Είναι έτοιμο να αποχωριστεί τις πάνες;

Είναι έτοιμο να σταματήσει να φοράει πάνα;

Νομίζετε πως έχει έρθει η ώρα να αποφοιτήσει το μικρούλι σας από τις… πάνες; Αυτό το ρωτήσατε;

Βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής από ένα μεγάλο παιδικό άθλο: την χρήση του γιογιο. Παρότι, όμως, ο χρόνος είναι το κλειδί που θα κάνει την μετάβαση ευκολότερη, κάθε παιδί είναι έτοιμο για αυτήν σε διαφορετική ηλικία. «Διαβάστε» τα σήματα που στέλνει το καμάρι σας και αρχίστε την εκπαίδευση!

 «Ασκήσεις» ετοιμότητας

Όπως τα προβλήματα που λύνατε στο σχολείο έτσι και στην πραγματική ζωή πρέπει να μάθετε να συνδυάζετε τα δεδομένα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά είναι η σωματική, η γνωστική και η συναισθηματική ετοιμότητα του παιδιού καθώς και η δική σας.

 Σωματική

Σωματικά το παιδί θα είναι έτοιμο όταν θα πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις. Αναρωτηθείτε λοιπόν:

  • Στέκεται στα πόδια του και μπορεί εύκολα να κατεβάσει και να ανεβάσει τα ρούχα του;
  • Φαίνεται να μπορεί να ελέγξει την ουροδόχο κύστη του;

Τα μωρά ουρούν περίπου ανά μισή ώρα. Όταν, όμως, το μικρό σας κοιμάται όλη την νύχτα και το πρωί η πάνα του δεν είναι «βρεγμένη» τότε ίσως μπορεί να «κρατηθεί» μέχρι να επισκεφθεί την τουαλέτα.

  • Καταλαβαίνει τι συμβαίνει;

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Συνειδητοποιεί σχεδόν αμέσως ότι η πάνα του είναι λερωμένη και ζητάει να του την αλλάξετε;
  2. Εκφράζει την ανάγκη του με λόγια ακόμα κι όταν έχει ήδη ανακουφιστεί;
  3. Επεξεργάζεται τα σήματα που στέλνει το σώμα του και αντιλαμβάνεται τι θα επακολουθήσει;

Πολλά παιδιά σε αυτό το στάδιο συνηθίζουν να κρύβονται κάτω από το τραπέζι ή σε κάποια συγκεκριμένη γωνία του σπιτιού όταν έρχεται η ώρα να λερώσουν την πάνα τους.

Γνωστική

Στο γνωστικό επίπεδο μια αλλά ουσιαστική ερώτηση είναι αυτή:

  • Είναι οι γλωσσικές και νοητικές του ικανότητες αρκετά ανεπτυγμένες;

Εάν αυτό συμβαίνει τότε το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει λέξεις όπως στεγνό, υγρό, καθαρό και ρήματα όπως κάθομαι και καθαρίζω και συνεπώς να μπορεί να ακολουθήσει τις απαραίτητες οδηγίες. Επίσης, θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει εάν έχει λερωθεί αλλά και να αντιλαμβάνεται τι εννοείτε όταν ,για παράδειγμα, λέτε: «όταν θες να κάνεις πιπι, πήγαινε και κάτσε στο γιογιό.

 Συναισθηματική

  • Φαίνεται το παιδί δεκτικό σε ό,τι προσπαθείτε να του μάθετε;

Μάθετε του το γιογιόΕίναι σημαντικό να μην αντιστέκεται σε όλη την ιδέα του να πηγαίνει στην τουαλέτα και να φοράει εσώρουχα. Η συναισθηματική ετοιμότητα για να αφήσει την ασφάλεια της πάνας και να αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό είναι ουσιαστική. Γι’ αυτό ένα και μόνο σημάδι από τα παραπάνω δεν είναι αρκετό!

Εάν το παιδί δεν φαίνεται έτοιμο να χρησιμοποιήσει το γιογιο μην βιαστείτε. Πολλοί γονείς προσπερνούν τις ανάγκες του παιδιού και εμμένουν στα δικά τους πρέπει. Άλλοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην εκμάθηση επειδή τα παιδιά των φίλων ή των γνωστών τους έχουν ήδη μάθει να χρησιμοποιούν το γιογιο ή ακόμη και την τουαλέτα. Τέλος, κάποιοι άλλοι υποκύπτουν σε πιέσεις του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου επειδή αυτοί συνεχώς ρωτούν : «μα, ακόμα δεν έχει μάθει»;

Θυμηθείτε: το συγκεκριμένο θέμα αφορά αποκλειστικά το παιδί σας και εσάς. Μην υποκύπτετε σε πιέσεις και μην στέκεστε ούτε στις αναμνήσεις ούτε στις προσδοκίες τρίτων.

