Εξοπλισμός για τη στερεά τροφή

Στερεά τροφή: τι χρειάζεστε!

8 χρήσιμα αντικείμενα που χρειάζεστε όταν το μωρό σας ξεκινήσει τη στερεά τροφή

Όταν το μωρό σας έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με τη στερεά τροφή, ο κατάλληλος εξοπλισμός μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιο εύκολα την αναστάτωση που μπορεί να δημιουργηθεί αν το μικρό σας προτιμά να παίξει από το να φάει. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε, αλλά δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια ολόκληρη περιουσία. Λίγα αντικείμενα θα σας φανούν χρήσιμα κατά το στάδιο μετάβασης του μικρού σας στη στερεά τροφή.

 

1. Παιδικό καθισματάκι ή μια ψηλή καρέκλα. Μπορεί να προτιμούσατε να ταΐζετε το μικρό σας στην αγκαλιά σας, όμως θα χρειαστείτε κάποιον τύπο ψηλής καρέκλας. Βάζοντας το μικρό σας να καθίσει κανονικά ενώ τρώει, μειώνετε τις πιθανότητες να πνιγεί και ενθαρρύνετε τις καλές συνήθειες σε σχέση με το φαγητό. Οι ψηλές καρέκλες είναι κατάλληλες για μωρά από 6 μηνών, (αν και υπάρχουν κάποια μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα), μέχρι 3 ή 4 χρονών. Πολλοί γονείς προτιμούν παιδικά καθίσματα που να ταιριάζουν στις κανονικές καρέκλες. Επιλέξτε μια καρέκλα που να ταιριάζει στις ανάγκες του μικρού σας. Για παράδειγμα μπορείτε να διαλέξετε μια καρέκλα χωρίς δικό της δίσκο ώστε το μωρό σας να φτάνει στο ύψος του τραπεζιού ή μια καρέκλα που να έχει πλαγιαστό κάθισμα αν το μικρό σας δεν μπορεί ακόμα να κρατάει όρθια την πλατούλα του ενώ είναι καθιστό.

2. Προστατευτικό χαλάκι. Καθώς το μωρό σας είναι πολύ πιθανό να εξερευνήσει το φαγητό και με τα χέρια του, πετώντας το πολλές φορές δεξιά και αριστερά, προμηθευτείτε ένα προστατευτικό χαλάκι για να το τοποθετήσετε κάτω από το καρεκλάκι του. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε εφημερίδες ή μια παλιά κουρτίνα μπάνιου. Αν το καρεκλάκι του δεν έχει δίσκο και το μικρό σας κάθεται στο τραπέζι, ίσως χρειαστείτε σουπλά που να καθαρίζονται εύκολα για να μπορείτε να μαζέψετε εύκολα αλλά και να προστατέψετε το τραπέζι σας.

3. Σαλιάρα. Η σαλιάρα είναι άκρως απαραίτητη για να προστατεύσετε τα ρούχα του μικρού σας και να μειώσετε του λεκέδες. Τις πρώτες φορές που το μικρό σας έρχεται σε επαφή με τη στερεά τροφή, ιδανικότερες είναι οι μαλακές υφασμάτινες σαλιάρες. Είναι άνετες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να σκουπίσετε το πρόσωπο του μικρού σας και πλένονται εύκολα. Όταν το μωρό σας μεγαλώσει μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σαλιάρες με ειδικό χείλος, ώστε το φαγητό να πέφτει εκεί μέσα.

Στερεά τροφή4. Παιδικά πιάτα. Τα πλαστικά μπολ και πιάτα είναι ιδανικά καθώς είναι ελαφριά και δεν σπάνε. Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα χρώματα και μεγέθη αλλά και με διάφορα διασκεδαστικά σχέδια. Μπορείτε να προμηθευτείτε μπολ με καπάκια για να αποθηκεύετε τα τρόφιμα ή πιατάκια με χωριζόμενα τμήματα. Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων ή πλυντήριο πιάτων ελέγξτε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα συγκεκριμένα πλαστικά πιάτα που αγοράσατε. Μια επίσης πολύ καλή επιλογή, σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε το πλαστικό είναι τα σκεύη κουζίνας από bambu.

