Το τέταρτο τρίμηνο

Το τέταρτο τρίμηνο

Πώς θα ηρεμήσετε το μωρό σας βοηθώντας το να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον

Δεν πρόκειται φυσικά για κάποια παρατεταμένη εγκυμοσύνη, αλλά για μια προσέγγιση που αφορά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του νεογέννητου στον κόσμο. Τι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως «τέταρτο τρίμηνο»; Μα φυσικά, το μεταβατικό διάστημα, από τη στιγμή που το μωρό εγκαταλείπει τον σκοτεινό και ζεστό κόσμο της μήτρας και εισέρχεται στον καινούργιο κόσμο που είναι γεμάτος φως και καθημερινές προκλήσεις! Φανταστείτε τι τεράστια αλλαγή!

Αν σκεφτούμε τα χαρακτηριστικά του κόσμου που πέρασε τους τελευταίους 9 μήνες και τα συγκρίνουμε με τα χαρακτηριστικά του κόσμου μετά τον τοκετό, θα δούμε ότι:

  • Στην μήτρα επικρατεί σταθερή θερμοκρασία, υπάρχει ελάχιστος ελεύθερος χώρος, υγρό, απομακρυσμένοι ήχοι και όλα είναι μαλακά, ενώ στον καινούργιο κόσμο έρχεται αντιμέτωπο με διαφορετικές θερμοκρασίες, αέρα, δυνατούς ήχους, πολύ χώρο, ενώ αρκετά πράγματα είναι παγωμένα και σκληρά.
  • Στη μήτρα το μωρό δεν έχει όσφρηση, ενώ στο κόσμο που έρχεται μυρίζει τόσες διαφορετικές μυρωδιές.
  • Στην μήτρα δεν αισθάνεται πείνα ή δίψα και απολαμβάνει μια διαρκή «αγκαλιά», ενώ στον καινούργιο κόσμο πεινάει, διψάει, λερώνεται και η επαφή λιγοστεύει.

Κατανοώντας αυτή την μετάβαση και τις αλλαγές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο κάθε στιγμή, είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε τεχνικές που θα το καθησυχάζουν, θα κάνουν πιο ομαλή τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα και θα ενισχύσουν τον δεσμό σας. Δεν σημαίνει βέβαια πως όλες οι τεχνικές είναι κατάλληλες για εσάς ή το μικρό σας. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του αλλά και τη δική σας φιλοσοφία για το ποιες θα εφαρμόσετε.  

Κίνηση.Επί 9 μήνες μετακινούνταν μαζί σας. Αγαπάει την κίνηση και τον ρυθμικό βηματισμό σας. Μην του στερήσετε, λοιπόν, αυτή την οικεία απόλαυση μόλις γεννηθεί αφήνοντάς το για ώρες στην κούνια του ή μεταφέροντας το μόνο με το καρότσι. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός μάρσιπου και χορέψτε απαλά, κάντε δουλειές, πηγαίνετε βόλτα. Δεν είναι μόνο η κίνηση που το ηρεμεί αλλά η ζεστασιά σας και ο ήχος της καρδιάς σας που συνήθιζε να ακούει και μέσα στη μήτρα.

Φάσκιωμα.Φανταστείτε πόσο περίεργα θα νιώθει το μωρό σας με τον άπλετο χώρο γύρω του ενώ είχε μάθει να είναι κυκλωμένο από μια ζεστή «αγκαλιά» τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης. Όταν λοιπόν δεν το κρατάτε αγκαλιά, δοκιμάστε να το φασκιώσετε. Θα το βοηθήσει να αισθάνεται ασφάλεια και να ηρεμεί. Για ασφάλεια ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες:

