Ημερήσιος υπνάκος με διάρκεια

Ημερήσιος υπνάκος με διάρκεια

Πώς θα το βοηθήσετε να κοιμάται όσο χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Ο ημερήσιος ύπνος είναι απαραίτητος για τα νήπια. Όμως το μικρό σας ενώ θα έπρεπε να παίρνει τον μεσημεριανό υπνάκο του, δεν κοιμάται αρκετά με αποτέλεσμα να μην καλύπτει τις ώρες που απαιτούνται. Για να εξασφαλίσετε ότι θα ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας αναλάβετε δράση. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Γνωρίστε το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας.Αν το βάλετε στο κρεβάτι χωρίς να νυστάζει είναι πιθανό να μην κοιμηθεί η να κοιμηθεί ελάχιστα, ενώ από την άλλη αν καθυστερήσετε πολύ να το κοιμίσετε, ίσως να κάνει ανήσυχο ύπνο εξαιτίας της υπερβολικής κούρασης. Αυτό υποδηλώνει πως κάθε νήπιο έχει το δικό του προσωπικό πρόγραμμα ύπνου. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία κοιμούνται το πρωί και το απόγευμα για περίπου μια ώρα και αργότερα εγκαταλείπουν τον πρωινό ύπνο, αυξάνοντας κατά μια ώρα τον απογευματινό. Άλλα παιδιά δεν κοιμούνται καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτουν στο κρεβάτι νωρίτερα το βράδυ. Και οι δύο περιπτώσεις είναι φυσιολογικές. Εσείς για να διαπιστώσετε ποιες είναι οι ιδανικές ώρες ύπνου για το παιδί σας δεν μένει παρά να κάνετε δοκιμές και να αναζητήσετε σημάδια κούρασης. Καταγράψτε τα σε ένα ημερολόγιο σημειώνοντας παράλληλα και τον χρόνο εμφάνισής τους και θα έχετε κάνει μια εξαιρετική ανακάλυψη σχετικά με το βιολογικό του ρολόι.

Αναθεωρήστε τη ρουτίνα που ακολουθείτε πριν από τον ύπνο. Ένα νήπιο που ξυπνά νωρίτερα από ότι πρέπει, είναι πιθανό να ξαναπέσει για ύπνο με λίγη βοήθεια, π.χ. αν πάρει αγκαλιά την αγαπημένη του κούκλα ή κουβέρτα ή αν το νανουρίσετε. Αν όμως το μικρό σας ξυπνήσει και παραμένει σε εγρήγορση, ίσως να μην γνωρίζει με ποιο τρόπο να αποκοιμηθεί από μόνο του. Σκεφτείτε ποια ρουτίνα ακολουθείτε πριν από τον ύπνο (π.χ. το λικνίζετε στην αγκαλιά σας, το κάνετε μπάνιο κ.λπ.) και βοηθήστε το να βρει τρόπους ώστε να καθησυχάζει τον εαυτό του μέχρι να αποκοιμηθεί.  

Εξασφαλίστετοκατάλληλοπεριβάλλον.Φροντίστε αφενός να κοιμάται στο δωμάτιό του, γιατί κάνει καλύτερο ύπνο όταν κοιμάται στον ίδιο χώρο που κοιμάται και τα βράδια και αφετέρου το υπνοδωμάτιό του να είναι ήσυχο, σκοτεινό, δροσερό και άνετο.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον έναν ημερήσιο ύπνο. Έτσι ο ύπνος μια φορά την ημέρα ενδεχομένως να αυξηθεί σε διάρκεια. Τα περισσότερα νήπια κάνουν τη μετάβαση από τους δύο στον ένα ημερήσιο ύπνο μεταξύ 12 και 18 μηνών. Αν το μικρό σας ξυπνάει νωρίς από τον μεσημεριανό ή απογευματινό του ύπνο, αυτό αποτελεί σημάδι ότι είναι έτοιμο να κάνει τη μετάβαση.

Διαβάστε ακόμα: "Είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον μεσημεριανό του υπνάκο;"