Επιλέγοντας τη σωστή πιπίλα

Επιλέγοντας τη σωστή πιπίλα

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή, πώς να την καθαρίζετε και τι να αποφύγετε

Εάν αποφασίσετε να δώσετε στο μωράκι σας πιπίλα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε μερικά πράγματα για την φροντίδα της, εφόσον για αρκετό καιρό αυτή θα αποτελέσει την παρηγοριά του, τον καλύτερό του φίλο, το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι, την παρέα του στον ύπνο. Εάν, δηλαδή, δεν έχετε πρόβλημα να επενδύσει τόσο πολλά σε ένα μόνο αντικείμενο, σας παρουσιάζουμε μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την ιδανική επιλογή, να την καθαρίζετε σωστά και να αποφύγετε τους κρυμμένους κινδύνους. Όλα αυτά έως ότου φυσικά το βοηθήσετε να την αποχωριστεί.

Επιλέγοντας την σωστή πιπίλα

Αν αποφασίσετε να δώσετε πιπίλα στο μικρό σας έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια ποικιλία σχημάτων, σχεδίων και χρωμάτων.

  • Για να καταλήξετε ποιο είδος πιπίλας είναι το καλύτερο, κάντε δοκιμές, λόγου χάρη ανάμεσα στο κλασικό σχήμα και στην πιπίλα με ορθοδοντικό σχήμα που είναι στρογγυλή στην κορυφή και επίπεδη στη βάση.
  • Υπάρχουν δύο μεγέθη, για μωρά κάτω των 6 μηνών και για μωρά άνω των 6 μηνών.
  • Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πιπίλες με latex(καουτσούκ) ή σιλικόνη. Οι πιπίλες σιλικόνης είναι πιο σταθερές, καθαρίζονται πιο εύκολα, δεν διατηρούν άσχημη μυρωδιά αλλά δεν είναι το ίδιο μαλακές όσο οι latex. Οι τελευταίες είναι πιο μαλακές και ευέλικτες αλλά για αυτό το λόγο το μωρό σας ενδέχεται πιο γρήγορα να τις χαλάσει. Ένας λόγος για να μην αγοράσετε πιπίλα από latex είναι η υποψία μήπως το μικρό σας έχει αλλεργία στο συγκεκριμένο υλικό. 

Όποιον τύπο πιπίλας και αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι:

  • Φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας της Ε.Ε.
  • Έχει κατασκευαστεί σωστά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να αποκοπεί το πλαστικό μέρος από τη βάση
  • Έχει αρκετά μεγάλη «ασπίδα» η οποία εμποδίζει το μωρό να βάλει όλη την πιπίλα στο στόμα (μαζί με το πλαστικό)
  • Η πιπίλα έχει οπές που επιτρέπουν την ανακύκλωση του αέρα. Διαφορετικά το σάλιο του μωρού θα συγκεντρώνεται πίσω από τη βάση προκαλώντας ερεθισμό στο δέρμα.

Μάθετε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο μας "Διαλέγοντας πιπίλα"

Αντικατάσταση

Το αν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε μια πιπίλα εξαρτάται από το πόσο συχνά τη χρησιμοποιεί το μωρό σας. Αν δείτε ότι υπάρχει κάποια τρύπα, σχίσιμο ή αλλοίωση στο υλικό που βάζει στο στόμα του είναι σημαντικό να αγοράσετε μια καινούργια. 

Καθαρισμός

  • Πριν τη χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, πλύνετε την πιπίλα με σαπούνι και νερό και ξεβγάλτε την καλά.
  • Αν θέλετε μπορείτε να τη βάλετε σε βραστό νερό για 5 λεπτά πριν την πρώτη χρήση και μετά από αυτό να την πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι, προσέχοντας πάντα να την στεγνώσετε καλά.
  • Οι πιπίλες από σιλικόνη μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων αλλά όχι και εκείνες από latex. Διαβάστε, φυσικά, και τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Για απολύμανση μουλιάστε τη μια φορά την ημέρα για λίγα λεπτά σε μείγμα ξυδιού με νερό (ίσα μέρη). Ξεβγάλτετηκαλάκαιστεγνώστετηεντελώς.
  • Αν η πιπίλα του πέσει στο πάτωμα του σπιτιού, απλά μουλιάστε τη σε σκέτο ζεστό νερό και δώστε τη πάλι στο μωρό σας.
  • Σε περίπτωση που πέσει έξω στο δρόμο, καλύτερα να την πλύνετε χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι. Για αυτό όταν βγαίνετε καλό είναι να έχετε μαζί σας και μια δεύτερη πιπίλα για κάθε ενδεχόμενο.

SOS Τips

  • Μην προσπαθήσετε να φτιάξετε αυτοσχέδια πιπίλα, στερεώνοντας λόγου χάρη την πιπίλα ενός μπιμπερού σε μια πλαστική βάση, γιατί μπορεί εύκολα να ξεκολλήσει αυξάνοντας το ρίσκο πνιγμού.
  • Μην χρησιμοποιείτε κορδόνι ή κορδέλα για να κρεμάτε την πιπίλα στο λαιμό του μιας και είναι επικίνδυνα για πνιγμό. Μπορείτε να τη στερεώνετε στο ρούχο του με ειδικό μανταλάκι για πιπίλες.
  • Μην βουτάτε την πιπίλα σε κάτι γλυκό γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια του. Σε κάθε περίπτωση μην τη βουτάτε στο μέλι καθώς σε μωρά κάτω του ενός έτους μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο αλλαντίαση.
  • Αποφύγετε να δώσετε πιπίλα στο μωρό σας αν πριν δεν έχει εγκατασταθεί ο θηλασμός, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να συγχέει την πραγματική θηλή της μητέρας του με την τεχνητή, με αποτέλεσμα να μην κατανοεί ποια τεχνική να χρησιμοποιήσει για να εξάγει γάλα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Σύγχυση θηλών».

  • Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πείσετε το αγγελούδι σας να αποχωριστεί την πιπίλα του. Πιθανόν να είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Δείτε πώς να κόψετε την πιπίλα με 5 απλά βήματα στο άρθρο μας «Παρακαλείται η πιπίλα να εκκενώσει το στόμα!» και για το πώς να την αποχωριστεί χωρίς δράματα στην ενότητα για την πιπίλα του άρθρου «Αποχαιρετώντας τις παλιές συνήθειες».