Σιωπηλή Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της «σιωπηλής» γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου

Κάθε γονιός του οποίου το νεογέννητο μωράκι υποφέρει από τη σιωπηλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γνωρίζει καλά πώς είναι να μην μπορεί να το ηρεμήσει ενώ εκείνο πονάει κάθε φορά μετά το φαγητό. Δείτε τα συμπτώματα αλλά και μερικούς τρόπους που μπορεί να το βοηθήσουν να ανακουφιστεί.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένα μωρό με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να είναι ευέξαπτο, να βγάζει φαγητό από το στοματάκι του ή να αρνείται να φάει. Ενδέχεται να κυρτώνει το κορμάκι του κατά τη διάρκεια ή μετά το τάϊσμα ή να κλαίει όταν το ξαπλώνετε ανάσκελα, ειδικά αν μόλις έχει φάει. Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αλλά παραμένουν κρυφά. Τότε λέμε πως πρόκειται για τη «σιωπηλή» γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το φαγητό και τα υγρά της πέψης ανεβαίνουν από το στομάχι προς το στόμα προκαλώντας ερεθισμό στον οισοφάγο, τα μωράκια με «σιωπηλή» γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πιθανόν να μην βγάζουν το φαγητό που ανεβαίνει από το στομάχι αλλά να το καταπίνουν ξανά. Κάποια μωρά που υποφέρουν από κανονική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενδέχεται να χάνουν κιλά ενώ τα μωράκια με τη «σιωπηλή» γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παίρνουν κιλά κανονικά παρόλο τον πόνο που μπορεί να τους προκαλεί. Βγάζουν το γάλα

Στα συμπτώματα επίσης μπορεί να περιλαμβάνονται η βραχνή φωνή, οι διακοπές στην αναπνοή ή συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του άσθματος. Άλλα σημάδια είναι οι ήχοι που μοιάζουν με πνίξιμο, ο ερεθισμός του λαιμού, η μύτη που τρέχει συνεχώς και το ξεφύσημα ή το αγκομαχητό. Μια έντονη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που διαρκεί για μήνες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο λαιμό.


Γιατί στα νεογέννητα;

Τα μωρά είναι ευάλωτα στην κανονική ή «σιωπηλή» γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γιατί περνούν πολύ χρόνο ξαπλωμένα, η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από υγρά και οι μύες τους δεν έχουν δυναμώσει αρκετά.


Πώς να το ανακουφίσετε

  • Τοποθετήστε μια πετσέτα που την έχετε κάνει ρολό ή ένα τηλεφωνικό κατάλογο κάτω από το στρώμα της κούνιας στο σημείο που βάζει το κεφαλάκι του έτσι ώστε να αποκτήσει μια κλίση.
  • Κρατήστε το σε όρθια στάση για 20 με 30 λεπτά μετά το τάϊσμα.

  • Ο γιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει κάποια θεραπεία για να μειωθεί η οξύτητα των στομαχικών εκκρίσεων.
  • Ωστόσο, το καλύτερο γιατρικό από όλα είναι ο χρόνος καθώς η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αρχίζει να υποχωρεί μετά από κάποιες εβδομάδες καθώς οι μύες του μικρού σας δυναμώνουν, αρχίζει να περνάει περισσότερο χρόνο όρθιο, ενώ αργότερα θα αρχίσει να στέκεται και να τρώει στερεά τροφή.