστε εφημερίδες ή πλαστικό σε ένα τραπέζι και από πάνω λευκά υφάσματα και χαρτιά. Αφήστε το μικρό σας να πειραματιστεί με το χρώμα που πέφτει πάνω στις λευκές επιφάνειες. Καθώς θα πιέζει το πλαστικό δοχείο θα μάθει να κινεί και να ασκεί δύναμη με τα δάχτυλά του.

2.Εφοδιάστε το με ένα κόπτη μοτίβου αλλά και με χρωματιστά χαρτιά για να εξασκηθεί στο κόψιμο ασκώντας πίεση και στη χρήση και των δύο του χεριών. Φυσικά, επιβλέπετε κάθε τέτοια προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

3.Κόψτε σε μικρά κομματάκια ένα σφουγγάρι, βάλτε τα σε νερό μέχρι να μουλιάσουν και απλώστε ένα σκουρόχρωμο χαρτόνι στο τραπέζι. Αφήστε το μικρό σας να τα πιάσει με τον δείχτη και τον αντίχειρα και να κάνει σχέδια ή γράμματα πάνω στο χαρτόνι. Καθώς το νερό θα στεγνώνει γρήγορα, το ίδιο χαρτόνι θα μπορεί να χρησιμοποιεί για πολλά σχέδια και χρώματα.  

Extra tips

  • Φροντίστε να επιβλέπετε το μικρό σας όταν παίζει με τα παραπάνω καθώς κάποια αντικείμενα μπορεί να του θυμίσουν διάφορες… λιχουδιές και να θελήσει να τα καταπιεί.
  • Αποφύγετε να λέτε «όχι» καθώς το μικρό σας προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα που έχει μπροστά του. Αντιθέτως καθοδηγήστε το χωρίς όμως να του δίνετε έτοιμη απάντηση για τη σωστή λύση.  Το παιχνίδι με το ζεστό ή κρύο είναι μια καλή προσπάθεια καθοδήγησης.