Νήπια και διαδίκτυο

Καλύτερα να μην το ακουμπάει στα πόδια

Με τη βοήθειά σας, το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Το διαδίκτυο σας έχει λύσει τα χέρια! Εκεί στρέφεστε για επικοινωνία, εκεί για ενημέρωση, εκεί για ψυχαγωγία. Θέλετε τα στοιχεία επικοινωνίας ενός γιατρού; Απλά πληκτρολογείτε το όνομα και εμφανίζονται μπροστά σας; Θέλετε μια ιδέα για το τι να μαγειρέψετε; Πατάτε ένα κουμπί και η παγκόσμια κουζίνα βρίσκεται μπροστά σας. Ξέρατε, όμως, πως το διαδίκτυο, εκτός των άλλων, είναι κι ένας ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος για να διδαχτεί και να διασκεδάσει το παιδάκι σας;

Με τα νέα διαδραστικά παιχνίδια και cd-roms το μικρούλι σας μπορεί να έρθει πιο κοντά στους αγαπημένους του τηλεοπτικούς ή λογοτεχνικούς ήρωες και να διασκεδάσει μαζί τους μαθαίνοντας, παράλληλα, ενδιαφέροντα πράγματα για τον κόσμο που το περιβάλλει. Αυτό που πρέπει, ωστόσο, εσείς να γνωρίζετε είναι πώς να το προστατεύσετε, με άλλα λόγια τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.

Πόση ώρα

Ένα νέο είδος εθισμού αποτελεί ο εθισμός στο διαδίκτυο. Χιλλιάδες άνθρωποι καθημερινά περνούν την ζωή του μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και, κυριολεκτικά, ζουν χαμένοι στον ψηφιακό κόσμο. Επειδή, λοιπόν, εσείς δεν το θέλετε αυτό καλό θα ήταν να θέσετε κάποια χρονικά όρια χρήσης, τα οποία το παιδί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνάει.

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να επισκέπτεται τις αγαπημένες του ιστοσελίδες 15 λεπτά κάθε μέρα, ίσως και λίγο παραπάνω τα Σαββατοκύριακα ως bonus καλής συμπεριφοράς. Αφήστε το να μάθει παίζοντας, αλλά φροντίστε να το επιβλέπετε από μακριά για να επιβεβαιώσετε πως ότι βλέπει ή κάνει είναι ασφαλές για την ηλικία του. Για να ενημερωθείτε σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.saferinternet.gr .

Ποιες ιστοσελίδες

Πριν εισάγετε το μικρούλι σας στο κόσμο του διαδικτύου καλό θα ήταν να κάνετε πρώτα μια έρευνα για να ανακαλύψετε τις κατάλληλες ιστοσελίδες. Αναζητήστε αυτές που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας (το αγαπημένο του κινούμενο σχέδιο, λογοτεχνικό ή κινηματογραφικό ήρωα, ζωάκι κτλ) και αποθηκεύστε τις στα «αγαπημένα». Δείξτε του τον τρόπο να τις επισκέπτεται και προτρέψτε το να απευθύνεται σε εσάς όταν και εάν θελήσει να «συναντήσει» ιντερνετικά και κάτι άλλο που στην αληθινή ζωή του αρέσει.

Εάν, ωστόσο, το μικρούλι σας δεν έχει ξανάρθει σε επαφή με υπολογιστή ξεκινήστε δείχνοντάς του τα βασικά. Διδάξτε το πώς να χρησιμοποιεί το ποντίκι και πώς να κλικάρει και στην συνέχεια πώς να μετακινεί τα αντικείμενα στην οθόνη. Άλλωστε, ακόμα και στην ηλικία των 2 χρόνων ένα παιδί είναι ικανό να χειριστεί το ποντίκι.

Επιδιώξτε να το φέρετε σε επαφή με την τεχνολογία γιατί οι περισσότεροι από τους μελλοντικούς συμμαθητές του στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο θα είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτήν και, πιθανότατα, δεν θέλετε να έχει μείνει πίσω. Εάν, όμως, το παιδί δεν δείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον και δεν θελήσει από μόνο του να ασχοληθεί το προτιμότερο είναι να μην το πιέσετε. Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται με το ζόρι!

DOs

  • Εάν έχετε πάνω από ένα παιδί, να θυμάστε πως ο υπολογιστής μια πολύ καλή ευκαιρία να τα διδάξετε να περιμένουν την σειρά τους.
  • Να είστε εφευρετική. Για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο είναι ένας πολύ ωραίο τρόπος να τους μάθετε το αλφάβητο. Ζητήστε του να αναγνωρίσει τα γράμματα ή να ανακαλύψει που βρίσκεται το καθένα τους «κρυμμένο». Θα διασκεδάσει πολύ πατώντας τα και βλέποντάς τα να εμφανίζονται στην οθόνη.
  • Εκτυπώστε σκίτσα που το παιδάκι σας μπορεί να χρωματίσει-έτσι θα συνδέσει τον υπολογιστή με το παιχνίδι.
  • Χρησιμοποιήστε μια όμορφη φωτογραφία του ως φόντο. Θα χαίρεται να βλέπει τον εαυτό του κάθε φορά που ανοίγει ο υπολογιστής.

DON’Ts

  • Μην αφήνετε το παιδί να τρώει μπροστά στον υπολογιστή. Εκτός από ανθυγιεινή (το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού) είναι και πολύ κακή συνήθεια, η οποία συνδέεται με διατροφικές διαταραχές καθώς το παιδί δεν συνειδητοποιεί τι και πόσο τρώει. Ακόμη, τα υπολείμματα τροφής (ψίχουλα, τρίματα από μπισκότα κτλ.) μπορεί να φωλιάσουν στο πληκτρολόγιο και να το χαλάσουν.
  • Μην αφήνετε το παιδί να πίνει κοντά στον υπολογιστή. Μπορεί το υγρό να χυθεί πάνω του κι εσείς να πρέπει να δώσετε ένα σωρό λεφτά για να τον επισκευάσετε ή να πάρετε καινούργιο.
  • Μην αφήνετε το παιδί στον υπολογιστή χωρίς επίβλεψη. Εκτός από όσα προαναφέραμε, μπορεί να πατήσει τον λάθος συνδυασμό πλήκτρων και να σβήσει κάποιο πρόγραμμα ή έγγραφο πολύ σημαντικό.
  • Μην αφήνετε το παιδί στον υπολογιστή για πολύ ώρα. Είναι σημαντικό να επιδίδεται και σε άλλες δραστηριότητες, όσο κουραστικές ή βαρετές είναι για εσάς. Αφήστε το να τρέξει κάπου ελεύθερο, να χρωματίσει, να παίξει με τα παιχνίδια του. Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο, συζητήστε τις εικόνες ή δοκιμάστε μια από τις δραστηριότητες που σας έχουμε προτείνει σε παλιότερες δημοσιεύσεις.
  • Μην το αφήνετε να κοιτάζει την οθόνη του υπολογιστή για πολύ ώρα γιατί αυτό θα βλάψει την όρασή του.
  • Εάν έχετε laptop, μην το αφήνετε να το ακουμπάει στα πόδια του.