Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας, με ποια σειρά και πώς να τα φροντίσετε.
Το πρώτο δοντάκι του μωρού συνήθως ξεπροβάλλει το διάστημα από τους 6 μέχρι τους 8 μήνες. Κατά το παρελθόν, βέβαια, έχουν υπάρξει περιπτώσεις μωρών που ήρθαν στον κόσμο με τα πρώτα τους δόντια να έχουν ήδη ανατείλει, αλλά και μωρά με καθυστέρηση στην εμφάνιση της οδοντοφυΐας ως την ηλικία των 12-14 μηνών. Επομένως, υπάρχουν αρκετές διαφορές στο χρόνο που ένα μωρό θα αρχίσει να βγάζει δοντάκια κι έτσι, εάν του δικού σας δεν έχουν ξεμυτίσει στο παραπάνω διάστημα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Τα δόντια βρίσκονται κρυμμένα στις δυο γνάθους και εμφανίζονται με ξεχωριστή σειρά σε κάθε παιδί. Συνήθως όμως η πρώτη οδοντοφυΐα του μωρού εξελίσσεται ως εξής:
- Η σταδιακή σειρά που φυτρώνουν οι νεογιλοί
6ος - 10ος μήνας: Οι κάτω κεντρικοί κοπτήρες (μπροστινά - μέσοι τομείς)
8ος - 12ος μήνας : Οι άνω κεντρικοί κοπτήρες (μπροστινά - μέσοι τομείς)
9ος - 16ος μήνας: Οι άνω και κάτω πλάγιοι κοπτήρες (πλάγιοι τομείς)
- Ο χρόνος ανατολής των υπολοίπων δοντιών είναι ο ακόλουθος:
Κυνόδοντες: 16-23 μήνες
Πρώτοι τραπεζίτες: 13-19 μήνες
Δεύτεροι τραπεζίτες: 23-33 μήνες
Κατά τη διάρκεια που το μωρό σας βγάζει δοντάκια πιθανόν να νιώθει εκνευρισμένο, να κλαίει, να έχει ελαφρύ πυρετό ενώ θα θέλει να δαγκώσει κάτι σκληρό. Για να το ανακουφίσετε, δοκιμάστε να κάνετε ελαφρό μασάζ στα ούλα με ένα από τα δάχτυλά σας ή να τρίβετε ελαφρά τα ούλα του με μια γάζα ποτισμένη με κρύο νερό. Πολύ αποτελεσματικό είναι, ακόμη, να του δώσετε ένα παγωμένο μασητικό παιχνίδι ή ένα μεγάλο κομμάτι (να μην χωράει να περάσει από την τρύπα του ρολού υγείας) παγωμένο καρότο ή μήλο.
Μερικά ακόμα συνήθη συμπτώματα είναι:
- κόκκινα και διογκωμένα ούλα,
- μεγάλη ποσότητα σάλιου,
- δυσφορία και γκρίνια,
- αλλαγή στις συνήθειες διατροφής,
- ανορεξία,
- ανησυχία στον ύπνο.
Ωστόσο, αν το μικρό σας είναι ιδιαίτερα κακόκεφο ή έχει πυρετό παραπάνω από 38,3 πιθανόν δεν ευθύνονται τα δοντάκια του αλλά κάτι άλλο, οπότε είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
Πώς θα φροντίσετε τα νέα δοντάκια;
Βουρτσίστε τα με μια ειδική, μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα ή γάζα και μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας να αποκοιμηθεί με το μπιμπερό στο στόμα, είτε για βράδυ είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να προστατεύσετε τα δοντάκια του από την φθορά. Διαβάστε ακόμα: «Η στοματική υγιεινή του βρέφους» και «Βγάζει δοντάκια;».