Ο καλοκαιρινός ύπνος του μωρού

Ο καλοκαιρινός ύπνος του μωρού

Εξασφαλίστε δροσερές νύχτες για τον ύπνο του μωρού σας

Ανησυχείτε μήπως ο ύπνος του δεν είναι άνετος εξαιτίας της ζέστης; Επειδή εκείνο δεν έχει αποκτήσει στην εντέλεια την δυνατότητα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του, πρέπει να φροντίσετε εσείς να διατηρήσετε μια καλή θερμοκρασία στο δωμάτιο και να το ντύσετε με τα σωστά ρούχα για να μην ζεσταθεί. Ακολουθήστε τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές για έναν άνετο ύπνο.

Χαμηλώστε το φως.Επειδή οι καλοκαιρινές μέρες είναι πιο μεγάλες σε διάρκεια είναι πιθανό η ρουτίνα ύπνου του να διαταραχθεί. Για αυτό και θα ήταν καλό να ντύσετε το δωμάτιό του με κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως ή περσίδες τις οποίες θα κλείνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Φροντίστε να διατηρείτε το σπίτι δροσερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αερίζετε καλά το παιδικό δωμάτιο.

Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό θα πρέπει πρώτα να φροντίσετε για τον σωστό καθαρισμό και την συντήρησή του και έπειτα να το θέσετε σε λειτουργία. Φροντίστε η θερμοκρασία να μην είναι ιδιαίτερα χαμηλή (δεν θα πρέπει να κρυώνετε) αλλά και να μην  το αφήνετε να χτυπάει πάνω στην κούνια ή το μωρό. Τέλος, μην ξεχνάτε να το κλείνετε τακτικά και να ανοίγετε ένα παράθυρο για να ανανεώνεται ο αέρας και να μην ξηραίνεται.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίγετε ελαφρά το παράθυρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον βέβαια έχετε επιλέξει τις κατάλληλες αντικουνουπικές μεθόδους. Εξαιρετική είναι και η λύση του ανεμιστήρα σε χαμηλή ταχύτητα για να κυκλοφορεί το νυχτερινό αεράκι. Να θυμάστε και εδώ πως δεν πρέπει να χτυπάει πάνω στο μωρό.

Κοιμίστε το μωρό σας σε ύπτια θέση και ντύστε το ανάλογα με αυτό που φοράτε και εσείς στον ύπνο. Αν ζεσταίνεστε εσείς, σημαίνει πως ζεσταίνεται και εκείνο. Επιλέξτε ρούχα και κλινοσκεπάσματα από φυσικές ίνες που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα.

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σώματός του, αγγίξτε το σβέρκο του. Αν είναι πολύ ζεστό ή ιδρωμένο σκουπίστε το με μια πετσέτα, αλλάξτε του ρούχα και ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες για να δημιουργηθεί ρεύμα. 

Φροντίστε να διατηρείτε το μικρό σας ενυδατωμένο. Αυτό σημαίνει πως όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πιθανό να χρειαστεί να το θηλάζετε συχνότερα. Το μωρό σας μέχρι τους 6 μήνες δεν έχει ανάγκη από νερό καθώς το μητρικό γάλα είναι αρκετό για να ενυδατώνεται. Εάν, όμως, έχει ξεκινήσει στερεές, μην αμελείτε να του δίνετε να πίνει συχνά νερό.