Όσα λέει η πάνα του...

Για να δούμε τι κακάκια έκανες

Το περιεχόμενο της πάνας μπορεί να λέει πολλά για την ανάπτυξη του και την κατάσταση της υγείας του.

  • Κοντινό στην πάνα: Πρασινόμαυρη, κολλώδης απέκκριση που μοιάζει με πίσσα. Άοσμη ή με μια ελαφριά μυρωδιά γλυκόριζας.

Πότε συμβαίνει: Μέσα στις 24 με 48 ώρες μετά τη γέννα (οπότε μπορεί να περάσει αυτό το στάδιο κατά τη διάρκεια παραμονής του στο μαιευτήριο).

Τι συμβαίνει: Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα κένωσης είναι απόλυτα φυσιολογικό, ονομάζεται μηκώνιο και αποτελεί το εντερικό περιεχόμενο της ενδομήτριας ζωής.

Πώς να το χειριστείτε: Το μηκώνιο καθαρίζεται δύσκολα, αλλά μια μικρή ποσότητα βαζελίνης ή baby oil θα σας λύσει τα χέρια. Εάν θηλάζετε, το πύαρ λειτουργεί σαν φυσικό καθαρτικό και θα απαλλαγείτε γρήγορα από αυτόν τον «μπελά». Τα μωρά, ωστόσο, που τρέφονται με γάλα από φόρμουλα αργούν λίγο περισσότερο να κάνουν τα πρώτα τους «κακάκια». Εάν περάσουν μερικές μέρες και το μικρούλι σας δεν ενεργηθεί , καλέστε τον γιατρό.


  • Κοντινό στην πάνα: Κίτρινη απέκκριση, κρεμώδης αλλά και υγρή, η οποία μοιάζει με μουστάρδα ανακατεμένη με τυρί cottage. Συνήθως μυρίζει άσχημα, ενώ υπάρχουν φορές που είστε τυχεροί και αναδίδει μια ήπια, γλυκιά μυρωδιά!

Πότε συμβαίνει: Όταν το μωρό θηλάζει.

Τι συμβαίνει: Το μητρικό γάλα ευθύνεται για το χρώμα, την υφή και την οσμή των βρεφικών εκκενώσεων. Αυτές, ανάλογα με την διατροφή της μητέρας, άλλες φορές είναι βρωμερές, ενώ άλλες φορές μυρίζουν κάτι σαν ποπ κορν ή ζύμη για κέικ. Πάντως, τα μωρά που θηλάζουν παράγουν λιγότερο βρωμερά «κακάκια» από εκείνα που τρέφονται με γάλα φόρμουλας.

Πώς να το χειριστείτε: Μη βιαστείτε να αλλάξετε την πάνα αμέσως μόλις ακούσετε την έκρηξη (ναι, κάπως έτσι μπορεί να ακουστεί). Τα περισσότερα μωράκια παράγουν πολλά «κακάκια»- ή καλύτερα εκρήξεις- στην σειρά. Οπότε, καλό θα ήταν να περιμένετε μερικά λεπτά για να βεβαιωθείτε πως το μικρούλι σας τελείωσε.


  • shutterstock 62506756Κοντινό στην πάνα: Χρώμα και υφή σαν αφράτο φυστικοβούτυρο. Δυνατή οσμή που πολλές φορές θυμίζει σίδερο.

Πότε συμβαίνει: Όταν το μωρό τρέφεται με γάλα από φόρμουλα

Τι συμβαίνει: Ευχαριστήστε την φόρμουλα για τα ολοένα πιο στερεά και βρωμερά «κακάκια». Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον αυξημένο αριθμό κενώσεων, αρκεί τα κόπρανα να είναι μαλακά.

Πώς να το χειριστείτε: Μην ανησυχήσετε παρατηρώντας αλλαγή στην υφή των απεκκρίσεων, όταν προσθέσετε στην διατροφή του παιδιού σας το γάλα από φόρμουλα. Είναι απόλυτα φυσιολογική!


  • Κοντινό στην πάνα: Σκούρες καφέ απεκκρίσεις, σκληρότερες και πιο βρωμερές.

Πότε συμβαίνει: Όταν το παιδί αρχίζει να καταναλώνει στερεές τροφές.

Τι συμβαίνει: Προετοιμάστε την μύτη σας για την στιγμή που το παιδί θα αρχίσει να τρέφεται με στερεές τροφές. Η βρώμα θα παραμένει, αλλά η εμφάνιση- χρώμα, υφή- θα αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με την δίαιτα του παιδιού. Μάλιστα, τα… παραγόμενα θα μοιάζουν εξαιρετικά στο πως ήταν πριν την κατανάλωση!

Πώς να το χειριστείτε: Η εισαγωγή ενός νέου φρούτου συνήθως οδηγεί σε πιο αραιά κόπρανα. Οπισθοχωρώντας για λίγο, θα δώσετε χρόνο, ώστε να επανέλθουν οι απεκκρίσεις του στο φυσιολογικό. Να θυμάστε πως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και οι κρόκοι των αυγών (για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργιών, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πότε να εισάγετε ασπράδι στην διατροφή του) παράγουν πολύ πιο βρωμερά «κακάκια» από τα άλλα τρόφιμα.


  • Κοντινό στην πάνα: Καφέ, ξηρές και σκληρές απεκκρίσεις, που άλλοτε είναι μικρές και μοιάζουν με βώλους, ενώ άλλοτε είναι μακριές και στρογγυλεμένες.

Πότε συμβαίνει: Όταν το μωράκι σας έχει δυσκοιλιότητα.

Τι συμβαίνει: Οι μη συχνές εκκενώσεις- ή η δυσκολία αφόδευσης- μπορεί να συμβεί σε όλα τα μωρά, παρότι για τα βρέφη που μόνο θηλάζουν υπάρχει μια αντιδικία για το εν λόγω θέμα. Ο πόνος που προξενεί η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει το μωράκι σας να «κρατιέται», κάτι που θα χειροτερέψει την κατάσταση.

Πώς να το χειριστείτε: Εάν το μωρό σας δεν θηλάζει, μια αλλαγή στην φόρμουλα ίσως είναι αρκετή για να επανέλθει το εντερικό του σύστημα στην φυσιολογική του κατάσταση. Εάν το μικρούλι σας τρέφεται με στερεές τροφές, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν μπορείτε να του δώσετε τρόφιμα με περισσότερες φυτικές ίνες (δαμάσκηνα, αχλάδια, ροδάκινα κτλ.) ή μια κουταλιά χυμό φρούτων.


  • Κοντινό στην πάνα: Αραιές, υγρές απεκκρίσεις.

Πότε συμβαίνει: Όταν το μωράκι σας έχει διάρροια.

Τι συμβαίνει: Η διάρροια τις περισσότερες φορές προκαλείται από κάποιον ιό, οπότε είναι πιθανό το μικρούλι σας να γκρινιάζει και να έχει πυρετό.

Πώς να το χειριστείτε: Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, που συχνά ακολουθεί την διάρροια, φροντίστε να δίνετε στο μικρούλι σας πολλά υγρά (ανάλογα με το τι μπορεί να καταναλώσει) και καλέστε αμέσως τον παιδίατρο.