Με ασφάλεια στον ήλιο

Με ασφάλεια στον ήλιο

Πώς θα προστατεύσετε το μωρό σας από τον ήλιο το καλοκαίρι

Θα διαβάζετε και θα ακούτε παντού πόσο σημαντικό είναι να προστατεύετε το μωρό σας από τον ήλιο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η καλύτερη λύση είναι να κλειστείτε στο σπίτι σας για όλο το καλοκαίρι! Εφαρμόζοντας τα παρακάτω tips θα προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του και θα απολαύσετε τις καλοκαιρινές εξορμήσεις χωρίς απρόοπτα.

  1. Για βόλτες έξω φορέστε στο μωρό σας κάτι ελαφρύ (π.χ. λινό ή βαμβακερό) που να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των άκρων του. Το καπέλο είναι απαραίτητο αξεσουάρ για τις εξόδους, το ίδιο και η κουκούλα/ομπρέλα στο καρότσι. Όταν κάθεστε κάπου έξω φροντίστε να είναι σε ένα σημείο με σκιά.
  2. Τα μωρά μέχρι 6 μηνών είναι απαραίτητο να φορούν ολόσωμο μαγιό ή μπλουζάκι όταν εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, π.χ. σε μια παραλία ή στην πισίνα.
  3. Η ηλιακή τους έκθεση θα πρέπει να είναι σύντομη (όσο δηλαδή διαρκεί η επαφή τους με το νερό). Κατόπιν θα πρέπει να κάθεται σε σκιά.
  4. Φροντίστε να εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό γαλάκτωμα με φυσικά φίλτρα και να απευθύνεται στο βρεφικό δέρμα. Φτιάξτε το δικό σας αντηλιακό γαλάκτωμα ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής στο άρθρο μας «Συνταγή για σπιτική αντηλιακή». 
  5. Όταν αγοράζετε αντηλιακό για το μικρό σας φροντίστε να περιέχει ολα τα στανταρ ασφαλείας και να έχει την έγκριση του παιδιάτρου σας. Διαβάστε πως θα διαπιστώσετε την ασφάλειά του και το σωστό τρόπο εφαρμογής εδώ
  6. Για μωρά άνω των 6 μηνών μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα παιδικό αντηλιακό, το οποίο θα εφαρμόζετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και θα το ανανεώνετε συχνά.
  7. Αν για κάποιο λόγο ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας βρεφικό αντηλιακό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας αντηλιακό, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχει, έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και δεν έχετε στην οικογένειά σας ιστορικό αλλεργιών, όπως έκζεμα.
  8. Αν το δέρμα του μωρού σας κοκκινίσει λίγο, κάντε το ένα δροσερό μπανάκι για να πάρει το κάψιμο και βάλτε του ειδική κρέμα με αλόη για να το ανακουφίσετε από τον ερεθισμό. 
  9. Να θυμάστε πως τα μωρά δεν χρειάζεται να φορούν γυαλιά ηλίου. Τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της όρασης του και γι' αυτό το φως θα πρέπει να εισέρχεται στα μάτια υπό την φυσική του μορφή για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και την αποφυγή ελαττωματικής όρασης (εμφάνιση στραβισμού). Δείτε περισσότερα εδω.
  10. Τέλος, σε καμία περίπτωση μην ξεχάσετε την προστασία του μικρού σας εντός του αυτοκινήτου. Δείτε εδώ πως να το προστατεύσετε.