Εμπλουτίστε τις γνώσεις και τη φαντασία του παιδιού σας με 6 πρωτότυπους τρόπους
Πιστεύετε πως η εξυπνάδα, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ικανότητα να μαθαίνει κάτι πιο εύκολα και η φαντασία οφείλονται στα γονίδια; Καλύτερα να αναθεωρήσετε την άποψή σας και να εφαρμόσετε τα παρακάτω tips για να χαρίσετε καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις στο μικρό σας.
Δείξτε με το δάχτυλό σας. Στους 9 μήνες το μωρό σας θα αντιλαμβάνεται ότι του δείχνετε κάτι όταν τεντώνετε προς μια κατεύθυνση το δάχτυλό σας. Επειδή ένα νήπιο μαθαίνει πιο εύκολα μια λέξη όταν έχει οπτική επαφή με το αντικείμενο που περιγράφει, φροντίστε να δείχνετε και να μιλάτε για αυτό που δείξατε.
Μιλήστε ασταμάτητα. Γιατί όσο πιο πολύ μιλάτε στο μικρό σας τόσο περισσότερες λέξεις θα μάθει. Ποια είναι τα θέματα για τα οποία θα μιλήσετε; Δεν χρειάζεται απαραίτητα να φιλοσοφείτε ή να καταθέτετε τις γνώσεις σας γύρω από κάποιο θέμα. Αρκεί να διηγείστε το πώς περάσατε την ημέρα σας αλλά και τι κάνετε τη στιγμή που το κάνετε. Ακολούθως διαβάστε βιβλία με κάθε τρόπο, με σοβαρή ή αστεία φωνή, το απόγευμα στον καναπέ ή το βράδυ στο κρεβάτι, κάνοντας ερωτήσεις και θαυμάζοντας τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο. Σημαντικό είναι επίσης να βρίσκεται το μικρό σας ανάμεσα σε ενήλικες, οι οποίοι συζητούν και με τους οποίους μπορεί να αλληλεπιδράσει. Αποφύγετε να το βάζετε να ακούσει «συζητήσεις» στην τηλεόραση καθώς η ροή του λόγου είναι πολύ γρήγορη για ένα νήπιο ενώ δεν υπάρχει αλληλεπίδραση.
Διδάσκοντας τα συναισθήματα. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για την διανοητική και κοινωνική ανάπτυξη ενός νηπίου. Στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάσει τις ενδείξεις και το ποια συναισθήματα υπάρχουν γύρω από αυτές. Για παράδειγμα να το μάθετε να ξεχωρίζει κάτι που γίνεται κατά λάθος και ενδεχομένως του προκαλέσει δυσφορία ή πόνο με κάτι που συμβαίνει σκόπιμα (π.χ. αν πέσει πάνω του κατά λάθος ένα παιδάκι στην παιδική χαρά). Ή να του εμπνεύσετε τα θετικά συναισθήματα, επισημαίνοντας λόγου χάρη πόσο πιο χαρούμενο είναι όταν μοιράζεται τα παιχνίδια του με άλλα παιδιά. Έτσι συνδέετε την πράξη με το συναίσθημα.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας: «Στοχεύοντας στην υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη».
Παίξτε έξυπνα. Προκειμένου να βοηθήσετε το μικρό σας να εστιάσει στον έλεγχο του αυθόρμητου και να συντονίζει τον εαυτό του εισάγετε στην καθημερινότητά σας 2 ενδιαφέροντα παιχνίδια. Το πρώτο έχει σχέση με αντίθετες λέξεις. Χρησιμοποιήστε κάποιες απλές κάρτες ή φτιάξτε κάποια απλά σχέδια τα οποία θα δείχνετε στο παιδί σας για να σας πει το αντίθετό τους. Για παράδειγμα, σε μια κάρτα που δείχνει τον ήλιο, το μικρό σας θα πρέπει να πει νύχτα ή φεγγάρι. Το δεύτερο παιχνίδι έχει να κάνει με τον ρυθμό και την ακολουθία των ήχων. Αν εσείς για παράδειγμα κάνετε πως χτυπάτε ένα φανταστικό ντραμς μια φορά το παιδί σας θα πρέπει να το χτυπήσει δύο φορές κ.ο.κ. Και στα δύο παιχνίδια στόχος είναι να μάθετε το μικρό σας να σκέφτεται για λίγο και στη συνέχεια να απαντάει παρακάμπτοντας την απάντηση που του έρχεται πρώτα στο μυαλό. Σε τι θα το βοηθήσει όλο αυτό; Ο έλεγχος του αυθόρμητου συνδέεται με μαθηματικές δεξιότητες αλλά και με την ικανότητα να θέτει κανείς στόχους και να παραμένει προσηλωμένος σε αυτούς.
Γωνιές δημιουργικότητας. Το καλύτερα παιχνίδια για το μικρό σας είναι εκείνα που θα του δώσουν τα ερεθίσματα να αναπτύξει την φαντασία του και τη δημιουργικότητά του. Αυτό σημαίνει πως μερικές ξυλομπογιές, χρωματιστά χαρτιά και ένα άδειο κουτί μπορεί να γίνουν το ωραιότερο παιχνίδι του κόσμου. Ένα νήπιο έχει ανάγκη από δημιουργικό παιχνίδι γι’ αυτό και εσείς φροντίστε να το εφοδιάσετε με τα κατάλληλα υλικά για χειροτεχνίες, μεταμφιέσεις, ζωγραφική, μουσική και αφήστε τη φαντασία να κάνει τη δουλειά της.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Γωνιές δημιουργικού παιχνιδιού»
Ενθαρρύνετε και επιβραβεύετε την προσπάθεια και όχι το επιτυχές αποτέλεσμα μόνο. Μπορεί να θέλετε να του πείτε πόσο έξυπνο είναι και πόσο ωραία είναι η κατασκευή που έκανε αλλά καλύτερα είναι να συγκρατηθείτε και να το επιβραβεύσετε για το πόσο σκληρά ή πόσο πολύ εργάστηκε. Εστιάζοντας στην προσπάθεια το μικρό σας θα μάθει πως για κάθε επιτυχία απαιτείται σκληρή δουλειά και προσπάθεια.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Ενθάρρυνση ή έπαινος;»