Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες και τι να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού
*Με τη συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου.
Όταν το μωρό σας ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή δεν βρίσκεται μόνο μπροστά στην πρόκληση να συνηθίσει νέες γεύσεις και υφές, αλλά και να μάθει σταδιακά πώς να μασάει και να καταπίνει το φαγητό του. Η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο, ενώ ακόμα και όταν καταφέρει να τρώει σωστά, είναι σημαντικό να το επιβλέπετε για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο πνιγμού.
Όταν εισάγετε στη διατροφή του τη στερεά τροφή είναι πιθανό να ακούτε συχνά ένα χαρακτηριστικό ήχο που κάνει το μωρό σας και ο οποίος είναι αποτέλεσμα της αντανακλαστικής κίνησης που αποτρέπει τον πνιγμό, εμποδίζοντας την τροφή να εισαχθεί στους αναπνευστικούς αγωγούς. Αυτή η αντανακλαστική κίνηση το βοηθάει να μεταφέρει την τροφή είτε προς τον οισοφάγο είτε πάλι πίσω στη στοματική κοιλότητα. Καθώς το μωρό σας συνηθίζει να τρώει, θα ακούτε τον ήχο όλο και πιο σπάνια. Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά και κοινά σε όλα τα μωράκια. Αντιθέτως ο πνιγμός υφίσταται όταν ένα αντικείμενο φράξει την τραχεία και παρεμποδίσει την αναπνοή.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να δράσετε άμεσα όσο και αν σας τρομάξει το περιστατικό. Τι μπορείτε να κάνετε;
Καταρχάς, ελέγξτε αν το παιδί σας αναπνέει:
Αν η αναπνοή του διακόπτεται ή δεν αναπνέει καθόλου:
- Ζητήστε από κάποιον να καλέσει αμέσως τις πρώτες βοήθειες.
- Άμεσα, προσπαθήστε μόνοι σας να απομακρύνετε το αντικείμενο ξαπλώνοντας το παιδί μπρούμυτα στην ποδιά σας ή, εάν είναι μωρό, στο χέρι σας με το κεφάλι χαμηλότερα από το στήθος του και χτυπήστε το απότομα και δυνατά στην πλάτη ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες (κουτάλες), ελέγχοντας μετά από κάθε χτύπημα αν έχει απομακρυνθεί το αντικείμενο.
- Eάν δεν καταφέρετε να απομακρύνετε το αντικείμενο, γυρίστε το παιδί ανάσκελα και εφαρμόστε τέσσερις γρήγορες ωθήσεις στο στήθος παρόμοιες μ' εκείνες των καρδιακών μαλάξεων.
- Εάν ούτε και ο παραπάνω χειρισμός δεν λειτουργήσει, ανοίξτε το στόμα τραβώντας το σαγόνι του παιδιού και κοιτάξτε εάν υπάρχει πίσω στο λαιμό του ξένο σώμα που μπορεί να τραβηχτεί έξω με τα δάκτυλά σας. Πριν, προσπαθήσετε, όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει οπωσδήποτε να βλέπετε το αντικείμενο, αφού αν ψάχνετε στα τυφλά υπάρχει κίνδυνος να σπρώξετε το αντικείμενο ακόμα πιο βαθειά.
- Τέλος, εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να κάνετε στο παιδί τεχνητή αναπνοή και, εάν μετά από 4 φορές δεν ανασηκώνεται ο θώρακας, να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία.
Αν το μικρό σας αναπνέει:
- Ζητήστε του να βήξει δυνατά για να απομακρύνει το αντικείμενο. Μην το χτυπήσετε στην πλάτη και μην βάλετε τα χέρια σας μέσα στο στόμα του γιατί μπορεί να μετακινήσετε το αντικείμενο σε πιο επικίνδυνο σημείο.
- Αν δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση καλέστε τις πρώτες βοήθειες και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
- Αν η κατάσταση βελτιώνεται αλλά ακόμα προκαλείται θόρυβος κατά την αναπνοή ή το μικρό σας βήχει, πιθανόν το αντικείμενο ή κάποιο κομμάτι του να βρίσκεται ακόμα στην τραχεία. Στην περίπτωση αυτή μεταφέρετε το παιδί σας σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει.
SOS Tip:Για παν ενδεχόμενο ζητήστε από τον παιδίατρο να σας δείξει την σωστή εφαρμογή των παραπάνω ή δηλώστε συμμετοχή σε κάποιο σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Ευχόμαστε κάτι τέτοιο ποτέ να μην σας τύχει, αλλά για να είστε προετοιμασμένοι φροντίστε να κάνετε μερικές πρόβες.
Ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό
Σχεδόν όλες οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό, αλλά πιο επικίνδυνες είναι:
- Όσες είναι σκληρές και του είναι δύσκολο να τις μασήσει, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί.
- Όσες είναι δύσκολο να τις καταπιεί γιατί περιέχουν μακριές ίνες, όπως τα φασολάκια εάν δεν έχουν καθαριστεί καλά.
- Όσες έχουν κολλώδη σύσταση και μπορεί να του «κάτσουν» στο λαιμό, όπως το φυστικοβούτυρο (αν το φάει με το κουτάλι) ή τα λιωμένα μαλακά τυριά, όπως η μοτσαρέλα.
- Όσες τροφές είναι μικρές και στρογγυλές, όπως το κεράσι, η ρώγα από σταφύλι ή τα ντοματίνια.