Τα δίδυμα εξασκούνται στο γιογιό!

Τα δίδυμα εξασκούνται στο γιογιό!

Tips επιτυχίας όταν εκπαιδεύετε δίδυμα για να χρησιμοποιούν το γιογιό

Η εκπαίδευση της χρήσης του γιογιό είναι από μόνη της ένα εγχείρημα που απαιτεί από την πλευρά σας υπομονή. Φανταστείτε τώρα να έχετε δίδυμα και να πρέπει να τα μάθετε να χρησιμοποιούν το γιογιό σχεδόν ταυτόχρονα! Αν ακολουθήσετε μερικές πολύτιμες συμβουλές, δεν θα χρειαστεί να «κοπιάσετε» υπερβολικά. Αφήστε που θα έχετε κι ένα ατού: τα νήπια αρέσκονται να μιμούνται τους συνομηλίκους τους, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για το αδερφάκι τους, άρα ο αποχωρισμός από τις πάνες ενδέχεται να επιτευχθεί πιο εύκολα από ότι φαντάζεστε.

Μην θεωρείτε δεδομένο ότι θα εκπαιδεύσετε και τα δύο σας μικρά ταυτόχρονα στη χρήση του γιογιό. Κάποια δίδυμα μπορεί να μάθουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και με διαφορά ενός έτους και αυτό είναι φυσιολογικό. Άλλωστε κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αν ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το ένα, είναι πολύ πιθανό το δεύτερο που δεν φαίνεται ακόμα έτοιμο να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν βλέπει το αδερφάκι του να αποχωρίζεται τις πάνες. Δείτε τα σημάδια ετοιμότητας στο άρθρο μας «Σημάδια ετοιμότητας για το γιογιό».

Προμηθευτείτε δύο γιογιό ώστε κάθε παιδί να έχει το δικό του.Προτείνετέ τους να τα στολίσουν με αυτοκόλλητα ή να τα χρωματίσουν ώστε να τους δώσουν την προσωπική τους πινελιά αλλά και να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση.

Κάντε μια μικρή προετοιμασία. Πριν τα γιογιό κάνουν την εμφάνισή τους, συζητήστε με τα μικρά σας τι πρόκειται να γίνει. Διαβάστε βιβλία και παραμύθια σχετικά με την εκπαίδευση στο γιογιό και πάρτε μαζί σας τα μικρά στα μαγαζιά για να αγοράσετε εσώρουχα.

Επιτρέψτε στα μικρά να περιφέρονται γυμνά. Αντί να τα αφήσετε να βρέχουν τα εσώρουχά τους όλη την ημέρα, κάντε ένα διάλειμμα και αφήστε τα να κυκλοφορούν γυμνά για κάποιες ώρες. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση για το τι συμβαίνει στο σώμα τους και τι τους ζητάτε εσείς να κάνουν.

Φέρτε ενισχύσεις. Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, τη μητέρα σας ή από κάποιο συγγενή για να προλάβετε τα ατυχήματα πριν συμβούν. Βλέπετε, είναι εύκολο την ώρα που βοηθάτε το ένα σας παιδί να καθίσει στο γιογιό, να μην προλάβετε το άλλο που ετοιμάζεται να βρέξει το εσώρουχο και τον καναπέ.

Συντονίστε τα δίδυμα.Όταν το ένα από τα δύο δίδυμα θέλει να χρησιμοποιήσει το γιογιό, ενθαρρύνετε και το δεύτερο να καθίσει την ίδια ώρα. Πιθανόν να σας φανεί βοηθητικός ένας χρονομετρητής που ανά διαστήματα θα «ειδοποιεί» τα νήπια να χρησιμοποιήσουν το γιογιό, ώστε να αποφύγετε να τρέχετε τη μια πίσω από το ένα παιδί και την άλλη πίσω από το άλλο.

Δώστε τους μια μικρή επιβράβευση. Αποφύγετε τα γλυκά και τα δώρα και προτιμήστε κάτι στο οποίο θα συμμετέχουν και τα δύο αδέρφια, όπως ένας αστείος χορός ή ένα τραγούδι.

Μην χρησιμοποιείτε πίνακα με αυτοκόλλητα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αν το ένα παιδί δεν τα καταφέρνει τόσο καλά όσο το άλλο, ο πίνακας θα του υπενθυμίζει διαρκώς την αδυναμία του, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτού του είδους τη σύγκριση.

Μην χρησιμοποιείτε την επιτυχία του ενός παιδιού για να ενθαρρύνετε το άλλο. Τα αδέρφια μιμούνται το ένα το άλλο, χωρίς να χρειαστεί να επισημάνετε εσείς ότι το ένα σημειώνει μεγαλύτερη πρόοδο. Η σύγκριση μεταξύ τους αντί να κινητοποιήσει το παιδί σας μπορεί να του προκαλέσει αισθήματα ζήλιας ή ανταγωνισμού.

Ποτέ μην τιμωρείτε ή κάνετε τα μικρά σας να νιώσουν άσχημα σε περίπτωση ατυχήματος. Υπενθυμίστε τους απλά για ποιο λόγο και πότε χρησιμοποιείτε το γιογιό.