5. Παιδικα κουτάλια. Καθώς το στοματάκι του μικρού σας είναι ακόμα ευαίσθητο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μαλακά, πλαστικά κουτάλια ή κουτάλια από bambu. Εάν επιλέξετε πλαστικά, προσπαθήστε να βρείτε κουταλάκια που να μην περιλαμβάνουν το βλαβερό χημικό BPA. Στην αρχή, χρησιμοποιήστε κουτάλια με μακριά λαβή. Όταν το μικρό σας αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον να ταΐσει τον εαυτό του εφοδιαστείτε με πιο βαθιά κουτάλια και με μικρότερη λαβή. Υπάρχουν επίσης κουτάλια που κάνουν γωνία για να διευκολύνεται το μικρό σας να τα βάζει στο στόμα του. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε μαχαίρια και πιρούνια, καθώς αυτά θα τα χρειαστείτε μετά τον πρώτο χρόνο.

6. Ποτηράκια με ακροστόμιο. Τα ποτηράκια με καπάκι μπορούν να αντικαταστήσουν το μπιμπερό, ειδικά αν δίνετε κάποιο χυμό ή νερό στο μικρό σας με το φαγητό. Κάποια ποτηράκια είναι ιδανικά για μωρά 4 μηνών, ενώ άλλα για 6 μηνών. Έχουν ακροστόμιο αντί για πιπίλα. Αν το μικρό σας συνηθίζει να αναποδογυρίζει το ποτηράκι του είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα από αυτά που εμποδίζουν το ροή του υγρού.

7. Σκεύη για κατάψυξη. Αν ετοιμάζετε μεγάλες ποσότητες φαγητού για το μωρό σας, θα χρειαστεί να το καταψύξετε. Χρησιμοποιήστε ειδικά σκεύη ή ακόμα και πλαστικές παγοθήκες, από τις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε το φαγητό σε σακουλάκια αφού παγώσει. Φροντίστε να σημειώνετε τι περιέχει κάθε σακουλάκι και πότε το φτιάξατε. Τις πρώτες φορές είναι βοηθητικό να καταψύχετε μικρές ποσότητες καθώς θα χρειαστείτε λίγο φαγητό ενώ θα μπορείτε να ανακατεύετε μικρές ποσότητες από διαφορετικές γεύσεις.

8. Θερμομονωτική τσάντα. Χρήσιμη, επίσης, είναι μια θερμομονωτική τσάντα ειδικά αν πρόκειται να μετακινηθείτε. Πριν φύγετε από το σπίτι ζεστάνετε πολύ το φαγητό του μικρού σας, μέχρι να γίνει σχεδόν καυτό, βάλτε το στην τσάντα και όταν έρθει η στιγμή να το φάει θα είναι ζεστό. Μπορείτε επίσης για τις ζεστές ημέρες να διατηρείτε κρύα κάποια τρόφιμα, όπως τα γιαούρτια, προσθέτοντας παγοκύστες. Φροντίστε να βρείτε μια τσάντα η οποία να έχει χωρίσματα για να τοποθετείτε ξεχωριστά τα πιατάκια και τα κουτάλια.

 

SOS Tip: Όπως τα μπιμπερό και τις πιπίλες έτσι και τα σκευή που έρχονται σε επαφή με το φαγητό και το στοματάκι του μωρού θα πρέπει να αποστειρώνονται. Εάν νομίζετε πως η μέθοδος αποστείρωσης που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε δεν θα σας βολέψει, δείτε το «Αποστείρωση τώρα!», ένα crash test στις πιο διαδεδομένες μεθόδους.

 

 koutalia-thermokrasia-bg

 prostateutiko-xali-cc

podia-fagito-bg