Μήπως εσείς εμποδίζετε τον ύπνο του μωρού σας;

Μήπως εμποδίζετε τον ύπνο του μωρού σας;

Είστε έτοιμοι να αλλάξετε τις συνήθειες που είχε μέχρι σήμερα το μωρό σας στον ύπνο;

Φανταζόσασταν ποτέ ότι εσείς οι ίδιοι εμποδίζετε την αλλαγή των συνηθειών του μωρού σας που σχετίζονται με τον ύπνο; Και τι θα πρέπει να ξεπεράσετε για να δεσμευτείτε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στον ύπνο του μωρού σας;

Εξετάστε τις ανάγκες και τους στόχους σας

Βασικό βήμα είναι να εντοπίσετε πού υπάρχει πρόβλημα. Πηγάζει από την ρουτίνα του μωρού σας, την διαχείρισή της από εσάς ή από το τι πιστεύουν οι άλλοι; Αν εσείς οι ίδιοι νιώθετε ότι πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειες του μωρού σας γύρω από τον ύπνο επειδή δεν αντέχετε να συνεχίσετε με τους ίδιους ρυθμούς, είστε έτοιμοι να το κάνετε. Αντιθέτως όταν νιώθετε ότι πραγματοποιείτε τις συμβουλές της γιαγιάς, του φίλου ή του γιατρού σας χωρίς να τις πιστεύετε, τότε μάλλον είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε. 

Αν λόγου χάρη το μωρό σας ξυπνάει δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να αναρωτηθείτε σε ποιο βαθμό αυτή η κατάσταση σας αποδιοργανώνει και τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε σε ρεαλιστική βάση. Ξεκινήστε κάνοντας στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις. Απαντώντας σε αυτές θα ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς συμβαίνει με τον ύπνο του μωρού σας και θα διαπιστώσετε πόσο θα κινητοποιηθείτε για να κάνετε αλλαγές.

  • Είμαι ικανοποιημένη με την κατάσταση ή εκνευρίζομαι, απογοητεύομαι και στενοχωριέμαι;
  • Οι συνήθειες του μωρού μου γύρω από τον ύπνο επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση μου με τον σύντροφό μου, τα άλλα μου παιδιά ή τη δουλειά μου;
  • Το μωρό μου είναι χαρούμενο, υγιές και φαίνεται ξεκούραστο;
  • Είμαι χαρούμενη, υγιής και ξεκούραστη;

Γιατί βάζετε τρικλοποδιές στον ίδιο σας τον εαυτό;

Διστάζετε να αφήσετε πίσω σας τις τρυφερές νυχτερινές στιγμές;

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τις συνήθειες του μωρού σας γύρω από τον ύπνο; Αν πράγματι θέλετε να κάνετε αλλαγές, τότε θα πρέπει να αποφασίσετε να αφήσετε πίσω σας τις όμορφες αναμνήσεις που ενδεχομένως είχατε, όταν το θηλάζατε σε ένα απόλυτα ήρεμο σπίτι ακούγοντας απλά τους ήχους της νύχτας. Αφήνοντας πίσω τα νυχτερινά ξυπνήματα που σας έφερναν πιο κοντά με το μωρό σας, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με περισσότερα φιλιά και αγκαλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρκεί φυσικά να το θέλετε πραγματικά.

Ανησυχείτε για το μωρό σας;

Το ξύπνημα μέσα στη νύχτα σας δίνει την ευκαιρία να ελέγξετε ότι το μωρό σας είναι μια χαρά και πιθανόν να σας ανακουφίζει. Ακόμα και αν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι θα ξυπνάτε συχνά για να δείτε ότι το μωράκι σας είναι καλά και αναπνέει κανονικά. Πρόκειται για φυσιολογικές ανησυχίες. Ωστόσο επειδή το μωρό σας κάποια στιγμή θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε και να νιώθετε εμπιστοσύνη ότι είναι καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Πιστεύετε ότι οι αλλαγές θα γίνουν από μόνες τους;

Περιμένετε πως το μωρό σας θα αρχίσει από μόνο του να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας; Και αν αυτό συμβεί όταν το παιδί σας είναι 2 ή 3 ετών; Αποφασίστε τώρα πόση υπομονή διαθέτετε και διαπιστώστε αν είστε έτοιμοι να αναλάβετε δράση για να αλλάξετε τη ρουτίνα του ύπνου του όσο ακόμα είναι νωρίς.

Είστε πολύ κουρασμένοι για αλλαγές;

Οι αλλαγές απαιτούν προσπάθεια και φυσικά η προσπάθεια απαιτεί ενέργεια. Ίσως είστε τόσο εξαντλημένοι που αν το μωρό σας ξυπνήσει για τέταρτη φορά το ίδιο βράδυ, προτιμάτε να το κοιμίσετε ξανά από το να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, όπως μια στρατηγική για να κοιμάται περισσότερο. Και εκεί ακριβώς θα πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει αλλαγές και να ακολουθήσει το πλάνο που έχετε θέσει.