Έρευνα: Τα μωρά ακούν και όταν κοιμούνται

Έρευνα: Τα μωρά ακούν και όταν κοιμούνται

Έρευνα του King's College του Λονδίνου βρήκε πως ο βρεφικός εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου αντιδρά ακριβώς όπως και ο ενήλικος όταν είναι ξύπνιος.

Τα μωρά είναι ικανά για περίεργα πράγματα...πολύ περίεργα πράγματα. Αρχικά, γεννιούνται με την ικανότητα να κολυμπούν και μπορούν να κρατούν την αναπνοή τους στο νερό, αντανακλαστικό που εξαφανίζεται μέσα σε μερικές εβδομάδες. Έπειτα, έρχονται στον κόσμο έχοντας 300 οστά, την ώρα που οι ενήλικες διαθάτουν μόλις 206. Ακόμή, μπορούν να αναπνέουν και να καταπίνουν ταυτόχρονα, ενώ παρότι στην αρχή δεν μπορούν να δουν την μαμά τους, μπορούν να την αναγνωρίσουν από τη φωνή και τη μυρωδιά.

Διαβάστε περισσότερες τέτοιοες πληροφορίες στο άρθρο μας «Αυτό το ξέρατε για τα μωρά;»

Σε όλα αυτά τα παράξενα έχετε να προστεθεί και το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διεξήχθη στο King's College του Λονδίνου και στην κατεγράφη η δραστηριότητα του βρεφικού εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην έρευνα συμμετείχαν μωρά ηλικίας 3 έως 7 μηνών.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά την αντίδραση του εγκεφάλου σε οικείους προς το μωρό ήχους, όπως τον ήχο ενός αγαπημένου μουσικού παιχνιδιού, αλλά και σε ανθρώπινους -μη λεκτικούς- ήχους, όπως π.χ. ο βήχας. Παρατήρησαν ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των μωρών αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο και ένταση ανάλογα με το ερέθισμα, ακριβώς όπως συμβαίνει με τον εγκέφαλο ενός ενήλικου, ενώ αυτός είναι ξύπνιος.

Στη συνέχεια τα μωρά εκτέθηκαν σε ουδέτερους, χαρούμενους και θλιμμένους ανθρώπινους ήχους, όπως το κλάμα και το γέλιο. Ενώ η αντίδραση του εγκεφάλου τους ήταν ίδια στο άκουσμα των χαρούμενων και ουδέτερων ήχων, παρουσιάστηκε σαφέστατα εντονότερη στον ήχο του κλάματος. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για την ίδια ακριβώς αντίδραση που έχει ο εγκέφαλος ενός ενήλικου στο άκουσμα του κλάματος, όταν αυτός είναι ξύπνιος.