Φτιάξτε την δική σας βρεφική πούδρα

Βρεφική πούδρα

Υπάρχουν υποψίες ότι το ταλκ που περιέχουν πολλές βρεφικές πούδρες ευθύνεται για καρκινογεννέσεις. Για τον λόγο αυτό σας δίνουμε μια συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας σπιτική βρεφική πούδρα.

Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί σαφώς η σύνδεση ταλκ και καρκίνου αλλά και μια απειροελάχιστη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν κάποτε και εργαστηριακά οι υποψίες των επιστημόνων φτάνει για να λούσει κρύος ιδρώτας κάθε γονιό επί της γης! Πριν δούμε, λοιπόν, τον τρόπο να φτιάξετε την δική σας ασφαλή σπιτική πούδρα για το μωράκι σας (χωρίς ταλκ εννοείται!), ας δούμε τους κινδύνους που ενδέχεται να κρύβει η χρήση προϊόντων που περιέχουν ταλκ (βρεφική πούδρα, αρώματα, παρασιτοκτόνα, αρωματικά σπιτιού, αποσμητικά, καλλυντικά κτλ.).

1. Κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει την χρήση ταλκ με τον καρκίνο των ωοθηκών και των πνευμόνων, παρότι η σχέση αιτίου-αιτιατού δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη εργαστηριακά. Ωστόσο, οι επιστήμονες έτρεξαν βιοψία στα χαρτομάντιλα των καρκινοπαθών και βρήκαν μικρές ποσότητες ταλκ. (Harlow BL, Cramer DW, Bell DA, Welch WR. “Perineal exposure to talc and ovarian cancer risk.” Obstetrics & Gynecology, 80: 19-26, 1992.)

2. Στην τελευταία σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε, μεταξύ άλλων, και στο American Cancer Society, ο Διεθνής Οργανισμός για τον Καρκίνο (IARC) χαρακτηρίζει:

  • Το ταλκ που περιέχει αμίαντο (τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευτεί) ως «καρκινογενές στους ανθρώπους».
  • Το ταλκ που δεν περιέχει αμίαντο ως «μη ταξινομημένο για πρόκληση καρκίνου στους ανθρώπους».
  • Την κολπική χρήση του ταλκ χωρίς αμίαντο ως «πιθανόνκαρκινογόνα στους ανθρώπους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

3. Τέλος, ένας από τους σοβαρότερους οικιακούς κινδύνους είναι η καταλάθος εισπνοή της μωρουδιακής πούδρας που περιέχει ταλκ από το μωρό. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οπότε και δεν είχε διαδοθεί ευρέως ο κίνδυνος από την κατά λάθος εισπνοή, είχαν καταγραφεί πολλά νεογέννητα στην Αμερική που πέθαιναν ή αρρώσταιναν βαριά από την κατά λάθος εισπνοή της μωρουδιακής πούδρας. (Hollinger MA. “Pulmonary toxicity of inhaled and intravenous talc.” Toxicology Letters, 52:121-127, 1990).

 Βρεφική πούδρα

Σπιτική βρεφική πούδρα

Επειδή, όμως, η βρεφική πούδρα είναι χρήσιμη σε περίπτωση που το μωράκι σας παθαίνει συχνά συγκάματα από την πάνα, ορίστε μια σπιτική συνταγή απαλλαγμένη από τους πιθανόυς κινδύνους. Θα χρειαστείτε:

  • 1/3 της κούπας λευκό καλλυντικό πυλό
  • 1/3 της κούπας σκόνη μαραντίας
  • 1/3 της κούπας άνθος αραβοσίτου
  • 1 κουταλιά της σούπας οξείδιο ψευδαργύρου
  • ¼ της κουταλιάς της σούπας αιθέριο έλαιο καλεντούλας
  • ¼ της κουταλιάς της σούπας αιθέριο έλαιο τσαγιού
  • ¼ της κουταλιάς της σούπας αιθέριο έλαιο λεβάντας

Αναμείξτε τα παραπάνω συστατικά και βάλτε τα σε ένα βαζάκι με καπάκι. Ιδανικά είναι τα βαζάκια που χρησιμοποιείτε για να καρυκεύετε το φαγητό, μιας και έχουν ήδη τρύπες για εύκολη εφαρμογή!

 

SOSTip:Εάν κατοικείτε στην πρωτεύουσα και αναρωτιέστε που θα βρείτε τα παραπάνω υλικά, σας έχουμε την λύση. Στον Πειραιά, στην οδό Γούναρη 14, βρίσκεται από το 1955 ο «Μανδραγόρας» που μας προμηθεύει με σπάνια βότανα, αιθέρια, έλαια, προϊόντα διατροφής κτλ. Εάν κατηφορίσετε προς τα εκεί ρωτήστε εάν έχει φέρει φακές Εγκλουβής. Αυτές είναι οι πιο διάσημες και οι πιο νόστιμες φακές στον κόσμο και παράγονται στο ομώνυμο ορεινό χωριό της Λευκάδας. Είναι δύσκολο να τις βρεις στην αγορά αλλά ο Μανδραγόρας κάποιες φορές έχει τα … μέσα!