Τι θα αντιμετωπίσετε το πρώτο βράδυ που έρχεστε σπίτι με το νεογέννητο μωρό σας;
Κανένα βιβλίο και καμιά συμβουλή δεν μπορεί στην πραγματικότητα να προετοιμάσει μια νέα μαμά ή ένα νέο μπαμπά για το τι θα νιώθει και πώς θα αντιμετωπίσει το πρώτο βράδυ στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό! Και όχι γιατί πρόκειται για κάτι τρομακτικό, αλλά περισσότερο γιατί είναι μια κατάσταση εντελώς καινούργια: ξαφνικά είσαι απόλυτα υπεύθυνος για μια καινούργια ζωή.
Βέβαια το άγχος, όπως πριν από κάθε καινούργια κατάσταση, είναι μια υγιής αντίδραση μετά την έξοδο από το μαιευτήριο και την πανηγυρική είσοδο στο σπίτι σας. Μπορεί ξαφνικά να πέφτετε στα βαθιά αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν υπάρχει άλλος τρόπος μάθησης.
Είναι φυσιολογικό; Τις πρώτες ώρες, το πιο πιθανό είναι να αναρωτιέστε διαρκώς αν όλα όσα κάνει το μωρό σας είναι φυσιολογικά. Μην διστάσετε να ρωτήσετε συγγενείς και φίλους με παιδιά ή τη μαία σχετικά με οτιδήποτε σας απασχολεί. Επιπλέον, προσπαθήστε να δώσετε χρόνο και να κινηθείτε χωρίς να βιάζεστε αλλά και να περιορίσετε τον αριθμό και τις επισκέψεις των καλεσμένων έως ότου αναρρώσετε. Τα πρώτα βράδια με το μωρό σας είναι πολύ σημαντικά για τη διαδικασία του δεσίματος, αλλά και για τη δική σας προσαρμογή στους νέους ρόλους.
Θηλασμός.Μπορεί το γάλα σας να μην έχει κανονική ροή τις πρώτες δύο ημέρες αλλά συνήθως στη συνέχεια τα πράγματα κυλούν ομαλά. Επομένως, φεύγοντας από το μαιευτήριο θα γνωρίζετε τουλάχιστον τα βασικά γύρω από τον θηλασμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες όταν το μωρό σας πεινάσει και το φέρετε κοντά στο στήθος σας, όλα παίρνουν το δρόμο τους. Κάποιες δυσκολίες, όπως το λάθος πιάσιμο της θηλής που μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μητέρα, διορθώνονται αλλάζοντας θέση στο μωρό σας. Το μωρό σας θα σας δείξει πότε πεινάει από μόνο του, αλλά για να μην έχετε αμφιβολίες δοκιμάστε διαβάστε το άρθρο μας «Πότε πεινάει ένα μωρό»..
Το περιεχόμενο της πάνας του. Ένα ακόμα από τα «μυστήρια» που πιθανόν να σας κάνει να αναρωτιέστε αν πρόκειται για κάτι φυσιολογικό είναι το περιεχόμενο της πάνας του. Το χρώμα του από μαυροπράσινο (μηκώνιο) μετατρέπεται σε μουσταρδί καθώς το μητρικό γάλα αρχίζει να «κατεβαίνει», ενώ μια βρεγμένη πάνα είναι πάντα ένα υγιές σημάδι ότι το μωρό σας απορροφά αρκετά υγρά. Το μέσο υγιές νεογέννητο βρέχει κατά μέσο όρο 5-6 πάνες την ημέρα, ενώ αφοδεύει μετά από κάθε τάϊσμα. Βέβαια, επειδή κάθε μωρό είναι διαφορετικό μπορεί το τελευταίο να μην ισχύει για το δικό σας. Στον πρώτο μήνα της ζωής τους τα περισσότερα μωρά ενδέχεται να έχουν από 1 έως 4 κενώσεις το 24ωρο. Διαβάστε επίσης «Όσα λέει η πάνα του».
Πού πήγε ο ύπνος; Μην πανικοβληθείτε αν το νεογέννητο μωρό σας φαίνεται να μην έχει όρεξη για ύπνο την πρώτη ημέρα στο σπίτι. Έχετε κατά νου ότι ένα μωρό δεν μπορεί να μείνει ξύπνιο για πάνω από 90 λεπτά την φορά, επομένως το λίκνισμα σύντομα θα κάνει τη δουλειά του. Επιπρόσθετα δεν χρειάζεται να παραμένετε και οι δύο ξύπνιοι για να το προσέχετε, αλλά είναι καλύτερο να κρατάτε βάρδιες, για να μην εξουθενωθείτε. Από την άλλη δεν χρειάζεται να στέκεστε πανικόβλητοι πάνω από την κούνια για να παρακολουθείτε την ανάσα του ενώ κοιμάται. Ακολουθήστε όλες τις ασφαλείς διαδικασίες, όπως να το ξαπλώνετε ανάσκελα ή διατηρήσετε μια μέση θερμοκρασία στο δωμάτιο για να μην ζεσταθεί υπερβολικά. Και φυσικά αντιμετωπίστε την κατάσταση με θετική σκέψη, αισιοδοξία και μπόλικο χιούμορ! Διαβάστε τα πάντα για τον ασφαλή ύπνο στο άρθρο μας «Για όνειρα γλυκά και ασφαλή».