Τα πρώτα του γεύματα

Τα πρώτα του γεύματα

Πρακτικές συμβουλές επιτυχίας για τα πρώτα του γεύματα με στερεά τροφή

Και η μεγάλη στιγμή που το μικρό σας θα δοκιμάσει την αλεσμένη τροφή έφτασε! Οπλιστείτε με υπομονή, φροντίστε να έχετε άπλετο χρόνο μπροστά σας αλλά και χαλαρή διάθεση και επιστρατεύστε το χιούμορ για τις πρώτες απόπειρες να το ταΐσετε με το κουτάλι. Η επιτυχία θα είναι εγγυημένη αν ακολουθήσετε και τα παρακάτω tips.

  1. Λάβετε θέσεις. Πριν ακόμα κάνετε την πρώτη απόπειρα να οδηγήσετε το κουτάλι στο στοματάκι του, αφήστε το να κάθεται στο καρεκλάκι του, προσαρμόζοντας και τον δίσκο στο ύψος που πρέπει χωρίς να ξεχάσετε να δέσετε τη ζώνη ή να βάλετε τα προστατευτικά.  
  2. Συλλέξτε τα εφόδιά σας.Ξεχάστε φυσικά τα μεταλλικά κουτάλια που σας έχει δώσει η γιαγιά ή η θεία. Επιλέξτε ένα κουτάλι από πλαστικό υλικό με μακριά λαβή για εσάς και ένα μικρότερο για να κρατάει εκείνο καθώς το ταΐζετε. Επίσης σημαντικό είναι να το συνηθίσετε από την αρχή να φοράει σαλιάρα, κατά προτίμηση μεγάλη και η οποία να καθαρίζεται εύκολα καθώς στην αρχή το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού θα καταλήγει εκεί. Διαβάστε ακόμα: "Εξοπλισμός για τη στερεά τροφή" για να μάθετε ποια είναι τα 8 αντικείμενα που θα σας φανούν χρήσιμα.
  3. Βρείτε την κατάλληλη στιγμή. Η ιδανική χρονική στιγμή είναι αυτή που λειτουργεί καλύτερα και για τους δυο σας. Αν θηλάζετε δοκιμάστε να του δώσετε στερεά τροφή όταν το απόθεμα γάλακτος είναι λιγότερο μέσα στην ημέρα. Προσφέρετε στεραά τροφή και μετά θηλάστε κανονικά. 
  4. Κινηθείτε σύμφωνα με τη διάθεσή του. Η διάθεσή του θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο επιτυχής θα είναι η πρώτη επαφή με τη στερεά τροφή. Αν το μικρό σας είναι χαρούμενο και ζωντανό υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δείξει ενδιαφέρον για την αλεσμένη τροφή αλλά και περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει το γεύμα. Αντιθέτως αν είναι κουρασμένο ή άκεφο, το πιθανότερο είναι να αναζητήσει το στήθος σας για να θηλάσει.
  5. Μην βιάζεστε.Θα χρειαστείτε πάρα πολύ χρόνο για να μεταφέρετε το κουτάλι από το πιάτο στο στοματάκι του, επομένως οπλιστείτε με υπομονή και φροντίστε πριν από κάθε γεύμα να έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο μπροστά σας.
  6. Δείτε τις πρώτες απόπειρες ως πειράματα.Βασική τροφή του μωρού σας παραμένει το γάλα και τα γεύματα στερεάς τροφής δεν είναι παρά πειραματισμοί και προσπάθειες να κατανοήσει το παιδί σας τι σημαίνει «τρώω». Αρχίστε ακουμπώντας λίγη κρέμα στην άκρη της γλώσσας του και αν το καταπιεί τοποθετήστε την επόμενη μπουκιά λίγο βαθύτερα. Φυσικά να είστε προετοιμασμένοι ότι θα βγάζει το περισσότερο φαγητό από το στόμα αλλά μετά από ένα διάστημα που θα κατανοήσει πώς τρώει κανείς με κουτάλι θα ανοίγει μόνο του το στοματάκι του.
  7. Κατανοήστε πότε πρέπει να σταματήσετε.Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του ταΐσματος. Μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια που σας στέλνει το μικρό σας, όπως για παράδειγμα όταν γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη πλευρά ή όταν σφίγγει τα χειλάκια του και μην το πιέζετε να φάει αν δεν θέλει. 

Διαβάστε ακόμα: "Τα πρώτα βήματα στον κόσμο της στερεάς τροφής"