Ένας καλλιτέχνης γεννιέται...

Χρωματίζω

Μερικές ιδέες για να πειραματιστείτε μαζί με το μικρό σας στην τέχνη. Πάρτε χρώματα, χαρτόκουτα, κόλλες, ψαλίδια... και ξεκινήστε!

 

Οι δυνατότητες των παιδιών στη ζωγραφική και τη χειροτεχνία διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία αλλά και τη φαντασία τους. Για τα νήπια είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης που περιλαμβάνει και το ίδιο τους το σώμα καθώς τα χέρια και τα πόδια τους μπορεί να γίνουν ο καμβάς για το επόμενο αριστούργημά τους. Έτσι, εστιάζοντας περισσότερο στη διαδικασία και λιγότερο στο αποτέλεσμα, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές ιδέες για να βοηθήσετε το μικρό σας να κάνει τις πρώτες απόπειρες με την τέχνη.


Πειράματα με χρώματα

  • Δοκιμάστε να χρωματίσετε διαφορετικά είδη χαρτιών (ακόμα και στο φίλτρο που χρησιμοποιείτε για τον γαλλικό καφέ) για να συγκρίνετε τα αποτελέσματα.

  • Χρωματίζει στι πάτωμαΜαζέψτε πέτρες και βότσαλα και χρωματίστε τα. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε φύλλα εφημερίδας.
  • Ζωγραφίστε με διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, πινέλα, μικρά ρολά ή σφουγγάρια. Περάστε τις ρόδες του μικρού αυτοκινήτου πάνω από μπογιά και αφήστε το να κυλήσει πάνω στο χαρτί για να δείτε μαζί την εικόνα που θα σχηματιστεί.
  • Δεν έχετε μπογιές; Χρησιμοποιήστε πινέλα και ένα κουβά νερό για να «βάψετε» το πεζοδρόμιο ή να κάνετε προσωρινά σχέδια στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού.

 

Αυτοσχέδιες σφραγίδες

  • Κόψτε μικρές πατάτες στα δύο και σχεδιάστε ένα εύκολο σχέδιο στο εσωτερικό τους. Κόψτε την πατάτα γύρω από το σχέδιο ώστε αυτό να προεξέχει. Ζητήστε από το μικρό σας να βουτήξει την πατάτα σε ένα πιατελάκι με χρώμα και μετά σαν να ήταν σφραγίδα να αποτυπώσει το σχέδιο στο χαρτί.
  • Δοκιμάστε να βουτήξετε παλάμες και πατουσάκια σε μπογιά για να τα αποτυπώσετε σε εφημερίδα ή χαρτιά.
  • Αγοράστε μπογιά για υφάσματα και αποτυπώστε σε κάποιο μπλουζάκι του μικρού σας την χρωματιστή του παλάμη ή το σχέδιο στην πατάτα. Το μικρό σας θα είναι πολύ χαρούμενο με το δημιούργημά του!

Μάνα και παιδί καλλιτεχνούν

Πειράματα με κόλλες

  • Δημιουργήστε κολλάζ με εικόνες και φωτογραφίες από περιοδικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δικές σας φωτογραφίες.
  • Μαζέψτε φύλλα δέντρων και λουλουδιών και κολλήστε τα σε φύλλα τετραδίου.
  • Κόψτε σε κομμάτια χαρτί περιτυλίγματος και αφήστε το μικρό σας να το κολλήσει σε ένα κουτί. Προσθέστε αυτοκόλλητα και κορδέλες.

Άδεια κουτιά

  • Οι άδειες μεγάλες κούτες θα γίνουν το καλύτερο παιχνίδι για το μικρό σας, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε σπίτι, σε πειρατικό καράβι, σε περίπτερο, σε αυτοκίνητο ή σε οτιδήποτε άλλο του επιτρέψει η φαντασία του. Απλά βοηθήστε το να σχεδιάσει και να κόψει τα παράθυρα και προτείνετε να ζωγραφίσει τους εξωτερικούς «τοίχους» ή να κολλήσει διάφορα χαρτιά κομμένα σε συγκεκριμένα σχήματα.
  • Οι μικρότερες κούτες μπορούν να κολληθούν μεταξύ τους για να φτιάξουν διαστημόπλοια ή ψηλά κτίρια. Χρησιμοποιήστε μπογιές ή κομμένες εικόνες για να τα στολίσετε εξωτερικά.
  • Θυμηθείτε πως το πιο σημαντικό είναι ότι η όλη διαδικασία είναι μια εμπειρία που προσφέρει χαρά σε όποιον συμμετέχει.

Extra tips:

  • Προετοιμαστείτε για την ακαταστασία. Φροντίστε το μικρό σας να φοράει παλιά ρούχα, στρώστε στο πάτωμα, στο τραπέζι ή σε έπιπλα που βρίσκονται κοντά εφημερίδες ή μια παλιά κουρτίνα μπάνιου. Τώρα που το επιτρέπει ο καιρός, η ζωγραφική έξω είναι η καλύτερη λύση.

Προετοιμαστείτε για ακατατσασία

  • Η ασφάλεια είναι πάντα πολύ σημαντική. Χρησιμοποιήστε υλικά μη τοξικά, επιφάνειες που να μπορούν να πλυθούν με νερό και υλικά που δεν είναι ούτε πολύ μεγάλα αλλά ούτε και τόσο μικρά που να κινδυνεύει το μικρό σας να τα καταπιεί. Αν χρησιμοποιεί ψαλίδι φροντίστε να έχετε ένα παιδικό με στρογγυλεμένες άκρες για να μην κοπεί. Και φυσικά να το επιβλέπετε στενά!
  • Μην βιάζεστε.       Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται καθώς μπορεί να μην μπορεί να αποφασίσει τι χρώμα θα κάνει τα μαλλιά του κοριτσιού που σχεδίασε, αλλά ούτε αν θα χρησιμοποιήσει ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους.
  • Ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάνει μόνο του όσα περισσότερα γίνεται. Το ζήτημα είναι να νιώσει αυτό την εμπειρία της δημιουργίας και όχι να τα κάνετε όλα εσείς για χάρη του.
  • Αρχίστε από τώρα να μαζεύετε υλικά. Χρήσιμα μπορεί να σας φανούν τα χαρτόκουτα των χυμών για να απλώνετε τις νερομπογιές ενώ για χειροτεχνίες ιδανικά είναι το εσωτερικό ρολό από το χαρτί υγείας, τα παλιά κουτιά και οι κούτες κάθε μεγέθους, τα παλιά περιοδικά και τα χρησιμοποιημένα χαρτιά περιτυλίγματος.

 

Διψάτε κι άλλο για δημιουργία; Διαβάστε επίσης το «5 χειροτεχνίες για μικρά παιδία».