Κανόνες για φανατικούς επισκέπτες

Κανόνες για φανατικούς επισκέπτες

Όταν όλοι θα θέλουν να πάρουν στην αγκαλιά τους το μωρό σας, προετοιμαστείτε για κάθε ενδεχόμενο

Το νεογέννητο μωράκι σας είναι η διασημότητα του μήνα, επομένως δύσκολο να περιορίσετε τις αθρόες προσελεύσεις θαυμαστών στο σπίτι σας, είτε ακολουθείτε την πολιτική των 40 ημερών, είτε όχι. Θυμηθείτε, όμως, πως αφενός επειδή οι ιώσεις ταλαιπωρούν ακόμα αρκετό κόσμο και αφετέρου επειδή κάποια πράγματα καλό είναι να αποφεύγονται, ετοιμάστε μια λίστα με κανόνες που θα αφορούν το αν, πώς και πόσο θα κρατούν οι επισκέπτες το μωρό στην αγκαλιά τους.

Δεν είναι απαραίτητο να ... μοιράσετε τη λίστα στους επισκέπτες, αλλά περισσότερο να την έχετε υπόψη σας για να είστε προετοιμασμένοι και να ξέρετε πώς να αντιδράσετε κάθε φορά. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες και εσείς κρατήστε όσες από αυτές σας φαίνονται λειτουργικές.

Για νεογέννητα

Απαραίτητο το πλύσιμο χεριών. Το πρώτο πράγμα που καλό είναι να κάνει όποιος θέλει να αγκαλιάσει το μωρό είναι να πλύνει τα χέρια του, ειδικά αν έχει μόλις καταφθάσει στο σπίτι σας.Η υγιεινή των χεριών είναι σημαντική για την πρόληψη  οποιασδήποτε ασθένειας, ειδικά αν κάποιος έρχεται σε επαφή με ένα μωρό που έχει ακόμα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άρρωστοι παρακαλούνται να αναβάλλουν τις επισκέψεις τους.Αν ο επισκέπτης σας ενημερώσει ότι τον γυροφέρνει γρίπη ή ίωση είναι καλύτερο να απέχει από τις επισκέψεις στο σπίτι του νεογέννητου. Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρετε να κολλήσει το μωρό.  

Απαγορεύονται τα φιλιά. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να φιλήσει το μωρό σας αλλά ακόμα κι αν εσείς επιτρέπετε τα φιλιά καλό είναι να τα περιορίσετε στο κεφαλάκι του. Το ίδιο ισχύει και για τα απαλά χάδια που είναι προτιμότερο να γίνονται σε ποδαράκια και πλατούλα (και όχι στα χέρια που αργότερα το παιδί μπορεί να βάλει στο στόμα του).

Μην το βάζεις τόσο κοντά στο πρόσωπό σου! Το μωρό σας χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει τα καινούργια πρόσωπα και προς το παρόν αισθάνεται οικεία μόνο στην αγκαλιά του στενού οικογενειακού κύκλου. Συνεπώς για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί ζητήστε από τους επισκέπτες να αποφεύγουν να το πλησιάζουν πάρα πολύ στο πρόσωπο και να του μιλάνε από τόσο κοντινή απόσταση. 

Αγκαλιά με προσοχή.Είναι αυτονόητο πως όποιος θέλει να κρατήσει το νεογέννητο στην αγκαλιά του πρέπει να είναι προσεκτικός, να ξέρει ότι πρέπει να στηρίζει το κεφαλάκι του και φυσικά να αποφεύγει να κάνει πολλές βόλτες στο σπίτι τρεκλίζοντας πάνω σε τακούνια ή επιχειρώντας να περπατήσει ανάμεσα σε πεταμένα τουβλάκια και άλλα παιχνίδια.  

Μην του μιλάτε τόσο δυνατά.Αυτό το πιθανότερο είναι να αφορά γιαγιάδες ή θείες, οι οποίες για έναν περίεργο λόγο θεωρούν ότι όσο πιο δυνατά εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους μπροστά στα μωρό τόσο πιο πολύ εκείνο θα χαρεί. Επειδή όμως τα επιφωνήματα ενθουσιασμού και τα τραγούδια σε υψηλούς τόνους ενδέχεται να το τρομάξουν ή να το εκνευρίσουν καλύτερα να τα αποφύγετε με ευγενικό πάντα τρόπο.

 

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας: «Όταν έρχονται οι φίλοι»

 

Για μεγαλύτερα μωρά

Ζητήστε να μην ταρακουνούν το μωρό ή να το πετάνε στον αέρα.Αφενός είναι επικίνδυνο να ταρακουνιέται το σωματάκι του, αφετέρου αν το μωρό έχει ήδη φάει δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να το αντιμετωπίζει κάποιος σαν μπάλα.

Μην επιτρέπετε να του προσφέρουν διάφορες τροφές. Μπορεί το μικρό σας να έχει ήδη αρχίσει να τρώει στερεά τροφή αλλά δεν έχει ακόμα εισαχθεί σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Στο συγκεκριμένο σημείο δώστε κυρίως προσοχή στην γιαγιά και στον παππού, αφού υπάρχουν πολλές «μαρτυρίες» γονιών που είδαν το παιδί ξαφνικά να κρατά μπισκότο!