Εξασκήστε την κινητικότητά του

Κινητικότητα νηπίου

Δραστηριότητες για να εξασκήσει την κίνηση και την ισορροπία του

Ασκήστε την κινητικότητα του παιδιού σας μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να στηρίζεται, να μετακινείται, να κουβαλάει, να πετάει πράγματα και να σπρώχνει.  Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορα παιχνίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κινητικότητάς του και της ισορροπίας του αλλά μπορείτε και εσείς να σχεδιάσετε κάποιες δραστηριότητες για περισσότερη εξάσκηση.

Μαθαίνοντας να σπρώχνει και να τραβάει. Αν ακόμα μαθαίνει να περπατάει, ιδανικά είναι τα παιχνίδια με ροδάκια που θα το βοηθήσουν να σπρώχνει το σώμα το από το έδαφος και να υποβοηθείται για να στηριχτεί στα πόδια του. Αυτοκίνητα ή φορτηγά σε τέτοιο μέγεθος που να μπορεί να τα μετακινεί καθώς είναι όρθιο είναι μια καλή επιλογή. Αν έχει μάθει να ισορροπεί και μπορεί να περπατάει μόνο του, εφοδιάστε το με ένα παιχνίδι – ζωάκι (π.χ. σκυλάκι ή βατραχάκι με ροδάκια που μπορεί να το σπρώχνει από ένα λουρί) για να το πηγαίνει βόλτα.  

Μαθαίνοντας να ισορροπεί σε παιχνίδια με ρόδες. Αρχικά θα το βοηθήσουν τα παιχνίδια στα οποία μπορεί να κάθεται π.χ. αυτοκινητάκια και να μετακινείται κουνώντας τα πόδια του. Όταν μάθει να στηρίζεται καλά στα ποδαράκια του μπορεί να δοκιμάσει ένα τρίκυκλο ποδηλατάκι.Ισορροπία

Μαθαίνοντας να πετάει και να πιάνει αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει πώς να συντονίζει τα χέρια του με το βλέμμα του. Για να μην το τρομάξετε είναι προτιμότερο να στέλνετε αντικείμενα προς τα ποδαράκια του όχι με πολύ μεγάλη ταχύτητα αντί να τα πετάτε στον αέρα. Δοκιμάστε να κυλήσετε προς το μέρος του παροτρύνοντάς το να τα στέλνει πίσω σε εσάς μαλακά παιχνίδια ή μπάλες. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορείτε να σχεδιάσετε την εξής δραστηριότητα: στηρίξτε το εσωτερικό ρολό από χαρτί κουζίνας με ταινία στο πάτωμα. Κόψτε το εσωτερικό 5-6 χάρτινων πιάτων αφήνοντας το στεφάνι γύρω γύρω. Προτείνετε στο μικρό σας να πετάξει τα χειροποίητα στεφάνια από μια συγκεκριμένη απόσταση με στόχο να τα περάσει μέσα από το ρολό.

Ξεκινώντας να σκαρφαλώνει και να ισορροπεί. Το σκαρφάλωμα είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των νηπίων από τη στιγμή που θα αρχίσουν να στηρίζονται στα πόδια τους. Για να αποφύγετε το σκαρφάλωμα στα ντουλάπια της κουζίνας ή σε άλλα έπιπλα χωρίς ασφάλεια δημιουργήστε ένα σκηνικό ιδανικό για αναρρίχηση, π.χ. τοποθετώντας μεγάλες μαξιλάρες στο πάτωμα. Διαβάστε περισσότερα για το σκαρφάλωμα εδώ. Προκειμένου να εξασκήσετε την ικανότητα ισορροπίας κολλήστε το πάτωμα ταινίες με διαφορετικά χρώματα σε ευθεία γραμμή ή σχηματίζοντας διάφορες καμπύλες καισχέδια και παροτρύνετε το μικρό σας να περπατήσει πάνω σε αυτές ακολουθώντας τη φορά τους.

Μαθαίνοντας να τρέχει και να πηδάει. Μόλις αρχίσει να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με το περπάτημα, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσει να τρέχει και να πηδάει. Στην αρχή βέβαια το να πηδάει και με τα δύο πόδια θα είναι λίγο δύσκολο. Αφήστε το να χοροπηδάει πάνω στο κρεβάτι σας για να εξασκηθεί ή σε μαξιλάρια στο πάτωμα. Φροντίστε να έχετε στρώσει κάποιο μαλακό στρώμα για να αποφύγετε τραυματισμούς και φυσικά να είστε διαρκώς παρόντες.

SOSTip: Το τραμπολίνο που τόσο διασκεδάζει τα παιδιά είναι αρκετά επικίνδυνο, κυρίως όταν το παιδί δεν γνωρίζει ακόμα πώς να κρατάει καλά την ισορροπία του αλλά και όταν χρησιμοποιείται από πολλούς μαζί. Κατ’ επέκταση η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, προς αποφυγήν ατυχημάτων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει στους γονείς να μην επιτρέπουν την κοινή χρήση και να επιβλέπουν εκ του σύνεγγυς τα παιδιά τους.