Γιατί ξυπνάει μόλις πάω να το ακουμπήσω στην κούνια;

Γιατί ξυπνάει μόλις πάω να το ακουμπήσω στην κούνια;

Γιατί όταν κοιμίζετε το μωρό στα χέρια σας 9 στις 10 φορές θα ξυπνήσει την ώρα που πάτε να το βάλετε στην κούνια;

Το σενάριο γνωστό: Έχετε το μωρό στα χέρια σας, το λικνίζετε, το νανουρίζετε, του λέτε γλυκόλογα, ιστορίες, παραμύθια και με τα πολλά καταφέρνετε να το κοιμίσετε. Την στιγμή, όμως, που λέτε «ώρα να κάνω ένα μπάνιο/να φάω/να ξαπλώσω…» και πάτε να το εναποθέσετε στην κούνια, εκείνο ξυπνάει και σας κοιτάει με τα λυπημένα κουταβίσια μάτια του σαν να λέει «με ξεγέλασες… με κοίμισες και τώρα με παρατάς».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όταν κοιμίζετε το μωρό στα χέρια σας 9 στις 10 φορές θα ξυπνήσει την ώρα που πάτε να το βάλετε στην κούνια;

Οι λόγοι που κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι 2 και αμφότεροι είναι βιολογικοί.

  • Τα μωρά δεν έχουν τους ίδιους κύκλους ύπνου με τους ενήλικες. Εκείνα χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να βυθιστούν σε βαθύ ύπνο. Συνεπώς, είναι πολύ εύκολο να ξυπνήσουν εάν κάτι τα ενοχλήσει (π.χ. ταρακούνημα, κρύα σεντόνια κτλ) πριν το διάστημα αυτό. Ωστόσο, πολλοί γονείς που προσπάθησαν να περιμένουν περισσότερο χρόνο πριν αφήσουν τα μωρά τους στη κούνια διαπίστωσαν πως η αναμονή δεν λειτουργεί πάντα. Και αυτό μας φέρνει στην δεύτερη αιτία…
  • Τα βρέφη είναι βιολογικά σχεδιασμένα για να αισθανθούν ότι κάτι επικίνδυνο έχει συμβεί, όπως ο αποχωρισμός από το άτομο που τα φροντίζει. Αισθάνονται, μέσω του δέρματος τους, ότι κάτι είναι διαφορετικό - όπως ότι λείπει η απαλότητα της αφής της μητέρας, η θερμότητα του σώματος της μητέρας, οι μυρωδιές από το γάλα της, η πραότητα με την οποία τα κουνάει, η αναπνοή στο στήθος και το αίσθημα ότι προστατεύεται. Τα βρέφη βρίσκονται σε εγρήγορση, διότι το σώμα τους ανησυχεί ότι πρόκειται να εγκαταλειφθούν, και είναι καιρός να ξυπνήσουν για να καλέσουν το άτομο που τα φροντίζει πίσω -. το άτομο που από εκείνο εξαρτάται επιβίωσή τους.

Και τι κάνω;

Από τον δεύτερο λόγο καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά για το μωρό σας. Το βοηθάει να κατευνάσει τον φόβο εγκατάλειψης, το άγχος ότι κινδυνεύει, ενώ το κάνει να έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας, να χτίσει τον δεσμό σας, να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Συνεπώς, μην αφήσετε το μωρό στην κούνια να κλαίει «για να μάθει».

1. Μείνετε κοντά του χαϊδέψτε το, νανουρίστε το και δοκιμάστε να το βάλετε να κοιμηθεί χωρίς να το σηκώσετε.

2. Εάν, όμως, το παραπάνω δεν λειτουργήσει, καλό είναι να το σηκώσετε και πάλι στην αγκαλιά σας και να σκεφτείτε την λύση του μάρσιπου ή του σλινγκ.

3. Φυσικά, μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια συγγενών και φίλων, ώστε το μωρό να αλλάζει χέρια όσο εσείς εξυπηρετείτε τις ανάγκες σας.

4. Την επόμενη φορά που θα το κοιμίσετε στα χέρια προνοήστε και τοποθετήστε στην κούνια του, κάτω από το στρώμα του ένα φορεμένο μπλουζάκι σας για να δώσετε την ψευδαίσθηση της παρουσίας σας.

5. Και πάντα να θυμάστε: φάση είναι και θα περάσει! Όσο το μωρό μεγαλώνει και ο δεσμός σας ισχυροποιείται τόσο ευκολότερο θα είναι να το βάλετε στην κούνια του. Όταν θα αρχίσει να μην ξυπνάει την ώρα που το αφήνετε στο κρεβατάκι του, έχει έρθει η στιγμή για να αποκοιμηθεί και εκτός αγκαλιάς. Μπορείτε δηλαδή να το κρατάτε στα χέρια για λίκνισμα και νανούρισμα και να το αφήνετε στην κούνια μόλις αρχίσει να γλαρώνει αλλά πριν κοιμηθεί εντελώς.