Έρευνα: Μπορεί η εισαγωγή φιστικιών να αποτρέψει την ανάπτυξη αλλεργίας;

Έρευνα: Μπορεί η εισαγωγή φιστικιών να αποτρέψει την ανάπτυξη αλλεργίας;

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η εισαγωγή προϊόντων φιστικιού πριν τους 11 μήνες προφυλάσσει από την ανάπτυξη αλλεργίας στα φιστίκια.

Μία σημαντική νέα μελέτη υποστηρίζει πως το να δίνουμε στα παιδιά κάτω του ενός έτους προϊόντα φιστικιού μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη αλλεργιών αργότερα στην ζωή τους.

Περίπου 20.000 παιδιά σε Μεγάλη Βρετανία και Αμερική φαίνεται να αναπτύσσουν κάθε χρόνο αλλεργία στα φιστίκια. Εξού και η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι πολλή σημαντική και έχει ήδη ωθήσει τους γιατρούς να προτείνουν την εισαγωγή προϊόντων φιστικιού από νωρίς στην βρεφική διατροφή.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "The New England Journal of Medicine" μελέτησε 550 παιδιά που ήταν πιθανό να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια, μιας και ήδη είχαν εμφανίσει έκζεμα ή αλλεργία στα αυγά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως δίνοντας συχνά πάστα φιστικιών πριν την ηλικία των 11 μηνών, μπορούσαν να μειώσουν κατά 80% την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας στα φιστίκια μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε μια προηγούμενη μελέτη που υποστήριζε ότι η πρώιμη έκθεση στα φιστίκια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργιών.

Ο επικεφαλής της έρευνας,Gideon Lack, πιστεύει πως οι αλλεργίες στα φιστίκια αυξήθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του φόβου.

«Πιστεύω ότι ο φόβος ανάπτυξης αλλεργιών αποτελεί μια αυτόεκπληρούμενη προφητεία, επειδή ορισμένα φαγητά αποκλείονται από την διατροφή και, ως εκ τούτου, το παιδί αποτυγχάνει να αναπτύξει αντοχές», αναφέρει στο BBC News.

Δείτε την έρευνα δημοσιευμένη εδώ.

Προσοχή! 

  1. Ζητήστε την καθοδήγηση του παιδιάτρου πριν τη εισαγωγή φισδτικιών.
  2. Μην δίνετε στο παιδί σας ολόκληρα φιστίκια, μιας και το μέγεθός τους μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.
  3. Χρησιμοποιήστε το φιστικοβούτυρο ως συστατικό συνταγών και μην το δίνετε με το κουτάλι γιατί η σύστασή του είναι επικίνδυνη για πνιγμό.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού εδώ.