Ξεκινώντας να τρώει μόνο του!

Ξεκινώντας να τρώει μόνο του!

Πώς να ενθαρρύνετε το μικρό σας να τρώει μόνο του

Το μωράκι σας θα μπορεί να πιάνει το κουτάλι του από τους 8 ή 9 μήνες αλλά περίπου στα 2 θα μπορεί να το χρησιμοποιεί κανονικά για να τρώει μόνο του. Το πιρούνι θα ακολουθήσει αρκετά αργότερα, όσο για το μαχαίρι είναι καλύτερα να αναβάλετε για λίγο τη χρήση του. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να διευκολύνετε τη μετάβαση από το «με ταΐζουν» στο «τρώω μόνo μου» και πώς να ενθαρρύνετε το μικρό σας να εξασκηθεί σε αυτή τη βασική δραστηριότητα.

 

Μπορεί να ξεκινήσει;

Καταρχήν σκεφτείτε αν έχει την ικανότητα να αρχίσει τις δοκιμές, αναλογιζόμενοι όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για να μεταφερθεί το φαγητό από το πιάτο στο στόμα. Για να κατορθώσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει το μικρό σας να έχει τη δυνατότητα:

  • Να κρατάει το κουτάλι στη σωστή θέση.
  • Να μπορεί να βάζει φαγητό σε αυτό. Μπορεί να τα καταφέρει σπρώχνοντάς το με το άλλο του χεράκι.
  • Να οδηγήσει το κουτάλι χωρίς απώλειες στο στοματάκι του. Για να τα καταφέρει χρειάζεται επιδεξιότητα στα χέρια και συντονισμός χεριών – ματιών, συνεπώς η συνεχής εξάσκηση θα φέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας

  • Τρώει μόνο τουΜπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα κουτάλι με τέτοια λαβή έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να το χειριστεί. Είναι καλό να ενθαρρύνετε το μικρό σας αλλά όχι να το πιέσετε. Δεν θα χρειαστεί πολύ καιρός για να αρχίσει να σας μιμείται και να τα καταφέρνει μόνο του. Όταν αρχίσει να τρώει μόνο του, οδηγήστε το χεράκι του αν βλέπετε πως δυσκολεύετε.
  • Σιγουρευτείτε ότι κάθεται κοντά στο τραπέζι και αρκετά ψηλά έτσι ώστε να μην χρειαστεί να σκύβει ή να τεντώνεται για να το φτάσει.
  • Σερβίρετε είτε κάποιο είδος πηκτού πουρέ ή κρέμας ή μικρά κομματάκια από στερεά τροφή, όπως τυρί ή μακαρόνια πένες. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως ίσως χρειαστεί να έχετε λίγο περισσότερο υπομονή με τους λεκέδες!