Ρυθμιστές Θέσης Ύπνου: Προσοχή Κίνδυνος Ασφυξίας!

Ρυθμιστές Θέσης Ύπνου: Προσοχή Κίνδυνος Ασφυξίας!

Κατά των συγκεκριμένων βοηθημάτων έχουν ταχθεί σε κοινή προειδοποίηση τους η FDA (Food and Drug Administration) και η Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC), αφού η χρήση τους συσχετίστηκε με θάνατο βρεφών από ασφυξία.

Νομίζαμε πως τα βρεφικά καταστήματα είναι απόλυτα ενημερωμένα για τις διεθνείς προειδοποιήσεις ασφαλείας, αλλά κάναμε λάθος. Σε μια πρόσφατη βόλτα μας σε πολυκατάστημα βρεφικών είδαμε με λύπη να πωλούνται ακόμα διάφοροι ρυθμιστές θέσης ύπνου, τα γνωστά «σφηνάκια» ή «σφήνες».

Κατά των συγκεκριμένων βοηθημάτων έχουν ταχθεί σε κοινή προειδοποίηση τους η FDA (Food and Drug Administration) και η Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC), αφού η χρήση τους συσχετίστηκε με θάνατο βρεφών από ασφυξία. Τα τελευταία 13 χρόνια έχουν βεβαιωθεί εξαιτίας τους 12 θάνατοι βρεφών.

Με τα «σφηνάκια» σε όποια θέση κι αν τοποθετηθεί το παιδί –ύπτια ή πλάγια- μπορεί να περιοριστεί η αναπνοή εάν φραγεί το στόμα και η μύτη από κάποιο κομμάτι της συσκευής ή ακόμα και να παγιδευτεί το μωρό μεταξύ συσκευής και κούνιας στην προσπάθειά του να γυρίσει μπρούμυτα. Ακόμα μπορεί το μωρό είτε να σκαρφαλώσει προς τα πάνω και το κεφάλι του να κρέμεται από την σφήνα είτε να κυλίσει προς τα πίσω και να εγκλωβιστεί το στόμα και η μύτη του.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστές ύπνου για βρέφη αποτρέπουν το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS), την πλαγιοκεφαλία ή ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Ωστόσο, υπό το φως των νέων δεδομένων ασφαλείας δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα όποια οφέλη αντισταθμίζουν τον κίνδυνο ασφυξίας.

Γι αυτό το FDA και η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων συστήνουν στους γονείς και τους επαγγελματίες υγείας αλλά και όσους ασχολούνται με παιδιά τα πιο κάτω:

1. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ρυθμιστές ύπνου για βρέφη, καθώς η χρήση τους για να κρατήσετε το βρέφος σε συγκεκριμένη θέση είναι επικίνδυνη και περιττή.

2. Μην φτιάχνετε αυτοσχέδιους ρυθμιστές ύπνου με μαξιλάρια ή παπλώματα  κάτω από το μωρό ή στην κούνια.

3. Να βάζετε πάντα το βρέφος για ύπνο σε ύπτια θέση.