Πιπιλά το δάχτυλό του!

Πιπιλά το δάχτυλό του!

Γιατί το πιπίλισμα του δακτύλου αποτελεί μια κακή συνήθεις; Πώς να πείσετε το μωρό, το νήπιο ή το μεγαλύτερο παιδί σας να σταματήσει;

Το πιπίλισμα των δαχτύλων, κυρίως του αντίχειρα, είναι μία συνήθεια που εμφανίζεται ακόμα και σε έμβρυα. Το μωρό, παρότι όταν πεινάει συνήθως τοποθετεί το χέρι στο στόμα, δεν πιπιλάει επειδή ζητά να σιτιστεί. Εάν ήταν έτσι, τότε δεν θα ικανοποιούνταν και δεν θα ηρεμούσε. Αντίθετα, χρησιμοποιεί το δάχτυλό του ως υποκατάστατο την θηλής και της μητέρας του, ώστε να καθησυχάζει μόνο του τον εαυτό του.

Ωστόσο, το πιπίλισμα τόσο του δαχτύλου όσο και της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στο πρόσωπο του παιδιού αλλά και προβλήματα στην υγεία του. Πιο συγκεκριμένα, τα δόντια του παιδιού συναθροίζονται, βγαίνουν όλα μαζί σε ένα σημείο και πάσχουν συχνότερα από τερηδόνα, η κάτω γνάθος γίνεται μακρόστενη και υποχωρεί προς τα πίσω, η πάνω οδοντοστοιχία εφιππεύει την κάτω οδοντοστοιχία, με αποτέλεσμα το στόμα να μην κλείνει σωστά. Έτσι, η συνήθης έκφραση του παιδιού είναι με ανοιχτό το στόμα, δεν αναπνέει από την μύτη κινδυνεύοντας από τις συνακόλουθες μολύνσεις, αμυγδαλίτιδες, ωτίτιδες και υπερτροφία στα «κρεατάκια». Επίσης, το μικρούλι σας μπορεί να αναπτύξει αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, να εμφανίσει ροχαλητό, να κοιμάται πιο βαριά και ανήσυχα.

Κατά συνέπεια, εάν το μικρούλι σας έχει ξεκινήσει να πιπιλά το δάχτυλό του καλό θα ήταν να προσπαθήσετε άμεσα να του αλλάξετε συνήθειες.

Εάν είναι μωρό:

Δυστυχώς, εάν το παιδάκι σας είναι ακόμα μωρό δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίποτα για να του αποσπάσετε την προσοχή, παρά μόνο την πιπίλα. Παρότι επίσης συνδέεται με παραμορφώσεις του προσώπου και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χωρίς λόγο χρήση της, είναι προτιμότερη γιατί κρύβεται και πετιέται την ώρα που το δάχτυλο δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το χέρι. Είναι πάντα εκεί!

  • Συνεπώς, απομακρύνετε το χέρι του μικρού σας από το στόμα και προσφέρετε είτε το δικό σας δάχτυλο, φροντίζοντας να είναι καθαρό και τα νύχια σας κομμένα, είτε πιπίλα. Εάν επιλέξετε πιπίλα, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε να την δίνετε στο καμάρι σας αφού έχετε ήδη εγκαθιδρύσει τον θηλασμό (για να μην υπάρξει σύγχυση των θηλών), ενώ καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τις προσπάθειες να την «κόψετε» ήδη από τον 12 μήνα.

Δείτε επίσης: «Παρακαλείται η πιπίλα να εκκενώσει το στόμα».

 

  • Μια ακόμα λύση είναι, εάν το βλαστάρι σας αρνείται την πιπίλα, να του φοράτε γαντάκια (ή καλτσάκια στα χέρια που να μην του κόβουν την κυκλοφορία) στον ύπνο ή τις ώρες εκείνες που έχει την τάση να πιπιλάει το δάχτυλό του.

Νήπιο που πιπιλάει δάχτυλο

Εάν είναι νήπιο:

Για νήπια και μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε:

  • Να επιστρατεύσετε παιχνίδια που να απασχολούν τα χέρια του. Η ζωγραφική, τα παζλ, τα τουβλάκια […] είναι μερικές μόνο ιδέες.
  • Να του πείτε πως είναι πια «μεγάλο» παιδί και πως κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στην ηλικία του. Επίσης, μπορείτε να του τάξετε κάποια μικρή ανταμοιβή (π.χ. αυτοκόλλητα του αγαπημένου του ήρωα) για κάθε μέρα που περνάει χωρίς να βάλλει το δάχτυλό του στο στόμα.
  • Τέλος, εάν δεν μπορείτε μόνοι σας να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας, καλό θα ήταν να στραφείτε σε έναν παιδοδοντίατρο. Θα σας προτείνει λύσεις και θα μιλήσει και ο ίδιος στο παιδί, γεγονός που συνήθως έχει αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι παιδοδοντίατροι έχουν αναπτύξει νέες τεχνικές χρησιμοποιώντας κάποιους ειδικούς νάρθηκες, που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα.