Παιχνίδια ειδικά για τις ώρες αναμονής

Παιχνίδια ειδικά για τις ώρες αναμονής

Πώς να αποφύγετε τον εκνευρισμό του νηπίου κατά τη διάρκεια των ωρών αναμονής ή ταξιδιών

Αν η αναμονή σας σκοτώνει, σας φαίνεται βαρετή και ενίοτε ανυπόφορη, φανταστείτε πόσο εκνευριστική είναι για ένα νήπιο, όταν μάλιστα δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τον λόγο που πρέπει να περιμένει. Έτσι λογικό είναι να διαμαρτύρεται, να κλαίει, να φωνάζει ή να βαριέται και εσείς να πρέπει με κάποιο τρόπο να το ηρεμήσετε και να του αποσπάσετε την προσοχή. Σας προτείνουμε τρόπους για 4 διαφορετικές καταστάσεις.

Στο εστιατόριο. Περιμένοντας την παραγγελία σας να έρθει καθώς βρίσκεστε οικογενειακώς στο εστιατόριο, το μικρό σας επαναλαμβάνει με αγωνία «μαμά, πεινάω!» (είτε με λέξεις, είτε με κλαψούρισμα) κι εσείς αναζητάτε τρόπους για να του αποσπάσετε την προσοχή. Φυσικά μην επιχειρήσετε να το παροτρύνετε να αδειάσει το αλατοπίπερο στο πιάτο του και να το ανακατέψει με νερό (αν και εκείνο πολύ θα ήθελε), αφού υπάρχουν πολλοί πιο απλοί, ήρεμοι και λιγότερο ακατάστατοι τρόποι για να ξεχαστεί. Κρύψτε λόγου χάρη το κεφάλι σας πίσω από το ποτήρι σας, ζητήστε του να φυσήξει μικρά κομματάκια χαρτί πάνω στο τραπέζι προσπαθώντας να μην φύγουν από κάτω, προτείνετε να πιάνει τα παγάκια με το κουτάλι και να τα ρίχνει σε ένα άδειο ποτήρι. Για μεγαλύτερα παιδιά προτείνετε να φτιάξουν ένα αυτοσχέδιο «παζλ» με αντικείμενα που υπάρχουν στο τραπέζι συνδυάζοντάς τα με προσωπικά σας αντικείμενα, ή να αποτυπώσουν με μολύβι το σχέδιο νομισμάτων στο χάρτινο τραπεζομάντηλο του τραπεζιού σας. Μην ξεχάσετε, βέβαια, να ζητήσετε να φέρουν τη μερίδα του μικρού σας μόλις ετοιμαστεί ακόμα και πριν από τις δικές σας.

Διαβάστε ακόμα: «Παιχνίδια με χαρτί και μολύβι» (ό,τι πρέπει για το εστιατόριο) και «Kid-friendly εστιατόρια» (συνήθως έχουν και κάτι τις για να τα απασχολούν)

Στο αεροπλάνο. Στο αεροπλάνο έχετε το πλεονέκτημα της χρήσης των μικρών τραπεζιών που υπάρχουν μπροστά στις θέσεις. Εκεί μπορεί το μικρό σας να ζωγραφίσει ή να παίξει με κάποια από τα μικρά παιχνίδια που έχετε πάρει από το σπίτι. Μια άλλη ιδέα είναι να κόψετε μια φωτογραφία από ένα περιοδικό και να παίξετε κρυφτό μαζί της, προτείνοντας στο μικρό σας να την κρύψει κάπου και στη συνέχεια να σας δώσει οδηγίες για να ανακαλύψετε την κρυψώνα (κάτω από το κάθισμα, μέσα στο τραπεζάκι, στο πλάι του καθίσματος, μέσα στην τσάντα σας κ.λπ.). Αν το μωρό σας κλαίει αποσπάστε του την προσοχή με διάφορους ήχους που θα κάνετε με τη ζώνη της διπλανής άδειας θέσης (σκεφτείτε πως οι συνεπιβάτες σας θα ανεχτούν τους ήχους από τη ζώνη αν αυτοί τους απαλλάξουν από το κλάμα του). Άλλη ιδέα είναι να τοποθετήσετε διάφορα αντικείμενα (φροντίστε να έχετε πάρει μαζί σας) σε ένα άδειο σακουλάκι και να ζητήσετε από το παιδί σας να μαντέψει τι είναι το καθένα απλά ψηλαφώντας τα με το χέρι του.

Στην ουρά. Αν περιμένετε για να πληρώσετε κάτι, ευκαιρία να «παίξετε» με τα χρήματα. Δείξτε στο μικρό σας τα διάφορα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, εστιάζοντας στο μέγεθος και το χρώμα και μετά ζητήστε του να κλείσει τα μάτια και αφού τοποθετήσετε ένα κέρμα στο χέρι του να μαντέψει ποιο είναι. Στη συνέχεια παίξτε «κορώνα ή γράμματα». Αν βρίσκεστε κάπου όπου στο έδαφος έχει πλάκες προτείνετε στο παιδί σας να προσπαθήσει να περπατήσει μόνο πάνω στις γραμμές ή πατώντας μόνο πάνω σε συγκεκριμένα χρώματα. Η αναμονή στην ουρά είναι μια καλή ευκαιρία να παίξετε σχεδιάζοντας με το δάχτυλό σας γράμματα ή μικρές λέξεις την πλάτη του (και εκείνο στη δική σας) και να μαντεύετε ποια ή ποιες είναι.

Διαβάστε ακόμα: "Παιχνίδια αναμονής"

Στο αυτοκίνητο. Μια δραστηριότητα που θα το απασχολήσει για αρκετή ώρα είναι να κολλήσει αυτοκόλλητα στο πλαστικό προστατευτικό για τον ήλιο που έχετε στα πίσω παράθυρα και να τα συνδυάσει ανάλογα με το χρώμα που έχουν. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε μαγνητοφωνημένα παραμύθια ή αν είστε συνοδηγός να δώσετε παράσταση κουκλοθεάτρου (μία η δύο κούκλες είναι αρκετές) από τα μπροστινά καθίσματα στα πίσω. Το καλό με το αυτοκίνητο είναι ότι μπορείτε να έχετε πάντα αποθηκευμένο εκεί ένα κουτί με μικρούς «θησαυρούς» (αν κάνετε μακρινά ταξίδια συχνά φροντίστε να τους ανανεώνετε) για να μπορεί να τους ανακαλύψει το μικρό σας και να παίξει μαζί του. Επίσης μην ξεχνάτε πως βοηθητικά είναι τα τραγουδάκια, τα παιχνίδια λέξεων (πόσες λέξεις ξέρει που να αρχίζουν από κ;), τα παιχνίδια αριθμητικής (πόσα μαύρα αυτοκίνητα συναντήσατε στο δρόμο σας;) και άλλα που μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας  «Ανέμελo road – trip»).