Μαθαίνοντας το μικρό σας να διαβάζει και να αγαπάει τα βιβλία

Μωρό που διαβάζει

Πώς θα κάνετε το μικρό σας να αγαπήσει τα βιβλία

Αν μετατρέψετε από νωρίς το διάβασμα σε μια ευχάριστη εμπειρία, το μικρό σας θα αγαπήσει τα βιβλία και θα μάθει την αλφάβητο πολύ πριν πάει στο σχολείο. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να κάνετε το διάβασμα ενός παραμυθιού το ίδιο συναρπαστικό με το παιχνίδι στο πάρκο. Δείτε ακόμα πώς θα το βοηθήσετε να συγκεντρωθεί.

  • Ακολουθήστε τις προτιμήσεις του. Αν αγαπάει τα τρένα, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια να εξοπλιστείτε με βιβλία για τρένα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το αγαπημένο του ζωάκι. Επισκεφθείτε ένα ζωολογικό κήπο και έπειτα αγοράστε το βιβλίο ή το παραμύθι που γράφει τα πάντα για το ζώο αυτό.

Μωρό που διαβάζει

  • Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της επανάληψης, για αυτό θα χρειαστεί να εξοπλιστείτε με υπομονή για να διαβάζεται στο μικρό σας το ίδιο βιβλίο. Με την επανάληψη θα έχει τη δυνατότητα σύντομα να αναγνωρίζει κάποιες λέξεις. Διαλέξτε ένα γράμμα και ζητήστε από το μικρό σας να βρει μια άλλη λέξη η οποία έχει το ίδιο γράμμα. Ωστόσο, μην το πιέσετε αν δεν είναι πρόθυμο να παίξει αυτό το παιχνίδι γιατί θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: να μην θέλει να βλέπει τα βιβλία!
  • Εφεύρετε ευχάριστους τρόπους για να μάθετε στο μικρό σας τα γράμματα. Όταν για παράδειγμα βγαίνετε έξω βόλτα, μπορείτε να διαβάζετε κάποια γράμματα στις πινακίδες του δρόμου ή των καταστημάτων.


Ασκήσεις συγκέντρωσης

  • Μωρό που διαβάζειΑφιερώστε 5 ή 10 λεπτά την ημέρα για ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα που θα διαλέξει το μικρό σας. Όταν εστιάζετε την προσοχή σας σε αυτό που θέλει να κάνετε, του δείχνετε πώς να συγκεντρώνεται.
  • Κάποιες ώρες της ημέρας μετατρέψτε το σπίτι σας ησυχαστήριο. Κλείστε την τηλεόραση και το πλυντήριο και απενεργοποιήστε το τηλέφωνο.
  • Όταν το μικρό σας μιλάει, να το κοιτάτε στα μάτια. Είναι πιθανότερο να ολοκληρώσει τη φράση του αν εσείς το ακούτε με προσοχή.
  • Φροντίστε να κοιμάται αρκετά καθώς η κούραση ευθύνεται για την απώλεια συγκέντρωσης.
  • Προσφέρετε υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές ή φαγητά με πολύ ζάχαρη και προτιμήστε γεύματα με φρέσκα υλικά ή υγιεινά σνακς.