Προετοιμάστε το μωρό για ύπνο με μια χαλαρωτική ρουτίνα

Προετοιμάστε το μωρό για ύπνο με μια χαλαρωτική ρουτίνα

8 βήματα που θα ακολουθήσετε για να εφαρμόσετε την ιδανική ρουτίνα για το μωρό σας πριν τον ύπνο

Μπορεί στην αρχή ο ύπνος να μοιάζει με την αγαπημένη συνήθεια του μωρού σας, αφού το ρητό «μαμ, κακά, και νάνι» του ταιριάζει γάντι, αλλά μεγαλώνοντας μπορεί να μεταστραφεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους γονείς. Για να μην δημιουργήσετε, λοιπόν, λακκούβες από τα νυχτερινά πάνω-κάτω στον διάδρομο, φροντίστε από πολύ νωρίς να καθιερώσετε ένα τελετουργικό για τον ύπνο.

Ξεκινήστε τις προετοιμασίες από τον 3ο μήνα. Η αλήθεια είναι ότι είναι κάπως νωρίς αλλά είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το έδαφος.

Χτίστε ένα ασφαλές περιβάλλον. Καθώς το μωρό μεγαλώνει θα δείτε ότι αισθάνεται ασφάλεια πρώτα και πάνω απ’ όλα κοντά σας. Φροντίστε, λοιπόν, το μέρος στο οποίο κοιμάται (δηλαδή το δωμάτιό σας μέχρι τον 6ο μήνα τουλάχιστον) να είναι σαν μια τρυφερή αγκαλιά: απαλά, βαμβακερά σεντόνια και ρουχαλάκια, χαμηλός φωτισμός, σωστή θερμοκρασία κοκ. Δώστε του, με άλλα λόγια, μια χαλαρωτική εναλλακτική.

Μυστικό: Δοκιμάστε να βάλετε μια φορεμένη μπλούζα σας κάτω από το στρωματάκι του για να μπορεί να σας μυρίσει (τα μωρά έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όσφρηση).

Παρατηρήστε τον ύπνο του μωρού σας.Πριν καθιερώσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα παρατηρήστε ποιες και πόσες ώρες τη νύχτα το μωρό σας κοιμάται χωρίς διακοπή. Με βάση αυτές τις ώρες χτίστε και τη ρουτίνα του ύπνου. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι το μικρό σας κοιμάται συνεχόμενα από τις 9 μέχρι τις 2, αρχίστε να το ετοιμάζετε για ύπνο από τις 8.15 με 8.30.  

Αποφασίστε το τελετουργικό. Πριν ξεκινήσετε είναι σημαντικό να έχετε μια εικόνα του σχεδίου. Τι μπορεί να περιλαμβάνει μια ρουτίνα ύπνου; Μπανάκι, μασαζάκι, θηλασμό, λίκνισμα, νανούρισμα, ανάγνωση παραμυθιού (ναι, ναι είναι ευεργετικό ήδη από την βρεφική ηλικία). Βρείτε τι ταιριάζει καταρχήν σε εσάς ως ιδιοσυγκρασία.

Ξεκινήστε με αργούς ρυθμούς.Όταν είστε έτοιμοι να εισάγετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, αρχίστε σταδιακά και αργά να εισάγετε τα «τελετουργικά» που την απαρτίζουν. Παραμείνετε σταθεροί στην επιλογή σας και με την πάροδο του χρόνου το μωρό σας θα συνδέσει το συγκεκριμένο τελετουργικό με τον ύπνο.

Βάλτε το στην κούνια πριν αποκοιμηθεί εντελώς.Όταν η ρουτίνα πριν τον ύπνο ολοκληρωθεί, βάλτε το μωρό σας στην κούνια του όταν φαίνεται γλαρωμένο, πριν αποκοιμηθεί εντελώς, ώστε να συνηθίσει να κοιμάται μόνο του και όχι στην αγκαλιά σας αν, λόγου χάρη, το λικνίζετε. Αν μάθει να αποκοιμιέται μόνο του στην αρχή της βραδιάς, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρνει και πολύ αργότερα, όταν θα ξυπνάει στο μέσο της νύχτας. Φυσικά η μέθοδος αυτή δεν λειτουργεί για όλα τα μωρά, αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε και μάλιστα αρκετές φορές. 

Υιοθετήστε τη ρουτίνα του βραδινού ύπνου και στον ημερήσιο υπνάκο. Στην πορεία πιθανόν να διαπιστώσετε πως οι συνήθειες πριν τον βραδινό ύπνο, λειτουργούν και για τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επωφεληθείτε λοιπόν από τη ρουτίνα που το μωρό σας συνδέει με τον ύπνο και εφαρμόστε ένα μέρος από αυτή (π.χ. μόνο το νανούρισμα αντί για το μπάνιο) πριν τον μεσημεριανό ή απογευματινό υπνάκο.

Προσαρμόστε τις συνήθειες στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Παρόλο που είναι σημαντικό να ακολουθείτε με συνέπεια το καθημερινό πρόγραμμα πριν τον ύπνο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αντιλαμβάνεστε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού σας καθώς μεγαλώνει και αναλόγως να προσαρμόζετε τη ρουτίνα. Για παράδειγμα, όταν μεγαλώσει αρκετά ενδέχεται το μπάνιο αντί να το χαλαρώνει, να το ξεσηκώνει μιας και θα του φαίνεται πολύ ωραίο παιχνίδι να χτυπάει τα χέρια του στο νερό. Αντικαταστήστε λοιπόν το μπάνιο με ένα χαλαρωτικό μασάζ. Αν από την άλλη το μωρό σας αποκοιμιέται επανειλημμένα καθώς θηλάζει, αλλά χωρίς να έχει φάει αρκετά, μετατοπίστε την ώρα του ταΐσματος νωρίτερα. Με δοκιμές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι και λανθασμένες, θα διαπιστώσετε ποια ρουτίνα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του μωρού σας.