Κατάλληλα παιχνίδια για νήπια 12 έως 18 μηνών

Κατάλληλα παιχνίδια για νήπια 12 έως 18 μηνών

Ποια είναι τα ιδανικά παιχνίδια για το νήπιο 12 έως 18 μηνών

Τα παιχνίδια θα το συντροφεύσουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις του, θα εξασκήσουν τις δεξιότητές του, θα το οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις. Για αυτό και είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ηλικίας του και στο αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Ποια παιχνίδια είναι ιδανικά για ένα παιδί ηλικίας 12 με 18 μηνών;

Σε αυτή την ηλικία το μικρό σας αρχίζει να γίνεται πιο δραστήριο, καθώς μαθαίνει πώς να περπατάει αλλά και πώς να κινεί όλο του το σώμα. Τα χέρια του συντονίζονται πολύ πιο εύκολα, χτίζοντας τουβλάκια και ζωγραφίζοντας με μεγαλύτερη άνεση και το παιχνίδι περιλαμβάνει αρκετούς πειραματισμούς. Επίσης αποκτά ενδιαφέρον για τις συνέπειες μιας πράξης και επειδή η μνήμη του δεν είναι ακόμα καλά αναπτυγμένη, δεν κουράζεται από την επανάληψη, ενώ το ενδιαφέρει να μιμείται τους ενήλικες και τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής. 

Μεγάλα τουβλάκια. Δημιουργεί πύργους και κάστρα τοποθετώντας το ένα τουβλάκι πάνω στο άλλο, αλλά το καλύτερο κομμάτι είναι φυσικά το φινάλε, όταν ο πύργος καταρρέει στο έδαφος με ένα χτύπημα.

Παιχνίδια που σπρώχνει και τραβάει. Μεγάλα σε μέγεθος και βαριά παιχνίδια που μπορεί να σπρώχνει, όπως ένα τρενάκι ή ένα αυτοκίνητο, είναι ιδανικά για ένα παιδί που μαθαίνει να περπατάει. Παιχνίδια που μπορεί να τραβάει από ένα σκοινάκι σέρνοντάς τα στο έδαφος προορίζονται για παιδιά που περπατούν καλύτερα. Προτιμήστεξύλιναπαιχνίδιαμεροδάκιαπουπαράγουνήχους.

Παιχνίδια που συνδυάζονται ανάλογα με το σχήμα τους. Στα νήπια αρέσει πολύ να ξεχωρίζουν αντικείμενα με βάση το σχήμα και το χρώμα, να τα στοιβάζουν μαζί, να τα διαχωρίζουν στη συνέχεια και πάλι από την αρχή. Τέτοιου είδους παιχνίδια που τοποθετούνται σε μια βάση ανάλογα με το σχήμα τους ή μπαίνουν σε ένα κουτί από τρύπες με συγκεκριμένα σχήματα θα εξασκήσουν από νωρίς την ικανότητα του να επιλύει προβλήματα.

Παιχνίδια για να σκαρφαλώνει.Θα το βοηθήσουν να εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες, ανεβαίνοντας, σκαρφαλώνοντας και παίζοντας κρυφτό. Ωστόσο επειδή είναι λίγο ακριβό να μεταφέρετε στο σπίτι σας ένα mini«γυμναστήριο» (μπορεί να είναι ένα παιχνίδι – τσουλήθρα, ένα σπιτάκι με σκάλα και εσωτερικούς χώρους κ.ά.) φροντίστε να κάνετε βόλτες σε πάρκα και παιδικές χαρές για να μπορεί να κινείται και να τρέχει αρκετά.

Μπάλες. Κάθε είδους μπάλα (εκτός από τα μικρά μπαλάκια που είναι επικίνδυνο να τα βάλει στο στόμα του) θα γίνει η καλύτερη παρέα στα παιχνίδια του καθώς θα την κλοτσάει, θα την πετάει και θα την σπρώχνει με τα χεράκια του.

Χρώματα και χαρτί. Δώστε του μερικές μπογιές (ιδανικά μπογιές που καθαρίζονται εύκολα), στρώστε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί στο πάτωμα και αφήστε το να δημιουργήσει.

Τρίκυκλα, αλογάκια και άλλα οχήματα. Είναι συναρπαστικά τόσο για διαδρομές μέσα στο σπίτι όσο και εκτός. Μπορείτε να βρείτε κάποιο «όχημα» με λαβές για να σπρώχνετε το μικρό σας όταν κουραστεί.

Εικονογραφημένα βιβλία.Εντυπωσιάζεται περισσότερο από τα βιβλία με εικόνες από  οικεία αντικείμενα και δραστηριότητες.Υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη ξεχωρίσει ένα αγαπημένο βιβλίο και να σας ζητάει να του το διαβάσετε.