Ηλιοπροστασία στους 4 τροχούς!

Παιδί σε αυτοκίνητο

Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία όταν βρίσκονται στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Δείτε γιατί και πώς να τα προστατέψετε!

Όσο οι μέρες περνούν τόσο νιώθετε την καυτή ανάσα του καλοκαιριού να ασθμαίνει στο σβέρκο σας. Εφόσον, όμως, έχετε παιδιά ο ήλιος, αντί να σας βοηθά να οραματίζεστε εξωτικά νησιά, cocktails και ξαπλώστρες δίπλα στην θάλασσα, σας κοιτά σαν ένας πύρινος δαίμονας έτοιμος να καψαλίσει την επιδερμίδα της οικογένειάς σας. Ηρεμήστε και επιστρατεύστε τα όπλα σας (αντηλιακό, καπέλο, μπλουζάκι και σκιά), για χαρείτε τις εξορμήσεις στις παραλίες και αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, προσοχή! Τα μέτρα προστασίας δεν είναι μόνο για την ακροθαλασσιά. Συγκεκριμένα, στην καμπίνα του αυτοκινήτου κατά τις μετακινήσεις σας καιροφυλακτούν οι ίδιοι και κάποιες φορές μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την ηλιακή ακτινοβολία. Λάβατε, λοιπόν, κι εκεί τα μέτρα σας!

Θερμοκρασία

Ακόμα και τις μέρες που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ζεστές η θερμοκρασία στο αμάξι σας μπορεί να σκαρφαλώσει αρκετά ψηλά πάρα πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, η έκθεση του αυτοκινήτου σε ηλιακό φως για 30 μόλις λεπτά μπορεί σε μέρες με ήπια ζέστη να φτάσει την θερμοκρασία της καμπίνας σε επίπεδα ικανά να προκαλέσουν θερμοπληξία. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνετε τα παιδιά, ειδικά τα βρέφη, μόνα τους στο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν πρόκειται απλώς να πεταχτείτε κάπου για 5 μόνο λεπτάκια! Επίσης, καλό θα ήταν εάν σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε να παρκάρετε πάντα το αυτοκίνητο σε σκιά, ενώ θα ήταν ιδανικό πριν μπείτε όλοι μέσα να ανοίγετε για λίγα λεπτά τα παράθυρα ή να ανάβετε τον κλιματισμό για να επαναφέρετε την θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα.

SOS Tip: Να θυμάστε τα παιδιά χάνουν αναλογικά περισσότερο νερό λόγω θερμότητας, η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται γρηγορότερα και κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία.

Ηλιακή ακτινοβολία και νήπιοΗλιακή ακτινοβολία

Μπορεί να έχετε την εντύπωση πως τα τζάμια του αυτοκινήτου προστατεύουν το καμάρι σας από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς την αντανακλούν, αλλά κάτι τέτοιο είναι εσφαλμένο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό θα ήταν όλοι οι επιβάτες και δη τα παιδιά να φορούν αντηλιακό και μέσα στο αμάξι. Τέλος, θα ήταν επίσης σημαντικό να σκεφτείτε σοβαρά την τοποθέτηση ειδικών αντηλιακών μεμβρανών στο μεταφορικό σας μέσο(εάν δεν διαθέτετε ήδη). Αυτές αντανακλούν ή απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να διατηρούν την θερμοκρασία της καμπίνας χαμηλά.

SOS Tip: Τα παιδιά έως 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, να θυμάστε όταν βάζετε στο καμάρι σας αντηλιακό να αλείφετε και τα σημεία εκείνα που οι περισσότεροι γονείς ξεχνάνε: σβέρκο, αυτιά, κουντεπιέ.