Δείτε ποιες είναι οι περίεργες συνήθειες ενός μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου και γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείτε
Τα μωρά πολλές φορές έχουν περίεργες συνήθειες ενώ κοιμούνται. Μπορεί να χτυπάνε το κεφαλάκι τους ή να ροχαλίζουν, να ιδρώνουν ή να κουνούν απότομα τα χεράκια και τα ποδαράκια τους. Για τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Χτυπάει το κεφαλάκι του. Η συνήθεια αυτή ξεκινάει από τους 6 μήνες και συνήθως σταματάει στην ηλικία των 3, ενώ είναι πιο συχνή στα αγοράκια από ότι στα κοριτσάκια. Ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κάνουν για να ηρεμήσουν ή για να ξεχαστούν από τον πόνο που τους προκαλούν τα δοντάκια που αρχίζουν και βγαίνουν. Τα χτυπήματα είναι ελαφρά και αν πονέσει θα σταματήσει από μόνο του, συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα τραυματιστεί. Εάν, ωστόσο, ψάχνετε επιπλέον πληροφορίες για αυτήν του τη συνήθεια ανατρέξτε στο άρθρο μας «Χτυπάει το κεφαλάκι του»
Τινάζεται. Μην ξαφνιαστείτε όταν το νεογέννητο μωρό σας ενώ κοιμάται κλωτσάει με τα ποδαράκια του ή δίνει γροθιές με τα χεράκια του. Δεν είναι ότι βλέπει εφιάλτη απλά ότι είναι δύσκολο να ελέγξει τις αντιδράσεις του στο θόρυβο, τη θερμοκρασία ή τα δικά σας πειράγματα. Οι κινήσεις αυτές είναι αντανακλαστικές, ακούσιες και ακίνδυνες. Για να σιγουρευτείτε κρατήστε κάτω απαλά το ποδαράκι του που κουνιέται. Αν η κίνηση σταματήσει τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι, ή αν συμβαίνει ενώ το μωρό σας είναι ξύπνιο ή έχει σπασμούς σε όλο του το σώμα, πιθανόν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε έναν έλεγχο. Οι σπασμοί που δεν οφείλονται σε διαταραχή του νευρικού συστήματος συνήθως μειώνονται μεταξύ των 2 και 4 μηνών. Δείτε κι άλλα νεογνικά αντανακλαστικά εδώ.
Ροχαλίζει. Ακόμα και τα μωράκια μπορεί κάποιες φορές να βγάζουν έναν ήχο σαν ροχαλητό ενώ κοιμούνται. Είναι αποτέλεσμα της εισόδου του αέρα μέσα από τη στενή, ρινική κοιλότητα του μωρού σας. Ο θόρυβος μπορεί να προκαλείται γιατί το μωρό σας ενδέχεται να είναι κρυωμένο ή η μυτούλα του να έχει βουλώσει. Καθαρίστε τη μυτούλα του με γάζα και φυσιολογικό ορό ή χρησιμοποιήστε μια συσκευή ύγρανσης. Καθώς οι διαταραχές του ύπνου, όπως η άπνοια μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό είναι καλύτερο να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Όταν ροχαλίζει πολύ δυνατά, του κόβεται η ανάσα, μοιάζει να πνίγεται ή δεν ξεκουράζεται όταν κοιμάται χρειάζεται να αντιμετωπίσετε άμεσα την κατάσταση καθώς όλα τα παραπάνω είναι σημάδια άπνοιας.
Διακόπτεται η αναπνοή του. Το μωρό σας είναι πιθανό να σταματάει για μερικά δευτερόλεπτα να αναπνέει ενώ κοιμάται, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό για τα νεογέννητα. Συνήθως τη γρήγορη αναπνοή διαδέχεται πιο αργή αναπνοή με κάποιο διάλειμμα που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 15 δευτερόλεπτα. Οι παύσεις της αναπνοής συμβαίνουν γιατί το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή αναπτύσσεται ακόμα. Οι παύσεις αναπνοής δεν προκαλούν ροχαλητό ή δυσκολία να αναπνεύσει. Όσο το μωρό σας φαίνεται να είναι άνετο, δεν αναζητά αέρα και τα δάχτυλα ή τα χείλη του δεν αλλάζουν χρώμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Στους 4 με 6 μήνες, η αναπνοή του κατά τη διάρκεια του ύπνου θα γίνει πιο κανονική.
Ιδρώνει. Όλοι μπορεί να ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα διαφορετικά στάδια του ύπνου, αλλά τα μωρά ιδρώνουν περισσότερο καθώς οι κύκλοι του ύπνου είναι πιο μικροί. Επίσης ενδέχεται ένα μωρό να είναι ιδρωμένο γιατί είναι ζεστά ντυμένο και το σώμα του προσπαθεί να ρίξει τη θερμοκρασία. Βάλτε τα δάχτυλά σας στο σβέρκο του για να ελέγξετε την θερμοκρασία του, χρησιμοποιείτε βαμβακερά σεντόνια και μην υπερβάλλετε με την θέρμανση, η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 16◦-20◦ αναλόγως εποχής. Από τους 3 με 4 μήνες όταν οι κύκλοι του ύπνου είναι μεγαλύτεροι τα περισσότερα μωράκια δεν ιδρώνουν τόσο πολύ.
Κάνει «φατσούλες» Κατά την διάρκεια του ενεργητικού ύπνου (φάση REM) το μωράκι σας είναι πολύ πιθανό να κάνει χαριτωμένες «φατσούλες», δηλαδή να κάνει συσπάσεις, να χαμογελά ή να τρεμοπαίζει τα μάτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρότι φαίνεται γαλήνιο, στον εγκέφαλό του υπάρχει τεράστια δραστηριότητα. Το σώμα του μωρού σας είναι χαλαρό αλλά το μυαλό του βρίσκεται σε εγρήγορση.
SOS Tip: Αν το μωρό σας ροχαλίζει ηχηρά, έχει διακοπές στην αναπνοή του, δείχνει να προσπαθεί πολύ για να αναπνεύσει, ιδρώνει στον ύπνο του και παράλληλα «κρεμάει» το κεφάλι από την κούνια ή το ακουμπά, για παράδειγμα, πάνω σε ένα παιχνίδι, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό του για να ελέγξει την πιθανότητα υπνικής άπνοιας.