Απασχολήστε το όσο κάνετε μπάνιο

Απασχολήστε το όσο κάνετε μπάνιο

Τι θα κάνει το μικρό σας ενώ εσείς πρέπει να κάνετε μπάνιο;

Αν μπορείτε πείτε πως δεν σας έχει συμβεί: Το παιδάκι σας είναι μικρό. Το έχετε ταΐσει, το έχετε νανουρίσει και το έχετε αποθέσει στην κούνια του και κάνει νάνι. Εσείς βρίσκετε την τέλεια ευκαιρία για να κάνετε ένα ντους. Την ώρα, όμως, που είστε κάτω από το τρεχούμενο νερό και λούζετε τα μαλλιά σας ακούτε κλάμα/ φωνές κτλ. Βγάζετε το κεφάλι σας και αφουγκράζεστε προσεκτικά. Δεν ακούτε τίποτα! Κι όμως τελειώνετε γρήγορα-γρήορα το μπάνιο σας και τρέχετε να τσεκάρετε το νήπιο σας που, όμως, κοιμάται γαλήνια. Πάλι δεν το απολαύσατε!

Επειδή, όμως, το χαλαρωτικό μπάνιο και το αναζωογονητικό ντους είναι δικαίωμα, σας δίνουμε μερικές ιδέες:

  • Η ώρα του ύπνου είναι η πιο κατάλληλη για να κάνετε ένα μπανάκι. Περιμένετε, όμως, ένα μισάωρο αφού κοιμηθεί ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξυπνήσει και θα σας ζητάει. Επίσης, για να μην έχετε καμία αμφιβολία για το αν έκλαψε ή φώναξε, χρησιμοποιήστε την συσκευή ενδοεπικοινωνίας για να το τσεκάρετε και μην τρέχετε να βγείτε από το μπάνιο εάν ακούτε ησυχία: εάν έκλαψε ή φώναξε, θα ξαναφωνάξει και θα ξανακλάψει.
  • Ωστόσο, καθώς μεγαλώνει, δεν χρειάζεται να περιμένετε πότε θα κοιμηθεί για πάτε να κάνετε ντους. Άλλωστε, μπορεί να σας περιμένουν κάπου, εσείς να μην έχετε πλυθεί για μέρες και το μικρό σας απλά να μην κοιμάται με τίποτα. Βάλτε σε ένα κουτί ή μπαουλάκι κάποια παιχνίδια και βιβλία με τα οποία θα παίζει το μικρό σας ώστε να το κρατάτε απασχολημένο ενώ εσείς κάνετε μπάνιο. Φροντίστε αυτά τα παιχνίδια να είναι ευφάνταστα και ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και να τα παίρνετε όταν τελειώσετε. Έτσι θα ανυπομονεί για την επόμενη φορά που εσείς θα θέλετε να κάνετε μπάνιο χωρίς διακοπή.
  • Αποφασιστείτε πού θα τοποθετήσετε το κουτί ή το μπαούλο ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του μικρού σας. Μία λύση είναι το έχετε μέσα στο μπάνιο, ώστε ενώ παίζει να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Φροντίστε να ασφαλίσετε τη λεκάνη και τα ντουλάπια που περιλαμβάνουν τα σαμπουάν ή απορρυπαντικά.
  • Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το κουτί με τα παιχνίδια σε ένα πάρκο (αν βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να σκαρφαλώσει και να βγει έξω) στο σαλόνι ή στην κούνια στο δωμάτιό του.