Οι πρώτες καλοκαιρινές διακοπές του μωρού

Οι πρώτες καλοκαιρινές διακοπές του μωρού

Απαντάμε στις 5 συνηθέστερες ανησυχίες των νέων γονιών σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αγχώνεστε για το πρώτο καλοκαίρι του μωρού σας. Μην αφήνετε, όμως, το άγχος να χαλάσει τα πάντα. Κάντε την έρευνά σας, συζητήστε με τον παιδίατρό σας, χαλαρώστε και απολαύστε τις πρώτες οικογενειακές διακοπές της οικογένειάς σας!

Απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις

1) Να επιλέξω διακοπές σε βουνό ή θάλασσα;

Επιλέξτε τον προορισμό ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Τα μωρά μπορούν να βρεθούν σε βουνό κάτω των 1.500 μέτρων χωρίς πρόβλημα, αρκεί ο γιατρός να έχει εξετάσει τα αυτάκια τους και να μην έχει εντοπίσει πρόβλημα στα τύμπανα. Εάν, τελικά, επιλέξετε βουνό, φροντίστε στην διαδρομή αλλαγής υψομέτρου (απότομες ανηφορικές στροφές):

  • Να κάνετε στάση κάθε μισή ώρα και στο ανέβασμα και στο κατέβασμα για να προσαρμοστεί.
  • Να το θηλάζετε ή να το δώσετε πιπίλα, για να μην πονάνε τα αυτάκια του.
  • Να το ενυδατώνετε (θηλασμός, μπιμπερό ή και νερό, εάν έχει ξεκινήσει στερεές τροφές).

SOS Tip: Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του μωρού σας κατά την παραμονή του στο αυτοκίνητο. Δείτε πως θα το προστατεύσετε εδώ.

2) Πότε να του κάνω το πρώτο του μπάνιο στην θάλασσα;

Τα μωρά κάτω των 4 μηνών δεν επιτρέπεται να μπουν στην θάλασσα και στην πισίνα, μιας και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο και, ως εκ τούτου, δεν είναι εντελώς προστατευμένα από τα μικρόβια και τους μύκητες του νερού. Μέχρι την ηλικία αυτή, λοιπόν, είναι καλύτερο να το δροσίζετε με μικρές «βουτιές» στην μπανιέρα. Στους 5 μήνες μπορείτε να το φέρετε σε μια πρώτη επαφή με το νερό της θάλασσας και της πισίνας βρέχοντας τα ποδαράκια και την πλατούλα του. Από τους 6 μήνες μπορείτε να βουτάτε κανονικά. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε εδώ.

3) Τι γίνεται με τα γεύματά του και την ζέστη.

Εάν θηλάζετε, όλα μια χαρά! Το γάλα στο στήθος σας δεν χαλάει, δεν ξινίζει, δεν γίνεται αλμυρό (τι έχουν ακούσει τα αυτάκια μας, Θεέ μου!) και παραμένει στην ιδανική θερμοκρασία. Προσέξτε μόνο να καθαρίζετε προσεκτικά το στήθος σας πριν το θηλασμό για να απομακρύνετε το αλάτι, την άμμο, το αντηλικό κοκ.

Εάν του δίνετε γάλα φόρμουλας, είναι σημαντικό να μην το έχετε προετοιμάσει από το σπίτι αλλά να το παρασκευάζετε αμέσως πριν την κατανάλωσή του. Το γάλα καλό θα ήταν να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηριδίων λόγω ζέστης, μην ξαναζεσταίνεται το γάλα του και μην δοκιμάσετε να το διατηρήσετε σε θερμός.

4) Πώς να αντιμετωπίσω τα κουνούπια

Ντύστε το με ελαφριά, βαμβακερά ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο τμήμα του σώματός του, ειδικά το βράδυ και χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα στο καρότσι, ειδικά αν το μωρό σας κοιμάται εκεί κατά τη διάρκεια της βραδινής βόλτας. Εντομοαπωθητικά σπρέι με την ουσία DEET δεν επιτρέπονται για παιδιά κάτω των 2 μηνών, ενώ από 2 μηνών και άνω η συγκέντρωση της ουσίας θα πρέπει να είναι μικρή (10 – 30%). Φροντίστε να αγοράσετε ένα εντομοαπωθητικό που είναι κατάλληλο για παιδιά και εφαρμόζετε λίγες ποσότητες. Ακόμα καλύτερα, προμηθευτείτε αντικουνουπικά αυτοκόλλητα ή βραχιολάκια και τοποθετήστε τα στο καρότσι και στην κούνια του ή χρησιμοποιήστε κατάλληλες εντομοαπωθητικές συσκευές.

5) Τι πρέπει να προσέξω στην φροντίδα του;

  • Εάν το μικρό σας έχει ξηροδερμία, εάν κάνετε πολλά μπάνια στην θάλασσα ή το νερό που το κάνετε μπάνιο έχει πολλά άλατα, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα απαλό αφρόλουτρο και πολύ ενυδατικά προϊόντα περιποίησης.
  • επιλογή των ρούχων του θα πρέπει να είναι έξυπνη! Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα και επιλέξτε ελαφριά ρούχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι κοκ.). Φορέστε του μία παραπάνω στρώση ρούχων από την δική σας και μην το ντύνετε υπερβολικά βαριά γιατί μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα θερμότητας.
  • Τέλος, επειδή η ζέστη ευνοεί τον ερεθισμό του δέρματος, είναι σημαντικό να του αλλάζετε πάνα αμέσως μόλις λερωθεί, ενώ ευεργετικό θα ήταν να το αφήνετε για λίγο χωρίς πάνα (π.χ. μετά το μπάνιο ή μετά την αλλαγή) για να πάρει αέρα η ευαίσθητη περιοχή.

SOS Tip: Μην αφήνετε το μωρό να κάθετε απευθείας πάνω στην άμμο. Στρώστε ένα λευκό, βαμβακερό σεντονάκι ή μια ενδιαφέρουσα πετσέτα θαλάσσης για να το προστατεύσετε από τα μικρόβια και τους μύκητες. 

Πετσέτα Θαλάσσης Ιππόκαμπος Stephen Joseph