Ντύστε το χωρίς ξεσπάσματα

Ντύστε το χωρίς ξεσπάσματα

Τι να κάνετε όταν αρνείται να το ντύσετε ή να του αλλάξετε πάνα

Η στιγμή που πρέπει να το ντύσετε ή να του αλλάξετε πάνα έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης; Εκείνο αντιστέκεται, εσείς επιμένετε, με αποτέλεσμα η αντίσταση να μετατρέπεται αργά ή γρήγορα σε ξέσπασμα…

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ούτως ή άλλως είναι αρκετά δύσκολο να πείσετε το νήπιο να παραμείνει ακίνητο για κάποια λεπτά και αν σε αυτό προσθέσετε και την ανάγκη του να ελέγχει τα πράγματα ή να βάζει μόνο του τα ρούχα, έχετε έτοιμη την καταστροφική συνταγή. Φυσικά το στάδιο αυτό αργά ή γρήγορα θα περάσει, καθώς κάποια στιγμή δεν θα χρειάζεται να φοράει πλέον πάνες και θα έχει την ικανότητα να ντύνεται μόνο του. Μέχρι τότε ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να του βάζετε τα ρούχα όσο πιο ανώδυνα γίνεται!

  • Ξεκινήστε ήρεμα.Χαλαρώστε και αρχίστε τις αγκαλιές και τα φιλιά για να φτιάξετε τη διάθεση του μικρού σας και τη δική σας.
  • Προσφέρετε επιλογές. Αν του δώσετε τη δυνατότητα να ελέγξει εν μέρει τη διαδικασία θα είναι λιγότερο αντιδραστικό. Παρουσιάστε του λοιπόν 2 με 3 σύνολα και αφήστε το να επιλέξει. Φροντίστε να είναι όλα κατάλληλα για την εποχή και αποδεκτά από εσάς, γιατί μπορεί να κάνει οποιαδήποτε επιλογή.
  • Αφήστε το να εξασκηθεί.Το πιθανότερο είναι να συνεργαστεί εάν το αφήσετε να βοηθήσει, όπως λόγου χάρη να σας δίνει τα μέλη του αφού τα έχετε πρώτα ονομάσει, να ανεβάσει το παντελόνι του, ειδικά αν δεν έχει κουμπιά ή φερμουάρκτλ. Προτείνετε ακόμα να ντύνει την κούκλα του ενώ εσείς ντύνετε εκείνο.
  • Η σωστή στιγμή. Η χρονική στιγμή παίζει ρόλο. Όταν δεν ασχολείται με κάτι άλλο ή είναι χαλαρό προσπαθήστε να το ντύσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Διαφορετικά σε περίπτωση που είναι απορροφημένο με μια δραστηριότητα περιμένετε μέχρι να τελειώσει ή απλά μεταφέρετε στο δωμάτιο και το παιχνίδι του. 
  • Η ταχύτητα μετράει. Προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η ταχύτητα. Για αυτό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε απόπειρα, φροντίστε να έχετε συγκεντρώσει δίπλα σας όλα τα ρούχα. Εάν το αφήσετε για να πάτε μέχρι την ντουλάπα, το πιθανότερο είναι να αρχίσει να τρέχει γυμνό μέσα στο σπίτι!
  • Στρέφοντας την προσοχή του αλλού.Αυτό μπορείτε να το κάνετε με πολλούς τρόπους. καθώς περνάτε το μπλουζάκι του από το κεφάλι, διηγηθείτε του τι θα κάνει στην επόμενη συνάθροιση για παιχνίδι ή στη βόλτα που θα κάνετε την επόμενη ημέρα. Δώστε του ένα αγαπημένο παιχνίδι για να απασχολείται όσο το ντύνετε, τραγουδήστε ένα τραγούδι, μιλήστε του με αστεία φωνή ή ρωτήστε το αν θέλει να γίνει ο βοηθός σας. Σε αυτή την περίπτωση αναθέστε του να κρατάει τα ρούχα και να σας τα δίνει κάθε φορά αυτό που πρέπει. 
  • Αλλάξτε χώρο. Δεν χρειάζεται να το ντύνετε πάντα στο κρεβάτι του ή στο δωμάτιό του. Μπορείτε να δοκιμάσετε το πάτωμα του σαλονιού ή τον καναπέ αν προτιμά να παραμείνει όρθιο εκεί.
  • Μήπως ενοχλείται από την υφή των ρούχων; Ένα νήπιο δεν έχει τις κατάλληλες λέξεις για να σας πει ότι το ύφασμα της μπλούζας το ενοχλεί, ότι το παντελόνι το στενεύει ή ότι το ενοχλεί ο ερεθισμός στο δέρμα από την πάνα. Φροντίστε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος κάθε φορά που το ντύνετε και έχετε πάντα ρούχα άνετα, με μαλακό ύφασμα.
  • Μην υποχωρήσετε αλλά παραμείνετε χαλαροί. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, κρατήστε ακίνητο το μικρό σας, φυσικά χωρίς να το πονέσετε ή να το τραντάξετε και ντύστε το όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Διαβάστε ακόμα: ''Οταν αντιστέκεται στην αλλαγή πάνας"