 Η δική σας ετοιμότητα

Ακόμα κι αν το μικρό σας είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την πάνα δώστε έμφαση και στην δική σας κατάσταση. Πόσο έτοιμες είστε εσείς γι’ αυτό το μεγάλο βήμα;


Η προθυμία ενός γονιού να διδάξει είναι αλληλένδετη με την προθυμία του παιδιού να μάθει. Εάν, ως εκ τούτου, βρίσκεστε σε μια περίοδο που η υπομονή σας εξαντλείτε εύκολα ή ο χρόνος σας δεν επαρκεί για να ασχοληθείτε εκτενώς με το θέμα, μην προχωρήσετε περεταίρω. Σκεφτείτε ότι η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη και κουραστική, οπότε οφείλετε πρώτα να ανασυγκροτηθείτε και να βρείτε τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας κι έπειτα να αρχίσετε την βασική «εκπαίδευση». Εάν ένα καινούργιο μωρό ετοιμάζεται να σκάσει μύτη ή εάν αγοράσατε πρόσφατα καινούργιο σπίτι, καλό θα ήταν να καθυστερήσετε λίγο μέχρι να προσαρμοστείτε όλοι στην νέα κατάσταση.

 Ήγκηκεν η ώρα

Η εκμάθηση του γιογιό είναι σαν ένα ταξίδι. Περιλαμβάνει αρχή, στάσεις, παράλληλους δρόμους και πισωγυρίσματα. Κάποιοι τυχεροί γονείς το επιτυγχάνουν απλά με μια μονοήμερη εκδρομή. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλοι που για να τα καταφέρουν πραγματοποιούν τον «γύρο του κόσμου σε ογδόντα (και πλέον) ημέρες»!

Το βασικό, που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι ο ρόλος σας μέσα στην διαδικασία συνεχώς θα αλλάζει. Στην αρχή, θα διδάσκετε, έπειτα θα βοηθάτε και, τέλος, θα οπισθοχωρείτε για να αφήσετε το παιδί να φέρει εις πέρας την αποστολή του μόνο του.

Ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν η λύση θα παραμένει κρυμμένη κάπου ανάμεσα στο χαμόγελο και στους τόνους από χαρτί υγείας. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά μαθαίνουν εύκολα να χρησιμοποιούν το γιογιό για να ουρήσουν όταν, όμως, πρόκειται να αφοδεύσουν δυσκολεύονται. Άλλα ζητούν πάνα ενώ άλλα απλά λερώνουν τα ρούχα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν συνηθίσει να ανακουφίζονται όρθια ή ξαπλωμένα και η καθιστή στάση δεν τους φαίνεται άνετη. Άλλα, θεωρούν την διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και προτιμούν να εμποδίζουν τις κινήσεις του εντέρου τους. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσκοιλιότητα, η οποία, εν συνεχεία, περιπλέκει την κατάσταση.

Ό,τι κι αν συμβαίνει προσπαθήστε να μην θυμώνετε. Επιπλέον, αποφύγετε να καθίσετε το παιδί στο γιογιο και να το πιέσετε να ενεργηθεί. Σκεφτείτε πως η πίεση δεν βοηθάει διόλου, ειδικά όταν δεν έχει έρθει η κατάλληλη ώρα.

  • Εμπλουτίστε την διατροφή του με αρκετές φυτικές ίνες και προϊόντα ολικής αλέσεως ώστε η λειτουργία των εντέρων του να είναι κανονική και τακτική. Η
    δυσκοιλιότητα, άλλωστε, μόνο εμπόδιο μπορεί να αποτελέσει στην προσπάθειά σας.
  • Ενσωματώστε στην ζωή του την καθημερινή άσκηση. Αυτή θα διευκολύνει τόσο την πέψη όσο και την αποβολή των υποπροϊόντων αυτής.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάθεται αρκετή ώρα στο γιογιό. Τρία με πέντε λεπτά τουλάχιστον. Για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει και να «ξεχαστεί» μπορείτε να του πιάσετε την κουβέντα, να του τραγουδήσετε ή, γιατί όχι, να του διαβάσετε κάποιο βιβλίο.
  • Εάν κάτι σας ανησυχεί μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας.

Τέλος, μην αμελήσετε να εξοπλιστείτε κατάλληλα με αντικείμενα που θα σας λύσουν τα χέρια. Αυτά που χρειάζεστε είναι μερικά ρούχα που ανεβοκατεβαίνουν εύκολα, μερικά μεγάλα σε μέγεθος εσώρουχα κι ένα γιογιό. Στην αγορά, ωστόσο, κυκλοφορούν και πολλά αξεσουάρ- διαγράμματα, αυτοκόλλητα, ευφάνταστα γιογιό κτλ.- που θα κάνουν την διαδικασία πιο ευχάριστη για το μικρούλι σας. Λάβατε τα μέτρα σας και καλή σας τύχη!

 

Δείτε επίσης το «Πείτε αντίο στις πάνες», για να δείτε 10 απλά και εύκολα βήματα εκμάθησης του γιογιό.