Όταν αντιστέκεται στην αλλαγή πάνας

Όταν αντιστέκεται στην αλλαγή πάνας

Tips για να αλλάξετε εύκολα την πάνα στο μικρό σας όταν διαμαρτύρεται

Οι εποχές που ξαπλώνατε το μωρό σας στο κρεβάτι ή στο έπιπλο – αλλαξιέρα για να του αλλάξετε πάνα κι εκείνο συνεργαζόταν παραμένοντας ακίνητο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον το νήπιο που έχει μάθει να σηκώνεται κρατώντας τα έπιπλα, να περπατάει και να γίνεται πιο ανεξάρτητο αρχίζει να διαμαρτύρεται όταν το ξαπλώνετε για να του αλλάξετε πάνα.

Πιθανόν να μην βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στην εν λόγω διαδικασία μιας και πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα το περιμένουν σε κάθε γωνιά του σπιτιού: από τα παιχνίδια του μέχρι την εξερεύνηση των αντικειμένων που βρίσκονται στο ντουλάπι της βιβλιοθήκης. Για να καταφέρετε να του αποσπάσετε την προσοχή, λίγο πριν ξεκινήσει να προπονείται στο γιογιό, πειραματιστείτε με τα παρακάτω tips, εναλλάσσοντάς τα ανά περιόδους όταν δείτε ότι μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να μην λειτουργούν.     

  • Δώστε του την ευκαιρία να συμμετέχει στη διαδικασία. Ζητήστε του να επιλέξει ποια πάνα προτιμά και δώστε του εναλλακτικές: αλλαγή στο πάτωμα ή στην αλλαξιέρα;
  • Αποσπάστε του την προσοχή με ένα αντικείμενο. Δώστε του ένα παλιό τηλεχειριστήριο, ένα παλιό πορτοφόλι με ψεύτικες κάρτες, ένα παλιό τηλέφωνο ή ένα άλλο αντικείμενο που γενικά δεν επιτρέπεται να πιάνει για να απασχολείται την ώρα που το αλλάζετε.
  • Όσο διαρκεί η διαδικασία τραγουδήστε μαζί το αγαπημένο του τραγούδι, παράλληλα κάντε του γκριμάτσες, αλλάζετε τόνους και φωνή.
  • Ένας καθρέφτης δίπλα στο σημείο που το αλλάζετε μπορεί επίσης να του αποσπάσει την προσοχή.
  • Εστιάστε στις δραστηριότητες που θα κάνετε αφότου αλλάξετε την πάνα. Πείτε του για παράδειγμα πως πρέπει να συνεργαστεί για να αλλάξετε γρήγορα την πάνα ώστε στη συνέχεια να παίξετε κουκλοθέατρο ή να του δώσετε τα καινούργια σκίτσα για να τα χρωματίσει.
  • Αν μπορείτε να το κρατήσετε στην μπανιέρα, αλλάξτε το εκεί και πλύνετέ το επί τόπου.
  • Επιλέξτε την κατάλληλο χρονική στιγμή. Αν το μικρό σας είναι απασχολημένο με κάποιο παιχνίδι, αδράξτε την ευκαιρία και αλλάξτε το. Ιδανικές στιγμές είναι όταν ετοιμάζεται να κοιμηθεί ή όταν κάνει κάτι που απαιτεί ηρεμία, όπως να παρακολουθεί ένα DVD.

    Extra
    tip: Η σθεναρή αντίσταση στην αλλαγή πάνας πιθανόν να είναι ένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι καιρός για να ξεκινήσει να εξασκείται στη χρήση του γιογιό. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως:
  1. Να μπορεί να περπατήσει μέχρι το γιογιό ή την τουαλέτα.
  2. Να παραμένει σταθερό καθώς κάθεται στο γιογιό ή τη λεκάνη
  3. Να παραμένει στεγνό για αρκετές ώρες
  4. Να έχει την ικανότητα να ακολουθεί οδηγίες, που περιλαμβάνουν ένα ή δύο βήματα
  5. Να θέλει να σας ευχαριστήσει
  6. Να φανερώνει την επιθυμία του για ανεξαρτητοποίηση
  7. Να μπορεί να ελέγχει τα τσίσα του και τα κακά του

 

Δείτε περισσότερα για το πότε είναι η κατάλληλη ώρα να εκπαιδευτεί στο γιογιό στο άρθρο μας «Σημάδια ετοιμότητας για το γιογιό».