Μειώστε τους κινδύνους του μπιμπερό

Μωρό με μπιμπερό

Το ξένο γάλα ενέχει πλήθος κινδύνων για την υγεία του μωρού το ίδιο όμως και το μπιμπερό ως μέθοδος σίτισης (ασχέτως περιεχομένου). Δείτε πως θα ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας προσφέρει στο μωρό σας το γάλα σας όταν λείπετε.

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου- συμβούλου γαλουχίας, MRCPCH DCH IBCLC, Στέλιου Παπαβέντση.

O μητρικός θηλασμός είναι η φυσιολογική διατροφή των βρεφών μας. Όπως κάθε θηλαστικό έτσι και ο άνθρωπος παράγει το δικό του γάλα, ώστε να μεγαλώσει και να προστατεύσει τα παιδιά του. Οι περισσότερες γυναίκες είναι ικανές να παράγουν γάλα και να ικανοποιήσουν το βρέφος τους με αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους 6 μήνες, ούτε είναι αλήθεια πως μετά τους 6 μήνες το μητρικό γάλα παύει να είναι θρεπτικό. Το «δεν έχω γάλα» είναι για πολλές μητέρες συνέπεια μιας σειράς λανθασμένων πρακτικών και λανθασμένης ενημέρωσης.

 

Αντίθετα, ο θηλασμός σταματάει επειδή η μητέρα δεν επιθυμεί να θηλάσει άλλο ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, επειδή ασθενεί και χρειάζεται να λάβει ισχυρά φάρμακα. Όμως και τότε μόνο μία καταρτισμένη μαία, ένας σύμβουλος θηλασμού της LLL ή ένας Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC μπορεί να σας πει με βεβαιότητα πως δεν μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε. Εάν, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να επιστρέψετε στην δουλειά ή πρόκειται να λείψετε για μερικές ώρες από το σπίτι και θέλετε κάποιος άλλος να δώσει στο μωράκι σας μπιμπερό με το δικό σας γάλα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

    1. Το μωρό έχει ανάγκη να δεθεί συναισθηματικά με το άτομο που το φροντίζει, γι’ αυτό περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα άτομα που το ταΐζουν όταν εσείς λείπετε. Ένας, ίσως δύο, ενήλικες πλήρως ενημερωμένοι για τις βασικές αρχές σίτισης με μπιμπερό, ώστε να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι της μεθόδου (υπερφαγία, παχυσαρκία, ωτίτιδες, οδοντικά προβλήματα, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αναγωγές, κολικοί) είναι υπεραρκετοί.
    2. Όπως και με τον θηλασμό, έτσι και με το μπιμπερό ο/η τροφός θα πρέπει να ταΐζει το βρέφος σύμφωνα με τα σημάδια πείνας του και όχι με ωράριο και πάντα αφήνοντας το ίδιο να αποφασίσει πόσο γάλα θέλει να πιει.
    3. Το μπιμπερό είναι σημαντικό να είναι χαμηλής ροής, δηλαδή να έχει μικρή τρύπα. Σε αντίθετη περίπτωση το γάλα θα καταπίνεται καταναγκαστικά, αφού θα χύνεται μέσα στο στοματάκι του χωρίς την παραμικρή αντίσταση.
    4. Επιλέξτε μία θηλή με πλατιά βάση, ώστε το μωρό να την τοποθετεί βαθιά μέσα στο στόμα του, όπως κάνει και κατά τον θηλασμό.

Τάϊσμα με μπιμπερό

  1. Φροντίστε ώστε να το ταΐζουν σε ημικαθιστή θέση με το μπουκάλι σχεδόν παράλληλα με το έδαφος και τη θηλή να γεμίζει ίσα ίσα με γάλα. Να θυμάστε πως το μωρό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ξαπλωμένο και το μπιμπερό σε κάθετη θέση.
  2. Εκπαιδεύστε τους να αλλάζουν στο βρέφος πλευρά, όπως κάνετε και εσείς όταν του προσφέρετε το στήθος. Έτσι το μωρό θα έχει ισορροπημένα απτικά και οπτικά ερεθίσματα.
  3. Ζητήστε τους να σέβονται τις παύσεις που κάνει το μωρό αλλά και να σταματούν και οι ίδιοι τακτικά, ώστε να δίνουν το μωρό την ευκαιρία να καταλάβει εάν πεινάει ακόμα ή αν έχει χορτάσει. Επίσης, εάν καταπίνει πάνω από 5 φορές συνεχόμενα σημαίνει πως πρέπει να προσφέρουν το μπιμπερό διαφορετικά γιατί η ροή είναι καταναγκαστική. Τέλος, εάν το καμάρι σας κομπιάζει ή πνίγεται είναι σημαντικό να διακόπτεται παροδικά η σίτιση.
  4. Φυσικά, προτρέψτε τους να παίρνουν το μωρό συχνά αγκαλιά και να το ταΐζουν στα χέρια και όχι ενώ είναι καθισμένο στο πορτ μπεμπέ ή αλλού και, φυσικά, να μην αφήνουν το μπιμπερό στο μωρό, ειδικά χωρίς επίβλεψη. Η επαφή και, κυρίως η δέρμα με δέρμα, είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξή του, σωματική, νοητική και συναισθηματική. Για τους… τολμηρούς μπαμπάδες μια καλή ιδέα είναι να κρατάτε το μπιμπερό κάτω από τη μασχάλη σας αγκαλιάζοντας το μωρό όπως η μαμά του όταν το θηλάζει.

SOS Tip: Πριν αποφασίσετε να δώσετε στο καμάρι σας μπιμπερό δοκιμάστε να το ταΐσετε με κουταλάκι ή με σύριγγα και, ανάλογα με την ηλικία του, με εκπαιδευτικό ποτηράκι ή καλαμάκι. Το μπιμπερό καλό θα ήταν να αποτελεί την τελευταία σας λύση, γιατί ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας σύγχυσης θηλών. Μπορεί να είναι ευκολότερο για αυτόν που το προσέχει αλλά συνήθως δρα ανταγωνιστικά στον θηλασμό, ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Εάν, όμως, έχετε επιλέξει το μπιμπερό να θυμάστε πως από τον 6ο μήνα και μετά αυτό είναι καλό να αρχίσει σταδιακά να «κόβεται» και να αντικαθίσταται με άλλους τρόπους λήψης υγρών (εκπαιδευτικό ποτηράκι, ανοιχτό ποτήρι, καλαμάκι).