Εάν αποφασίσετε να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά ασφαλείας για την σωστή χρήση της.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι εκείνοι που αντιτίθενται στην χρήση της πιπίλας για πολλούς και διάφορους λόγους (ορθοδοντικά προβλήματα, δύσκολος αποχωρισμός κοκ.) Εάν, ωστόσο, εσείς σκέφτεστε να την εισάγετε στην καθημερινότητά του (π.χ. γιατί είναι πιο δύσκολο να «κόψετε» το πιπίλισμα του αντίχειρα) , πάρτε μια ιδέα από τα «ναι» και τα «όχι» στη χρήση της.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε την πιπίλα μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός για να αποφύγετε μια πιθανή σύγχυση θηλών. Αν θηλάζετε, το στήθος εκτός από τροφή παρέχει και καθησυχασμό στο μωρό σας, ειδικά αν το προσφέρετε κατά βούληση του μωρού. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως το μικρό σας χρειάζεται την πιπίλα από νωρίς, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον σύμβουλο γαλουχίας για τη χρήση της. Σε κάθε περίπτωση πριν την εισάγετε φροντίστε να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά.
- Πριν προσφέρετε την πιπίλα στο μωράκι σας ελέγξτε αν δυσφορεί ή είναι αναστατωμένο επειδή πεινάει, είναι λερωμένη η πάνα του, είναι κουρασμένο ή επειδή θέλει να παίξετε μαζί του. Δοκιμάστε να καλύψετε καταρχάς αυτές τις ανάγκες και σε δεύτερο χρόνο να αποφασίσετε αν αξίζει να του προσφέρετε πιπίλα ή όχι.
- Μέχρι το μωρό να περάσει στην στοματική φάση (η φάση που μπορεί να πιάνει και να βάζει στο στόμα του ό,τι βρει) η πιπίλα θα πρέπει να αποστειρώνεται κάθε φορά πριν την χρήση της και φυσικά να την προσφέρετε στο μικρό σας αφού έχει κρυώσει εντελώς. Σε περίπτωση που η πιπίλα πέσει κάτω και δεν έχετε άμεση πρόσβαση στον αποστειρωτή ή σε νερό και σαπούνι (για μεγαλύτερα των 2 μηνών μωρά) μην επιχειρήσετε να την «καθαρίσετε» βάζοντας τη στο δικό σας στόμα γιατί έτσι θα μεταφέρετε μικρόβια στο μωρό.
- Ελέγχετε κάθε φορά την πιπίλα για φθορές πριν τη δώσετε στο μωρό σας. Επίσης μην του δίνετε την πιπίλα αμέσως μετά τη χορήγηση φαρμάκου γιατί κάποια από αυτά είναι πιθανό να προκαλέσουν διάβρωση στο υλικό. Καλό είναι να αντικαθιστάτε την πιπίλα συχνά, ιδανικά κάθε 2 μήνες.
- Μην βυθίζετε την πιπίλα στο μέλι ή τη ζάχαρη για να κάνετε πιο εύγεστη ή πιο ευχάριστη τη χρήση της. Αφενός αυξάνετε κατακόρυφα τις πιθανότητες να προκληθεί πρόβλημα στα δόντια του, αφετέρου η κατανάλωση μελιού επιτρέπεται μετά τα πρώτα του γενέθλια μιας και μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση.
- Αποφύγετε να κρεμάτε στο λαιμό του την πιπίλα με κορδόνι (για να αποφύγετε τα ατυχήματα) και αφαιρέστε τη όταν περπατάει ή μπουσουλάει. Για να μην το πέφτει κάτω ασφαλίστε τη με ένα κλιπ στην μπλούζα του.
- Μην το αφήνετε να μασάει την πιπίλα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού αν καταφέρει να κόψει κάποιο κομμάτι της.
Διαβαστε ακόμα: "Επιλέγοντας την σωστή πιπίλα"