Ασκήσεις για τις λεπτές κινητικές δεξιότητες

Ασκήσεις για τις λεπτές κινητικές δεξιότητες

9 απλές δραστηριότητες για την εξάσκηση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων

Τα αντικείμενα του σπιτιού σας είναι ιδανικά μέσα για ασκήσεις που θα εξελίξουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας, οι οποίες στην ουσία αφορούν στην επιδεξιότητά του να κάνει τις μικρές, μυϊκές κινήσεις των δαχτύλων συνήθως σε συντονισμό με τα μάτια. Αυτές λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικέςγια καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι η χρήση του πιρουνιού, το ντύσιμο και αργότερα το γράψιμο. Οι δραστηριότητες που σας προτείνουμε ενθαρρύνουν παράλληλα τη δημιουργική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

  1. Τοποθετώντας pom pom. Δώστε στο μικρό σας ένα πλαστικό δοχείο για παγάκια ή ένα βάζο και ζητήστε του να βάλει μερικά pompom, είτε μέσα στο βάζο (πιέζοντάς τα και αλλάζοντας το σχήμα τους) είτε μέσα στις παγοθήκες. Busy-Bag-13
  2. Μεταφέροντας ξυλομπογιές από τη μολυβοθήκη σε ένα μπουκάλι. Δώστε του ένα πλαστικό μπουκάλι με στενό άνοιγμα για να βάλει μέσα τις ξυλομπογιές του. Η δραστηριότητα είναι ιδανική για να αναπτύξει επιδεξιότητα στα δάχτυλα (πιάνοντας κάτι λεπτό) αλλά και συντονισμό της κίνησης του χεριού με τα μάτια.
  3. Φελλοί από το ένα δοχείο στο άλλο. Αν για κάποιο λόγο έχετε μαζέψει φελλούς σε διάφορα μεγέθη, προτείνετε στο μικρό σας να τα μεταφέρει από το ένα δοχείο που τους έχετε αποθηκεύσει σε ένα άλλο μικρότερο. Αν μάλιστα βάλετε τα δοχεία σε ένα μικρό τραπεζάκι για να τεντωθεί και να τα φτάσει τότε θα εξασκήσει και τις κινητικές δεξιότητες του σώματός του.  
  4. Πορτοκάλια στην μαφινιέρα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα μερικά πορτοκάλια και ζητήστε από το μικρό σας να τα τοποθετήσει στην μαφινιέρα (ένα πορτοκάλι σε κάθε θήκη για muffins).
  5. Ζωγραφική με νερό. Η δραστηριότητα θα το κρατήσει απασχολημένο δημιουργικά για αρκετή ώρα χωρίς καν να περιλαμβάνει τη χρήση χρωμάτων! Δώστε του μερικά χαρτόνια, ένα πινέλο και ένα μπολ με νερό και αφήστε το να δημιουργήσει.
  6. Η φόρμα για muffins είναι χρήσιμη και για έναν ακόμα λόγο. Το μικρό σας μπορεί να παίζει μαζί της τοποθετώντας στις θήκες διάφορα μικρά αντικείμενα, όπως βότσαλα, κοχύλια, φιγούρες, τουβλάκια κ.λπ. Μπορείτε επίσης να το ζητήσετε να τα χωρίσει ανάλογα με το είδος, το χρώμα ή το μέγεθος και να εξασκήσετε και την ικανότητά του στην κατηγοριοποίηση.kindeksiproklisi
  7. Εξερευνώντας τα αντικείμενα. Εφοδιάστε το με διάφορα αντικείμενα από τα ντουλάπια της κουζίνας σας, όπως δαγκάνα για τα παγάκια, κουτάλια-μετρητές […] και προτείνετε να τα χρησιμοποιήσει για να πιάνει τα pompom και να τα μεταφέρει σε ένα βάζο.
  8. Χαρτί στη σχισμή. Κόψτε μικρά κομμάτια χαρτόνι, φτιάξτε μια σχισμή στο πλαστικό καπάκι ενός μεταλλικού κουτιού και ζητήστε από το μικρό σας να προσπαθήσει να βάλει το χαρτί στο κουτί μέσα από τη σχισμή.  
  9. Ένα μαντίλι σε ένα βάζο. Το απαλό ύφασμα του μαντιλιού είναι ιδανικό στην υφή για ένα νήπιο, ειδικά αν το βάζει και το βγάζει από ένα βάζο, τραβώντας το με το ένα ή και τα δυο του χέρια.  

Εάν το μικρό σας δεν δυσκολεύεται πια με τα παραπάνω είναι καιρός να ανεβείτε επίπεδο με πιο πολύπλοκες ασκήσεις. Δείτε μερικές εδώ.