  • Μην βάζετε το ύφασμα πολύ κοντά στο πρόσωπό του και μην το φασκιώνετε όταν είναι άρρωστο ή έχει πυρετό.
  • Φροντίστε να μην ζεσταθεί πολύ και χρησιμοποιήστε ένα λεπτό ύφασμα που «αναπνέει».
  • Φασκιώστε το μέχρι την ηλικία που μπορεί να ρολάρει μόνο του.
  • Τοποθετήστε το σε ύπτια θέση.
  • Μην σφίγγετε πολύ το ύφασμα στο λαιμό του ή ανάμεσα στα πόδια του. Τα ποδαράκια του πρέπει να κινούνται ελεύθερα, ώστε να τα τοποθετεί με τον τυπικό τρόπο που τοποθετούν τα πόδια τους τα νεογέννητα.
  • Ξεκινήστε να φασκιώνετε το μωρό σας όσο πιο νωρίς γίνεται. Μην φασκιώσετε για παράδειγμα ένα μωρό 3 μηνών αν δεν το έχετε κάνει νωρίτερα.

Διαβάστε περισσότερα στα άρθρα μας: "Φάσκιωμα: Υπερ και Κατά" και "Πως να φασκιώσετε το μωρό σας"

Δέρμα με δέρμα επαφή.Η δέρμα με δέρμα επαφή μοιάζει σαν παράδεισος για εκείνο. Το βοηθάει να σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία του σώματός του, τον καρδιακό σφυγμό και μειώνει το άγχος, ενώ η άμεση επαφή ενεργοποιεί την έκκριση της οκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης.

Μοίρασμα του κρεβατιού. Το co-sleeping είναι μια τάση που ακολουθείτε από αρκετούς γονείς τα τελευταία χρόνια. Το μωρό σας θα κοιμάται πιο εύκολα και πιο ήρεμα αν μοιράζεστε το κρεβάτι σας μαζί του, αρκεί η πρακτική αυτή σας ταιριάζει και να ακολουθήσετε τους κανόνες ασφαλείας.

Μεταφορά σε σλινγκ.Γνωρίζει τον κόσμο στην αγκαλιά σας, ενώ παράλληλα εσείς έχετε ελεύθερα το δύο σας χέρια. Είναι ιδανικό και για τους νέους μπαμπάδες που θέλουν να χτίσουν ένα ισχυρό δεσμό με το νεογέννητο. Επιλέξτε προσεκτικά το κατάλληλο σλινγκ για εσάς και το μωρό σας. Ένα καλό σλινγκ θα πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση, να υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη του μωρού σας και τη δική σας και να μην πιέζει τους γλουτούς του. Δεν θα πρέπει το σώμα του να πιέζεται στο δικό σας, αλλά να νιώθει άνετα, να έχετε τη δυνατότητα να κοιτάτε το πρόσωπό του και φροντίστε το σαγόνι του να μην πιέζεται πάνω στο στήθος του και εμποδίζει την αναπνοή του (φροντίστε να χωράει τουλάχιστον το δάχτυλό σας κάτω από το πηγούνι του).

Ιδανική θέση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ηρεμήσετε ένα μωρό που κλαίει κρατώντας το στα χέρια σας, είναι να το ξαπλώσετε κατά μήκος του χεριού σας με το κεφαλάκι του στο πλάι. Σε αυτή τη θέση λικνίστε το πέρα δώθε και ηρεμήστε το.

Ήχοι. Οι ιδανικοί ήχοι για το μωρό σας που θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει και να κοιμηθεί είναι οι λεγόμενοι «λευκοί ήχοι». Βοηθητικά μπορεί να λειτουργήσει ένα CD με τέτοιου είδους μουσική μέχρι ο ήχος του απορροφητήρα!

Θηλασμός. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας είναι ο θηλασμός. Ταΐστε οπότε εκείνο θέλει και προσφέρετε το στήθος σας για καθησυχασμό και ασφάλεια.

Ζεστό μπάνιο. Ένα ζεστό μπάνιο παραπέμπει στο οικείο περιβάλλον της μήτρας, που είναι υγρό και θερμό και είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ηρεμήσετε το νεογέννητο. Ακόμα καλύτερα αν μπείτε και εσείς στη μπανιέρα μαζί με το μωρό σας.