Αηδιαστικά πράγματα που κάθε μωρό θα δοκιμάσει

Αηδιαστικά πράγματα κάθε μωρό θα δοκιμάσει

10 πράγματα που όλα τα μωρά/νήπια/παιδιά θα προσπαθήσουν να γευτούν.

Όταν τα παιδιά εξερευνούν τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους, με δύο τρόπους: με τα χέρια και με το στόμα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ασφαλίζετε το σπίτι από όλα όσα θα μπορούσαν να το βλάψουν (απορρυπαντικά, φάρμακα κτλ.) αλλά και να το επιτηρείτε στενά. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο κάποια πράγματα να μην προλάβετε να τα απομακρύνετε. Δείτε παρακάτω 10 συνηθσμένα, αηδιαστικά μωρουδιακά/νηπιακά/παιδικά γεύματα για να προλάβετε να τα βγάλετε εκτός μενού.

Μπογιές και πλαστελίνη. Όταν το μικρό σας ζωγραφίζει είναι περισσότερο από πιθανό να βάλλει τον μαρκαδόρο, την κηρομπογιά ή την δαχτυλομπογιά στο στόμα του. Φροντίστε, λοιπόν, να το εξοπλίσετε με μη τοξικές μπογιές, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα αν γευτεί μια μικρή ποσότητα την ώρα που ζωγραφίζει. Ωστόσο αν διανύει  το στάδιο που αρέσκεται στις εξερευνήσεις και τα περισσότερα αντικείμενα που πιάνει καταλήγουν στο στόμα του, εφοδιάστε το με μπογιές που παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιείτε ήδη στην κουζίνα σας. Δοκιμάστε λόγου χάρη να φτιάξετε τις δικές σας δαχτυλομπογιές με υλικά που … τρώγονται. Την συνταγή θα βρείτε εδώ.  Ακόμα, φροντίστε να φτιάχνετε για χάρη του την δική σας πλαστελίνη. Βρείτε εδώ 4 διαφορετικές συνταγές.

Γρασίδι.Αν γνωρίζετε ότι το χορτάρι που έκοψε και έβαλε στο στόμα του δεν έχει φυτοφάρμακα, τότε μην ανησυχείτε. Διαφορετικά θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το κέντρο δηλητηριάσεων και να τους ενημερώσετε για την ποσότητα χορταριού που πιθανόν κατάπιε και ποιο φυτοφάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί.

Φύλλα. Τα περισσότερα είδη φύλλων δεν χωνεύονται και αποβάλλονται σχεδόν ατόφια από τον οργανισμό. Όμως είναι αβλαβή, επομένως και να καταπιεί ένα μικρό κομμάτι φύλλου στην πραγματικότητα δεν θα πάθει κάτι. Θα χρειαστεί να ανησυχήσετε μόνο αν συνειδητοποιήσετε ότι έχει βάλει στο στόμα του κάτι που έχει ψεκαστεί με χημικά, είναι σκληρό ή έχει αγκάθια.

Νερό από τη μπανιέρα. Τρελαίνεστε στην ιδέα ότι μπορεί να κατάπιε νερό από τη μπανιέρα, στο οποίο πριν λίγο είχε ουρήσει; Το επικίνδυνο «συστατικό» σε αυτό το μείγμα δεν είναι παραδόξως τα ούρα, αλλά το σαπούνι. Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα κατάλληλα για μωρά και νήπια δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι, ενώ αν έχετε προσθέσει αφρόλουτρο για ενήλικες ή κάποιο αιθέριο έλαιο, πιθανόν το μικρό σας να αντιδράσει έχοντας διάρροια ή πόνο στην κοιλιά. Και πάλι όμως θα πρέπει να έχει πιει μεγάλη ποσότητα. Με μια, το πολύ δύο, γουλιές δεν θα καταλάβει κάτι.

Τροφή για το κατοικίδιο.Επισκέφθηκε το δοχείο που βάζετε την ξηρά τροφή του σκύλου ή της γάτας και …τσιμπολόγησε; Αν το κατοικίδιο ζωάκι έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και ζει μέσα στο σπίτι, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας. Από εδώ και πέρα, όμως, φροντίστε να δίνετε στο ζωάκι σας το φαγητό του μόνο την ώρα που πρόκειται να φάει και να μην την αφήνετε σε μια άκρη του δωματίου όλη την ημέρα.

Άμμος. Αν υποθέσουμε ότι η άμμος είναι αγνή και πεντακάθαρη, δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα σε περίπτωση που το μικρό σας κατά λάθος έτρωγε λίγη. Το θέμα με την άμμο είναι ότι προσελκύει διάφορα ζωάκια, που ενδέχεται να αφήσουν εκεί περιττώματα, ειδικά για τα σημεία με άμμο σε παιδικές χαρές ή σε πολυσύχναστες παραλίες. Φυσικά δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε τον γιατρό μετά από μια «μπουκιά» άμμου, εκτός και αν εμφανίσει πυρετό, εμετό ή διάρροια – πράγμα σπάνιο.

Νερό από την πισίνα. Όταν μαθαίνει κολύμπι και κάνει τις πρώτες βουτιές είναι αναπόφευκτο να καταπιεί λίγο νερό. Επειδή το νερό της πισίνας περιέχει χλώριο, οι μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να του προκαλέσουν ενόχληση στο στομάχι. Αν παρατηρήσετε ότι καταπίνει νερό όταν κάνει βουτιές, φροντίστε να του μάθετε ότι πρέπει να κρατάει το στόμα του κλειστό.

Σκόνη. Ανακάλυψε κάτω από τον καναπέ ένα δημητριακό που είχε πέσει εδώ και κάποιες ημέρες και επιχείρησε να το φάει αδιαφορώντας για τη μπάλα σκόνης που είχε πάνω του; Είναι αρκετά πιθανό να το φτύσει αφού βγάλει τον χαρακτηριστικό ήχο «σαν να πνίγεται», αλλά ακόμα και αν το καταπιεί η μπάλα σκόνης θα βρει τον δρόμο για την έξοδο χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα. Ο κίνδυνος υπάρχει αν το μικρό σας είναι αλλεργικό, επομένως ακόμα και η επαφή με τη σκόνη θα του προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.  

Έντομα. Τα ακίνδυνα έντομα, όπως το μυρμήγκια, δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα σε περίπτωση που τα καταπιεί. Σκεφτείτε ψύχραιμα πως σε άλλους πολιτισμούς τα έντομα συγκαταλέγονται στο μενού με τις ξεχωριστές λιχουδιές. Φυσικά επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό αν αντιληφθήκατε ότι κατάπιε κάποιο έντομο που μπορεί να περιέχει δηλητήριο, όπως π.χ. αράχνη.

Τσίχλα. Καταρχήν μέχρι τα 5 αποφεύγετε να δίνετε τσίχλα στο μικρό σας γιατί υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί. Αν μετά τα 5, κατά λάθος καταπιεί ένα κομμάτι τσίχλας, μην ανησυχείτε. Δεν είναι τοξική και δεν παραμένει αιωνίως στο στομάχι του.

Extra tip

Θα χρειαστεί να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια αν το παιδί σας καταπιεί μαγνήτη, μπαταρία ή οποιοδήποτε μυτερό αντικείμενο. Καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων σε περίπτωση που καταπιεί απορρυπαντικό, βιταμίνες ή φάρμακο. Επίσης επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν καταπιεί κάποιο νόμισμα, κουμπί ή οποιοδήποτε άλλο μικρό αντικείμενο.